Nouă grupuri de acţiune locală din judeţul Iaşi şi-au unit forţele pentru a aduce în mediul rural cea mai mare investiţiei privată de biciclete şi ATV-uri prin intermediul programului LEADER din cadrul PNDR 2014-2020.
Grupul de Acţiune Locală (GAL) "Colinele Iaşilor" - în calitate de coordonator, în parteneriat cu GAL-urile Stejarii Argintii, Valea Prutului, Regiunea Rediu - Prăjeni, Ştefan cel Mare, "Dealurile Bohotinului", Microregiunea Belceşti-Focuri, Siret-Moldova şi "Codrii Paşcanilor" au demarat un proiect privind stimularea turismului prin identificarea şi valorificarea obiectivelor locale, utilizând metode inovative şi interactive.
Prin proiectul respectiv, comunităţile locale vor fi stimulate în identificarea şi valorificarea resurselor turistice, va fi realizată o aplicaţie sotfware interactivă cu elemente QR care va centraliza informaţii privind obiectivele turistice identificate, harta interactiva şi trasee turistice, va fi întocmit în format digital cu elemente QR un ghid turistic inovativ, adaptat persoanelor cu deficienţe de vedere şi auz şi va fi promovat potenţialul turistic al zonei prin organizarea de tururi demonstrative şi festivaluri locale.
Tot prin acest proiect, vor fi achiziţionate 199 de biciclete mountain bike, 21 de biciclete mountain bike electrice, 5 suporturi pentru biciclete, 46 de ATV-uri, un proiector video, o scenă mobilă, patru corturi pentru organizarea de evenimente şi trei aparate foto.
Nu este primul proiect de cooperare între GAL-uri în care sunt angrenate mai multe comunităţi. Mai avem în derulare un proiect transfrontalier în care sunt prinse 13 grupuri de acţiune locală din zona noastră şi din Republica Moldova prin care încercăm să valorificăm istoria răzeşilor, tradiţiile populare şi portul popular. În afara acestor proiecte, am realizat mai multe investiţii din fondurile europene pentru centrele sociale din mediul rural şi pentru modernizarea infrastructurii sociale existente în anumite zone, a declarat, pentru ziarul BURSA, Maria Hudema, vicepreşedinte pentru regiunea Moldova al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL).
Valoarea totală a proiectului în care sunt implicate cele nouă GAL-uri menţionate mai sus este de 1.034.563 euro, iar finalizarea lui este prevăzută la finalul lunii ianuarie 2023.
Menţionăm că, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, există un capitol dedicat turismului şi culturii care se referă exact la finanţarea acestui tip de proiecte şi pentru care este prevăzută o alocare totală de 200 milioane euro.