Motive pro şi contra Kamalei Harris, vicepreşedinta aleasă de Joe Biden

A.P.
Internaţional / 12 august 2020

Kamala Harris

Kamala Harris

Kamala Harris, o avocată de culoare în vârstă de 55 de ani, cu origini indiene şi jamaicane, a fost anunţată marţi drept vicepreşedinta democratului Joe Biden în încercarea sa da a câştiga mandatul de preşedinte al Statelor Unite. Alegerea lui Harris respectă fidel portretul vicepreşedintelui pe care Biden a mărturisit în repetate rânduri că şi-l doreşte alături la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie: o femeie de culoare, care ar atrage voturile cruciale ale comunităţii afro-americane şi ale altor minorităţi, precum şi al femeilor, grupuri demografice ce pot decide soarta scrutinului, scrie g4media.

Considerată o moderată pragmatică, apropiată atât de liderii formaţiunii democrate, cât şi de progresiştii radicali tot mai influenţi, Harris este prima femeie de culoare şi prima americană cu rădăcini asiatice care candidează la Casa Albă din partea uneia dintre cele două formaţiuni tradiţionale americane mari. Care sunt însă lucrurile importante pe care senatoarea californiană le aduce perechii democrate şi de ce unele voci susţin că Biden a greşit alegând-o pe Kamala Harris?

Anunţul alegerii lui Harris a fost făcut cu mai puţin de o saptamână înainte de Convenţia Naţională a democraţilor de la Winscoin Center din Milwaukee (Wisconsin), unde Biden urmeză să fie desemnat, de către cei 3.979 de delegaţi, candidatul oficial al formaţiunii în alegerile prezidenţiale din toamnă.

Momentul ales este unul favorabil fostului vicepreşedinte. Joe Biden se află în acest moment în pole-position în cursa pentru Casa Albă, dupa ce criza economică profundă şi efectele devastatoare ale pandemiei de coronavirus au neutralizat aproape complet şansele preşedintelui Donald Trump de a fi reales.

Vorbind despre alegerea sa, Biden a afirmat: "Am decis, Kamala Harris este cea mai bună persoană care să mă ajute să duc această luptă cu Donald Trump şi Mike Pence şi apoi să conduc această naţiune începând din ianuarie 2021".

"Acestea nu sunt vremuri normale. Pentru prima dată în istoria noastră, ne confruntăm cu trei crize istorice - toate în acelaşi timp. Ne confruntăm cu cea mai gravă pandemie din 100 de ani. Cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune. Cele mai puternice apeluri la dreptate rasială într-o generaţie. Şi avem un preşedinte care a eşuat atât să ne conducă în criza virusului - costându-ne vieţi şi decimându-ne economia - şi a aţâţat flăcările urii şi diviziunii," a spus Biden.

Candidatul democraţilor la Casa Albă a declarat că "am nevoie de cineva care să lucreze alături de mine, inteligent, tenace şi gata să conducă. Kamala este acea persoană. Am nevoie de cineva care să înţeleagă durerea pe care o suferă atât de mulţi concetăţeni... Am nevoie de cineva care să înţeleagă că suntem într-o luptă pentru sufletul acestei naţiuni. Şi asta dacă vom trece prin aceste crize - trebuie să ne unim şi să ne unim pentru o Americă mai bună. Kamala înţelege asta."

Biden a descris-o pe partenera sa de campanie drept "o luptătoare neînfricată pentru omul obişnuit şi unul dintre cei mai buni funcţionari publici din ţară." Democratul a remarcat cum Harris a lucrat îndeaproape cu unul dintre fiii săi, Beau, când aceasta era procurorul general al Californiei, iar el ocupa functia similară în Delaware.

Plusuri

Kamala Harris a fost considerată mult timp una dintre opţiunile principale în cursa pentru acest rol. De altfel, ziarul Politico a publicat recent un material în care susţinea că Biden ar fi ales-o ca vicepreşedintă pe Kamala Harris, dar publicatia online a retractat ulterior acel material.

Dintr-o lista scurtă pe care se mai aflau, printre altele, senatoarele Tammy Duckworth (Illinois), Elizabeth Warren (Massachusetts) şi Tammy Baldwin (Wisconsin), guvernatoarea Gretchen Whitmer (Michigan), Susan Rice, fosta consilieră a Casei Albe pe probleme de securitate, sau fosta mâna dreaptă a procurorului general al Statelor Unite, Sally Yates, Harris a ieşit câstigatoare. Este o confirmare a statutului său important pentru una dintre cele mai interesante şi influente vedete ale partidului.

