Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat, duminică, la Pro TV, că autorităţile nu se gândesc acum la reintroducerea serviciului militar obligatoriu, precizând însă, că, potrivit prevederilor legale, acesta nu este eliminat, ci "suspendat".
"Nu ne gândim deloc în momentul acesta la aşa ceva, dar suntem foarte preocupaţi de faptul că de la suspendarea - serviciul militar obligatoriu nu e eliminat, e suspendat, asta e formula legală în România - serviciului militar obligatoriu nu am acţionat imediat pentru a crea o rezervă în locul soldaţilor care făceau acest serviciu", a spus Motoc.
El a explicat că Legea rezerviştilor voluntari, care va intra în vigoare din ianuarie 2017, este un răspuns la această situaţie într-o formulă adaptată realităţilor societăţii de astăzi.
"Avem pregătite măsurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică suficientă pentru aceşti rezervişti voluntari. Ei sunt de două tipuri - unii care au făcut serviciul militar şi deci au un corp de bază de pregătire şi nu e nevoie decât de actualizarea formaţiei pe care o au deja, iar alţii care vin fără background militar şi pentru care pregătirea e un pic mai exigentă. Ar trebui să fie mai mult antrenaţi în unităţi, ceea ce înseamnă şi o stimulare salarială", a afirmat ministrul.
Demnitarul a arătat că rezerviştii respectivi vor fi plătiţi şi vor putea, în acelaşi timp, să-şi păstreze locurile de muncă.
"Ei continuă să-şi desfăşoare activitatea la locurile de muncă pe care le au, dar, în perioada de instrucţie, primesc o anumită remuneraţie, iar în perioada în care nu fac instrucţie, în plus faţă de salariul obişnuit, primesc un procent din salariul mediu pe economie", a susţinut ministrul Apărării.
În context, Mihnea Motoc a amintit că MApN pregăteşte şi o strategie de promovare a atractivităţii profesiei militare, despre care a spus că este aproape finalizată şi că va fi "mult mai modernă şi mai adaptată la tipul de comunicare al societăţii româneşti de azi".