Există alimente foarte gustoase, dar care pot devein periculoase pentru sănătate prin consumul pe termen lung, datorită anumitor substanţe pe vcare le conţin. Sunt dejB cunoscute problemele cauzate de consumul excesiv de fructe de mare. Uniunea Europeană a impus standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimentele pentru bebeluşi, anumite legume, fructe, cereale şi oleaginoase, condimente, vinuri şi sare, ca parte a unui plan mai amplu de prevenire a cancerului, transmite DPA. "Ca parte a activităţii noastre vizând îmbunătăţirea sănătăţii prin accesul la diete sănătoase şi activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem şi mai mult prezenţa în alimente a contaminanţilor cancerigeni", a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides. Noile standarde se bazează pe informaţii actualizate, care arată că nu există un plafon sub care efectele dăunătoare asupra sănătăţii umane pot fi excluse în mod sigur. Oficialii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-au exprimat recent temerile că actuala expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, bebeluşilor şi copiilor mici.Un nivel ridicat de plumb a fost detectat în fructe de mare, peşte, alge şi suplimente alimentare. Ministerul Mediului din Germania a avertizat că un nivel redus de plumb a fost detectat în cereale sau legume.
Spre exemplu, peştele nu este un aliment atât de sănătos pe cât se credea. Consumul excesiv poate duce la acumularea în organism a mari cantităţi de mercur şi mici de acizi graşi omega-3. Aceasta este concluzia făcută public de către Environmental Working Group. Analiza EWG a scos la iveală faptul că fructele de mare conţin cantităţi foarte mari de mercur, care pun în pericol femeile gravide, cu greutate medie, dacă acestea consumă în exces aceste produse. Oamenii care consumă peşte în speranţa că vor obţine acizi graşi omega-3 benefici pentru organism, deoarece scad riscurile de boli cardiovasculare şi stimulează creierul, au parte de asemenea de o dezamăgire. EWG a concluzionat că mulţi oameni nu obţin beneficiile dorite, deoarece 8 din 10 fructe de mare, inclusiv creveţii şi somnul, conţin cantităţi mici de omega-3, în schimb destul de mult mercur.