OPERATORII PRIVAŢI ACUZĂ: CFR Infrastructură efectuează închideri de linii, în detrimentul transportului feroviar de marfă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Transporturi / 31 august 2021

CFR Infrastructură efectuează închideri de linii, în detrimentul transportului feroviar de marfă

Operatorii privaţi de transport feroviar din ţara noastră sunt nemulţumiţi de starea infrastructurii feroviare şi de faptul că închiderea circulaţiei pe anumite tronsoane, pentru modernizarea căii de rulare, se face fără consultarea lor, ceea ce duce la întârzieri mari în transportul de marfă, se arată într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Cătălin Drulă de Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România (OPSFRR), care numără 14 membri, ce deţin în prezent peste 70% din piaţa internă a transportului feroviar de marfă.

"În România, după ani în care a fost neglijată şi în care investiţiile realizate au fost minime, infrastructura feroviară se află într-o stare mai precară decât în anul 1989. Se circulă cu viteză mai mică, reţeaua de căi ferate utilizabile este mai scurtă şi se scurtează pe zi ce trece, terminalele intermodale sunt foarte puţine şi chiar şi acelea care funcţionează, au fost dezvoltate cu finanţări private, iar trenurile, inclusiv cele de călători, au constant întârzieri din cauza defecţiunilor pe calea ferată sau a lucrărilor executate haotic. (...) Operatorii privaţi de transport feroviar de marfă depun eforturi să diminueze o parte din riscurile pe care transportul feroviar de marfă le poate avea asupra lanţului de aprovizionare al clienţilor finali. În acelaşi timp, prin investiţii în material rulant, digitalizare şi calificarea personalului, operatorii feroviari încearcă să reducă din decalajul de competitivitate, eficienţă şi cost, în comparaţie cu transportul rutier, care în ultimii 30 de ani, prin politicile aplicate, a fost favorizat de către ministerul de resort", se arată în documentul citat.

Operatorii privaţi de transport feroviar de marfă susţin că deoarece traficul de mărfuri este unul cu prioritate scăzută, conform tehnologiei, în staţii trebuie să existe suficiente linii de primire - expediere pe care trenurile să poată aştepta în vederea operaţiunilor de trecere înainte sau încrucişare.

"După cum s-a arătat în numeroase ocazii, pe secţiunile de infrastructură modernizate au fost desfiinţate peste 40% din liniile din staţii, în pofida prevederilor din Strategia pentru transport durabil pe perioada 2007-2013 şi 2020, 2030, aprobată prin OMT nr. 508/2008. (...) În acest document Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii specifică faptul că rezultatele aşteptate ale modernizării sunt în primul rând, mărirea capacităţii de transport cu 30% până la 100%, creşterea accesibilităţii pe rute şi destinaţii cu 20% - 50% şi reducerea timpului mediu de călătorie cu 20% până la 40%. Se poate constata deci, că rezultatele modernizarii, în ceea ce priveşte traficul de mărfuri, contrazice în totalitate dezideratele enunţate de către MTI. Pe secţiile nemodernizate, diminuarea numărului de linii destinate operaţiunilor specifice transportului de mărfuri a fost în afara oricărui control şi, mai grav, continuă să scadă. În aceste condiţii, s-a ajuns în situaţia în care cele mai multe staţii (care nu au fost desfiinţate) au cel mult o singură linie, pentru trenurile de marfă în aşteptare, pentru încrucişări şi treceri înainte, total insuficient pentru asigurarea unui transport de mărfuri competitiv. Diminuarea exagerată a dispozitivelor de linii au adus reţeaua într-o situaţie în care redundanta este la nivelul zero. Astfel, orice închidere de linie are impact direct şi foarte vizibil asupra circulaţiei trenurilor de marfă. În plus, lipsa liniilor din staţii face ca ferestrele libere de circulaţie să nu poată fi folosite eficace, pe liniile dotate cu bloc de linie automat, fiind anulată posibilitatea circulaţiei în pachet", precizează operatorii privaţi.