Harris este o senatoare ce reprezintă California, cel mai populat stat american. Experienţa politică pe care o aduce din acel stat, cunoscut pentru forţa economiei sale şi creuzetul demografic, este un avantaj solid. În plus, Harris a fost una dintre candidatele la nominalizarea Partidului Democrat pentru Casa Albă, având astfel experienţă de campanie pentru un post politic atât de important. Acest lucru o va ajuta cu siguranţă în lunile următoare, când viaţa şi cariera ei se vor afla sub lupa iscoditoare a rivalilor republicani, a presei şi a publicului.

Deşi este oarecum un novice pe scena politică de la Washington, unde se află la primul său mandat de senator, Harris şi-a câstigat o reputaţie de politician intransigent şi eficient în două dintre cele mai importante comitete din Senat: Intelligence şi Judiciary.

Actuala senatoare s-a născut în Oakland (California), din mamă indiancă şi tată jamaican, având astfel profilul perfect al candidatului ce provine din rândul minorităţilor, educat (Dreptul la Universitatea Hastings din California), o imagine a diversităţii care este, fără îndoiala, pe placul liberalilor din partid. Din acest punct de vedere, şi tinând cont şi de insistenţa lui Biden de a alege ca parteneră o femeie de culoare, Harris este de departe una dintre cele mai sigure şi necesare variante.

Capacitatea lui Harris de a unifica partidul. Apropiată atât de liderii formaţiunii democrate, cât şi de progresiştii radicali, Kamala Harris este văzută ca o politiciană care va putea colabora cu ambele aripi influente ale formaţiunii şi de a le aduce la un numitor comun. Situaţia a devenit cu atât mai stringentă cu cât, în contextul convulsiilor politice, sociale şi rasiale pe care le traversează America în aceaste luni, radicalii din Partidul Democrat devin tot mai vocali şi mai influenţi. Iar solicitările recente ale lui Harris de reformare a departamentelor de poliţie a fost bine primită de progresiştii din partid.

Experienţa profesională. Kamala Harris şi-a început cariera de avocat în departamentul procurorului din districtul Alameda. După ce a fost procuroare în San Francisco, ea a fost aleasă prima femeie şi prima afro-americană în funcţia de procuror general al Californiei, unul dintre cele mai mari departmente legale din uniune. În cele două mandate pe care le-a obţinut (şi care au durat din 2011 până în 2017), ea a devenit tot mai populară în Partidul Democrat, mai ales printre progresişti, prin pozitionariile sale faţă de mariajul între persone de acelaşi sex şi pedeapsa cu moartea, detaliază g4media.

Poziţia sa agresivă anti-Trump. Kamala Harris nu şi-a ascuns niciodată antipatia profundă pentru liderul republican şi administraţia acestuia. Acest lucru a fost evident în timpul audierilor lui Brett Kavanaugh (propus pentru funcţia de judecător la Curtea Supremă) şi a procurorului general William Barr, pe care i-a bombardat cu întrebari agresive. Daca analistii îl vad pe Biden ca pe un politician relativ moale si decent, nu acelasi lucru îl afirma despre Harris. În opinia lor, fosta procuroare poate si va fi folosita ca instrument de atac împotriva perechii Trump-Pence în urmatorele luni.

Minusuri

Trecutul ei controversat ca procuror în California . Harris a fost criticată multă vreme pentru stilul ei agresiv de procuror, care a provocat îngrijorare printre membrii comunităţii de culoare. În acest an, în care tensiunile rasiale s-au manifestat cu putere în multe oraşe americane, voturile afro-americanilor ar putea decide rezultatul scrutinului din toamnă, iar trecutul celei care s-a autodefinit drept "procuroarea progresistă" ar putea să fie o problema. De altfel, de multe ori în timpul campaniei sale eşuate pentru nominalizarea democrată, adversarii au strigat: "Harris is a cop," acuzând-o de favorizarea forţelor de ordine în detrimentul americanilor obisnuiti (Atât ca procuror al districtului San Francisco, cât şi ca procuror general al Californiei, Harris a fost constant de partea poliţistilor în disputele cu suspecţii - chiar şi în cazurile în care aceşti suspecţi ar fi putut fi condamnaţi în mod eronat).

În plus, această perioada din cariera ei continuă să nu fie pe placul unor liberali. Un editorial publicat anul trecut de New York Times a acuzat-o pe Harris fie că a tăcut, fie că s-a opus reformelor favorizate de progresişti de-a lungul carierei sale. "Senatoarea a fost adesea de partea greşită a istoriei atunci când a fost procuroarea generală a Californiei," a afirmat articolul.

Atacurile pe care Harris le-a lansat împotriva lui Joe Biden în dezbaterile organizate în timpul alegerilor primare democrate din iarnă, când l-a criticat pentru relaţiile apropiate de lucru pe care acesta le-a avut cu foşti senatori care au susţinut segregarea rasială. Mulţi democraţi au fost şocaţi de virulenţa atacurilor senatoarei, despre care analiştii au spus la momentul respectiv că "aproape au scufundat campania lui Biden". Deşi fostul vicepreşedinte democrat a afirmat recent că nu îi poartă pică lui Harris pentru acele momente, certurile lor vor reprezenta cu certitudine o pistă de atac pentru Trump şi republicani, care vor evidenţia disensiunile, reale sau nu, dintre cei doi parteneri democraţi.

Deşi şi-a a lansat candidatura la funcţia de preşedinte în faţa unei mulţimi entuziaste de peste 20.000 în Oakland la începutul anului trecut şi părea că va avea un drum lung de parcurs, mai ales datorită performantelor sale apreciate de la dezbateri, Harris a ieşit din cursa în decembrie. Ea nu a reuşit să articuleze o strategie clară pentru campania ei desfasurată sub sloganul "Kamala Harris For the People" şi a dat răspunsuri confuze în domenii majore, precum asistenţa medicală. Mai mult, în timpul procesului de căutare de către Biden a unei vicepreşedinte, unii dintre consilierii acestuia au arătat cu degetul la eşecul lamentabil al campaniei electorale a lui Harris de anul trecut: campania acesteia a rămas fără bani cu două luni înainte de începerea alegerilor propriu-zise, iar o parte dintre angajatii sai de baza au abandonat-o fără prea multe remuscări.

Unii o văd pe Kamala Hrris ca fiind prea apropiată de stânga liberală. De altfel, Team Trump a reacţionat imediat la anunţul lui Biden şi a afirmt că alegerea partenerei sale este o dovadă că Biden este "o cochilie goală care este umplută cu agenda extremă a radicalilor din stânga".

"Nu cu mult timp în urmă, Kamala Harris l-a numit pe Joe Biden un rasist şi a cerut scuze pe care nu le-a primit niciodată," a afirmat campania lui Trump. "În mod clar, Phony Kamala (Kamala cea prefăcută) îşi va abandona propriile moravuri şi va încerca să-şi îngroape trecutul ca procuror, pentru a potoli extremiştii anti-poliţie care controlează Partidul Democrat. În încercarea sa eşuată de a candida la funcţia de preşedinte, Kamala Harris a îmbrăţişat bucuroasă manifestul radical al stângii, cerând miliarde de dolari în noi impozite şi sprijinind ideea guvernului lui Bernie Sanders de preluare a asistenţei medicale."

"Acest duo radical este PERFECT unul pentru celălalt, dar GREŞIT pentru America," se afirmă într-un email trimis de echipa de campanie a lui Trump, care o descrie pe Harris drept "un candidat eşuat la prezidentiale şi un fost procuror general corupt din California."

Deşi susţine că este o voce a americanului de rând, Harris este o politiciană bogată, cu o avere estimată la 6 milioane de dolari, cu case în Los Angeles, Washington D.C. şi San Francisco. Chiar dacă cea mai mare parte a banilor provin de la soţul său, avocatul Douglas Emhoff, democrata ar putea risca să fie acuzată de ipocrizie pentru afirmatiile sale că vorbeşte în numele americanilor obişnuiţi, relatează g4media.

Concluzia. Prin alegerea Kamalei Harris, Biden a decis să participe în cursa pentru Casa Albă alături de o fostă rivală din alegerile primare democrate, care este familiarizată cu rigorile unice ale unei campanii naţionale stresantă şi dificilă. Harris are poziţionări relativ moderate pe probleme precum asistenţa medicală, iar trecutul său de procuror în cel mai populat stat al uniunii este un avantaj. Faptul că este o femeie de culoare cântăreste si el enorm pentru stânga americană. Ea ar putea scrie istorie devenind prima vicepresedinte de culoare şi prima americană de origine asiatică care ocupă această poziţie.

Dar alegerea vicepreşedintelui are o semnificaţie aparte în acest an. Dacă va ajunge în fotoliul de la Casa Albă, Biden va avea 78 de ani atunci când va fi inaugurat în ianuarie 2021, cel mai bătrân candidat care şi-a asumat preşedinţia SUA. Democratul a spus despre el că va fi o figură de tranziţie şi nu s-a angajat pe deplin pâna acum să urmărească să obţină un al doilea mandat în 2024. Dacă refuză să facă acest lucru, colega sa de guvernare ar deveni foarte probabil candidatul principal pentru nominalizarea democraţilor în acel an. Kamala Harris, preşedinta SUA în 2024? Ar fi un alt moment istoric.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb