Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot" nu a trecut, ieri, de votul plenului Parlamentului. Parlamentarii PSD-ALDE au asigurat cvorumul, dar aşa cum au precizat anterior, în momentul votului au refuzat să îşi exprime opţiunea. Pentru căderea guvernului Dăncilă au votat 200 de parlamentari, fiind înregistrate 7 voturi contra şi 3 abţineri. Conform legii, pentru căderea guvernului erau necesare 233 de voturi pentru moţiune.
Moţiunea de cenzură a fost semnată de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi.
Dezbaterea din Parlament, care a durat aproape două ore, a fost aprinsă. Premierul Viorica Dăncilă a susţinut că moţiunea depusă de opoziţia parlamentară nu reflectă realitatea şi conţine informaţii eronate raportat la creşterea economică pe care o înregistrează ţara noastră, creştere ce este consemnată şi de documentele Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică.
Dăncilă a precizat: "Este a treia oară când vin în Parlament la o moţiune de cenzură şi observ, în textul moţiunii, mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile, supremaţia jignirilor în faţa bunului simţ. De fapt, întregul text al moţiunii arată incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele ţării şi că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. (...) Nu am văzut din partea Opoziţiei nici o opinie concretă, nici o iniţiativă. Am văzut multe metafore şi sloganuri. Vreţi să taxaţi salariile din domeniul IT, să daţi oamenii afară, să eliminaţi voucherele de vacanţă, să reduceţi şi să tăiaţi. (...) Este a treia oară când veniţi fără vreo viziune, când propuneţi dărâmarea unui guvern fără a pune nimic în loc".
Premierul a prezentat realizările guvernului pe care îl conduce, comparativ cu rezultatele înregistrate în perioada în care partidele din opoziţie s-au aflat la putere şi a afirmat că semnatarii moţiunii de cenzură au alcătuit o alianţă a austerităţii.
Liderii opoziţiei au afirmat că guvernul Dăncilă trebuie să plece, deoarece modul în care conduce ţara este unul falimentar şi menit să dezbine societatea.
Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL şi lider al grupului liberal din Camera Deputaţilor a spus că guvernul Dăncilă l-a servit personal şi încă îl serveşte pe fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea.
Liderul liberal a afirmat: "Guvernaţi în favoarea infractorilor, v-au confirmat-o oamenii la vot. Cine ignoră votul oamenilor, ignoră democraţia. Sunteţi guvernul incompetent şi nedemocratic al lui Liviu Dragnea, guvernul care l-a servit şi îl serveşte, şi cel puţin doi miniştri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea. Această guvernare falimentează România".
Ea a precizat că, în ciuda faptului că Liviu Dragnea se află în închisoare, premierul Dăncilă "va rămâne ombilical legată de baronii PSD din teritoriu" şi că miniştrii Eugen Teodorovici şi Carmen Dan vor continua politica împotriva cetăţenilor şi mediului privat din ţara noastră.
Preşedintele USR, deputatul Dan Barna a spus: "Guvernul Dăncilă a fost o greşeală de la început şi este un dezastru în prezent. Acest guvern este creat după chipul şi asemănarea lui Dragnea şi nu vă doresc soarta lui, dar vrem dreptate pentru cei abuzaţi în 10 august 2018 şi nu numai".
El a amintit marile scandaluri din perioada guvernării Dăncilă, printre care reprimarea protestului paşnic al diasporei din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei şi modul dezastruos în care a fost organizat scrutinul din 26 mai 2019 pentru cetăţenii români de peste hotare.
Parlamentarii USR au menţionat că un alt motiv pentru care guvernul Dăncilă trebuie să plece este faptul că imediat după votul din 26 mai, executivul a emis o ordonanţă de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, prin care "şi-a fidelizat baronetul PSD".
Victor Ponta, liderul Pro România a menţionat că parlamentarii formaţiunii nu au semnat textul moţiunii, deoarece acesta a fost un fake, pentru că nu spune ce va pune în loc, dar că vor vota pentru căderea guvernului Dăncilă. El a menţionat că astfel doreşte să atragă atenţia cu privire la situaţia economică, socială şi bugetară a ţării. Victor Ponta a spus: "Vom vota pentru, deoarece vrem să îi atragem atenţia doamnei prim-ministru că se va confrunta cu o bombă, care a explodat deja, chiar dacă nu se vede. Ne confruntăm cu situaţia din 2009. Au fost doi ingineri nebuni, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov şi un inginer care a semnat, Eugen Teodorovici".
Reprezentantul PMP, Marius Paşcan, a spus că guvernul Dăncilă este guvernul Dragnea 3, în care ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, îndatorează zilnic bugetul de stat.
Vicepreşedintele UDMR, deputatul Attila Korodi, a susţinut că guvernul nu a gestionat corespunzător mai multe situaţii, inclusiv aceea de la cimitirul eroilor din Valea Uzului. Practic, aşa cum era de aşteptat, intervenţia reprezentantului UDMR s-a concentrat asupra intervenţiei jandarmeriei la evenimentele din 6 iunie din Valea Uzului, motiv pentru care parlamentarii acestei formaţiuni au semnat şi votat moţiunea de cenzură.
Parlamentarii puterii au afirmat că textul moţiunii este ipocrit, că datele prezentate de Opoziţie sunt nereale, că abundă de declaraţii politice şi nu oferă nicio soluţie. Deputatul social-democrat Florin Iordache, cel care a iniţiat celebra OUG 13/2017, prin care a fost dezincriminat abuzul în serviciu, a afirmat că guvernul a emis ordonanţe de urgenţă în mai multe domenii, inclusiv în justiţie, deoarece parlamentarii opoziţiei au atacat permanent la Curtea Constituţională majoritatea legilor votate de coaliţia PSD-ALDE.
Şerban Nicolae, senator din partea PSD, a criticat textul moţiunii şi a acuzat că semnătura liberalului Daniel Fenechiu de pe moţiune este "falsificată". Acesta din urmă a susţinut că semnătura sa este autentică pe moţiunea de cenzură.
Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu s-a referit în principal la faptul că reprezentanţii opoziţiei parlamentare au susţinut protocoalele secrete şi abuzurile din justiţie. El s-a referit şi la faptul că pactul încheiat săptămâna trecută la Cotroceni şi a susţinut că acordul politic iniţiat de Klaus Iohannis şi semnat de PNL, PMP, USR şi Pro România este menit să reintroducă protocoalele secrete între serviciile secrete şi Parchetul General.
La finalul dezbaterilor, premierul Viorica Dăncilă a precizat că opoziţia repetă acelaşi scenariu privind moţiunile de cenzură. Referitor la ordonanţele de urgenţă, Dăncilă a spus că guvernul Cioloş a dat la fel de multe ordonanţe în anul 2016, cât a aprobat cabinetul pe care îl conduce - 114 - dar cabinetul său nu a modificat, printr-o OUG, 151 de articole din legislaţia penală aşa cum a făcut Executivul condus de liderul PLUS.
1. fără titlu
(mesaj trimis de micsa în data de 19.06.2019, 08:42)
cum isi permite ,,individa,, asta raluca turcan sa vorbeasca in numele romanilor ???am lucrat 40 de ani doar in acelasi loc de munca ,functionar public ,cand a fost pnl-ul la guvernare AU AVUT EXCEDENT BUGETAR ,intrebati-ma ce au facut cu el??nimic pentru salariati sau pensionari ,in institutia in care am lucrat sau casat toate masinile si cele bune mai mult a fost aruncat mobilierul in stare buna si a fost cumparat altul nou mai scump mai mult cand au venit sefii din Bucuresti s-au mirat de mobilier si ne-au spus ca ei nu au nici acsa asemenea mobiler mai mult pnl-pdl au SUSTINUT PROTOCOALELE SECRETE SI ABUZURILE IN JUSTITIE ,cand d-na kovesi a afirmat in fata subalternilor ,,sa decapam dosare sa ajungem la dl. premier[ dl.Grindeanu] pnl-pdl ce atitudine au luat mai mult ,la revolutie eu am fost pe trepte la catedrala chiar in 17 dec ora 17 si AZI pnl=pdl ce face in Timisoara : ii premiaza pe lazar augustin si pe kovesi ?????
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2019, 16:58)
Turcana: Cine ignoră votul oamenilor, ignoră democraţia.
Cine ignora aritmetica elementara, se face de ras; daca nu esti sigur ca poti darama guvernul, de ce mai initiezi motiunea? doar ca sa te faci de ras.
Gandire de oita (s.n. turcana).
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2019, 13:52)
Liberalii au mancat rahat. A fost adus de Cezar Preda si l-au mancat. Atat valoreaza, un rahat.
2.1. amuzant (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ion în data de 19.06.2019, 18:07)
este adevarat ca pe rares bogdan il doare fundul ? da . de cand a cazut motiunea, umbla cu coada intre picioare .
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2019, 18:35)
Umor de PSD.