OPSFRR: "Închiderile din perioada următoare vor paraliza complet traficul din Zona de Vest a României şi la frontiere"

În privinţa închiderilor de linii, OPSFRR afirmă că lucrările deschise de CFR Infrastructură "reprezintă o serie de provocări operaţionale pentru companiile care prestează servicii de transport feroviar de marfă şi pentru clienţii acestora, venind la pachet cu restricţii de viteză şi tonaj în multe zone, ceea ce duce inevitabil la întârzierea trenurilor".

Operatorii arată că tronsoanele de infrastructură cu cele mai mari probleme sunt cele care intră în procese de reabilitare anunţate în scurt timp, fără să existe o corelare cu operatorii de transport feroviar. De aceea, peste 30-40% din trenurile operate de catre operatorii feroviari de marfă, au întârzieri.

"Principalele rute pe care dorim să le exemplificăm în acest sens, sunt: axa Curtici - Port Constanţa, zona de Vest, zona Banatului şi zona Curtici - Episcopia - Valea lui Mihai şi zonele de frontieră. Cele mai multe probleme le întâlnim în zona Curtici - Deva - Simeria, la accesul spre Curtici şi zonele de încărcare pentru cereale în zona Banatului, Timişoara, Moldova (zona Buzăului). Blocajele la graniţe sau la preluarea trenurilor în portul Constanţa generează, de asemenea, gâtuiri pe lanţul de transport şi duc la întârzieri la descărcarea trenurilor, dar şi la asigurarea la timp a vagoanelor pentru clienţi. În afară de cele arătate, considerăm că problemele şi închiderile grave, în această perioadă de vârf de trafic, afectează transportul feroviar de marfă, pentru toate mărfurile, mai ales pentru cereale. Astfel, este de mentionat şi faptul că majoritatea staţiilor au doar o linie abătută în care să poată fi oprite trenurile de marfă, pe secţia saturată Braşov - Sighişoara - Deva - Glogovat se circulă pe un singur fir, care, şi acesta este afectat de închideri totale, în general de 3 ori/săptămână, între 6 şi 10 ore. În lunile iunie, august, octombrie, au fost, sau se prevăd, închideri totale de 7-8 zile, care vor paraliza complet traficul din Zona de Vest a României şi la frontiere. Devierea traficului se face pe o linie simplă - Arad-Timişoara - Caransebeş - Drobeta Turnu Severin - Filiaşi, obligând la tonaj redus, cu restricţii şi închideri, şi care este şi supraaglomerată. Magistrala 900 este grevată de închideri pe fire de circulaţie. Închidere permanentă a liniilor în zona Buzăului afectează tot traficul la/de la Port Constanta către toată zona Moldovei (blochează transportul de produse petroliere, cereale, containere, precum şi traficul internaţional). În foarte multe dintre cazurile de restricţii temporare, constatăm că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute la pct. 14 din Anexa nr. VII pentru aplicarea derogării de către CFR SA. De cele mai multe ori, CNCF CFR SA nu publică restricţiile temporare de capacitate şi rezultatele preliminare ale unei consultări cu solicitanţii în termenele prevazute la pct.8 din Anexa nr.VII - Calendarul procesului de alocare (prevazut la art. 43) din Legea nr.202/2016, completată şi modificată prin OUG nr.52/25.06.2019 şi nu crează un mecanism prin care să discute această limitare de capacitate, înaintea schimbării Mersului de tren şi nu informează operatorii de transport feroviar", spun operatorii privaţi din transportul feroviar.

Ei afirmă că neconsultarea de către CFR Infrastructură poate determina, în cazul soluţiilor oferite, prelungirea timpului de tranzit către client sau lipsa capacităţii de preluare a traficului suplimentar.

De aceea, operatorii privaţi din transportul feroviar de marfă solicită ministrului Transportului şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, să clarifice toate aceste aspecte cu compania care administrează infrastructura feroviară din ţara noastră, să urgenteze procesul de digitaliza a întregii activităţi de transport pe calea ferată şi să reia dialogul social cu mediul economic de afaceri din acest domeniu de activitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb