MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR: "Deficitul de lichiditate pe piaţa monetară s-a menţinut la cote relativ importante"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2020

Şeful BNR: "Evoluţiile în planul sănătăţii publice continuă să genereze incertitudini fără precedent şi riscuri majore la adresa perspectivei activităţii economice şi a funcţionării pieţelor financiare, cu impact asupra stabilităţii macroeconomice şi stabilităţii financiare"

Deficitul de lichiditate pe piaţa monetară s-a menţinut la cote relativ importante, a declarat Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Acesta a evidenţiat că banca centrală a continuat să furnizeze lichiditate instituţiilor de credit, prin operaţiuni repo efectuate pe baze bilaterale, media zilnică a stocului acestor operaţiuni situându-se, în perioada 15 iunie - 15 iulie, la circa 3,7 miliarde lei. BNR a continuat să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, al căror volum total a ajuns, în data de 15 iulie 2020, la aproape 4,4 miliarde lei.

Mugur Isărescu subliniază: "Această abordare a permis funcţionarea fluentă a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare, în vederea finanţării în bune condiţii a cheltuielilor bugetare şi economiei reale, în condiţii de relativă stabilitate a cursului de schimb leu/euro. Astfel, în perioada 15 iunie - 15 iulie 2020, pe piaţa primară a titlurilor de stat s-au derulat 12 emisiuni ale MFP, în valoare totală de circa 10,0 miliard lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise. De altfel, în luna iunie, emisiunile de titluri de stat au consemnat al doilea vârf istoric ca valoare brută şi un maxim absolut ca valoare netă. Randamentele medii acceptate în cadrul licitaţiilor au continuat să coboare, mai accentuat în cazul titlurilor pe termen mai lung, inclusiv în condiţiile unei uşoare corecţii descendente a marjei de risc".

În acelaşi timp, cotaţia ROBOR3M a scăzut la 2,15% - cel mai redus nivel post-aprilie 2018 -, iar IRCC s-a diminuat, la începutul trimestrului al treilea, la 2,41%. Cotaţiile de referinţă de pe piaţa secundară a titlurilor de stat s-au stabilizat la valori apropiate minimelor din acest an atinse în prima decadă a lunii martie, pe aproape toate scadenţele, a mai anunţat Guvernatorul BNR.

Oficialul subliniază că ratele dobânzilor la creditele noi acordate de bănci populaţiei şi firmelor au avut o tendinţă evidentă de scădere în ultimele luni, media lor ajungând în aprilie la 6,05%, de la 7,24% în februarie 2020, în timp ce rata medie a dobânzii la depozitele noi la termen a rămas relativ constantă (2,09% în aprilie şi mai, faţă de 2,12% în februarie). Drept consecinţă, ecartul dintre ratele medii ale dobânzilor la credite şi cele la depozite s-a redus pronunţat, atingând în aprilie cea mai mică valoare din ultimii nouă ani şi jumătate, iar pe segmentul societăţilor nefinanciare ecartul a coborât, în mai a.c., la un minim istoric.

"Evoluţiile în planul sănătăţii publice continuă să genereze incertitudini fără precedent şi riscuri majore la adresa perspectivei activităţii economice şi a funcţionării pieţelor financiare, cu impact asupra stabilităţii macroeconomice şi stabilităţii financiare", mai arată Mugur Isărescu. Acesta spune că, în context, BNR va monitoriza mai departe toate evoluţiile relevante şi va actualiza evaluările, continuând să acţioneze în direcţia furnizării lichidităţii necesare sistemului bancar (fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului), în condiţiile unei reduceri graduale şi sustenabile a ratelor de dobândă. Măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanţare a economiei reale şi a sectorului bugetar.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb