Motive false pentru prelungirea ofertei la "Sicomed"?

Make, Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2005

Cu o zi înainte să se sfîrşească perioada în care societatea olandeză "Zentiva" se oferise să cumpere restul de acţiuni "Sicomed" care îi lipseşte (49,01%), Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prelungirea derulării ofertei cu încă 29 de zile, pînă la data de 6 ianuarie 2006.

CNVM a comunicat ieri că a luat decizia prelungirii ofertei "constatînd situaţia creată în cursul ultimelor zile la centrele < Regisco > [n.n. - registratarul care eliberează extrasele de cont, cele care atestă proprietatea acţionarilor asupra acţiunilor şi care le sînt necesare ca să poată ordona vînzarea acţiunilor], a căror capacitate de procesare a extraselor de cont a fost depăşită de numărul foarte mare de solicitări".

Într-adevăr, presa a relatat despre cozile impresionante formate la "Regisco" în Bucureşti, iar, în "BURSA", domnul Mihai Iordache a subliniat deficienţele organizatorice în cazul acestei oferte publice, întrebîndu-se de ce nu a fost disipată aglomerarea de solicitanţi prin mobilizarea tuturor ghişeelor, caselor de brokeraj care să participe la sistemul ofertei (scutind, astfel, cheltuielile de deplasare, irosirea timpului clienţilor şi stress-ul lor inutil).

În realitate, cozile imense formate zi de zi la ghişeul "Regisco" erau previzibile, căci oferta este adresată unui număr de 86.000 de acţionari "Sicomed", iar punctele de lucru "Regisco", în totalitatea lor, pot elibera zilnic doar 1400 - 1700 de extrase de cont. De aici rezultă aritmetic, că, dacă toţi cei 86.000 de acţionari ar solicita extrase de cont, atunci "Regisco" i-ar putea satisface cel mai iute în 50 de zile. Dar, oferta publică a fost aprobată pentru numai 30 de zile! Asta seamănă cu jocurile de cabană, cînd trebuie să te repezi să te aşezi, pentru că scaunele sînt mai puţine decît numărul jucătorilor...

Decizia CNVM de prelungire a ofertei publice menţionează: "avînd în vedere adresa < Regisco > SA adresată ofertantului potrivit căreia aceasta solicită prelungirea perioadei de derulare a ofertei publice de cumpărare de acţiuni emise de SC < Sicomed >..."

Dar preşedintele "Regisco", domnul Ioan Catona, ne-a declarat că nu a solicitat niciodată prelungirea ofertei "Sicomed".

"Ceea ce am adresat este exact această statistică privitoare la numărul de acţionari < Sicomed > şi numărul de extrase de cont care pot fi procesate", afirmă domnul Catona.

Preşedintele "Regisco" mai spune că lucrătorii săi au făcut mai mult decît le stă în putinţă să presteze serviciile cît mai operativ, iar domnul Sorin Godeanu, directorul executiv al "Regisco", ne-a invitat la faţa locului să ne încredinţăm.

Dar, ceea ce este mai important, amîndoi susţin că, în pofida cozilor formate la anumite ore din zi, totuşi "Regisco" a satisfăcut pînă acum toate solicitările şi că nu există nici un caz de reportare a solicitărilor de pe o zi pe alta.

Din ceea ce susţin oficialii "Regisco", rezultă logic că ar fi falsă justificarea de prelungire a ofertei invocată de CNVM (anume, faptul că "Regisco" ar fi copleşită de solicitări cărora să nu le poată face faţă).

Dacă această concluzie ar fi adevărată, atunci decizia de prelungire a ofertei "Zentiva" are alt motiv, ceea ce deschide cîmp pentru scenarii speculative.

Un motiv plauzibil ar putea fi acela că CNVM răspunde, de fapt, intereselor "Zentiva" care nu-şi va fi făcut "plinul", deocamdată. Scenariul acesta îşi găseste temeiul în faptul că, pînă în prezent, la sfîrşitul perioadei iniţiale de ofertare, numai un număr de 26.000 de acţionari "Sicomed" şi-au solicitat extrasele de cont, adică doar o treime din acţionarii cuprinşi în proporţia de 49%, cărora le fusese adresată oferta. Aceasta înseamnă (cu aproximaţie) că maximumul deţinerii din "Sicomed" la care a putut ajunge "Zentiva" în acest moment este de 67% (dar, cu certitudine este chiar mai puţin de vreme ce, concomitent, QVT Fund a achiziţionat 4% din "Sicomed", cumpărînd la Bursă la un preţ mai ridicat cu o sută de lei vechi, decît cel la care se derulează oferta publică).

Dar "Zentiva" şi-a declarat, implicit, ţinta de achiziţii pînă la proporţia de 90% atunci cînd a afirmat că intenţionează să delisteze "Sicomed" de la cota Bursei, să îi dea societăţii caracter "închis" şi să capitalizeze dividendele pe mai mulţi ani pentru un program de investiţii. Iar între şaizecişiceva la sută şi nouăzeci la sută mai este ceva cale de parcurs...

Un motiv plauzibil pentru prelungirea ofertei publice. Dar de ce să-l ascundă CNVM?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb