MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR: "În ţară este inflaţie, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară"

M.C.
Bănci-Asigurări / 19 ianuarie 2023

"În ţară este inflaţie, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară"

În România este inflaţie, Banca Naţională a României se bate cu ea, dar trebuie să asigure şi stabilitatea financiară, a declarat, astăzi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a "Raportului asupra stabilităţii financiare - decembrie 2022", conform Agerpres.

"Privind stabilitatea financiară, ne-am preocupat în continuare de stabilitatea preţurilor. Avem în România o creştere masivă a inflaţiei, dar peste tot în lume s-a întâmplat. Asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm şi facem comparaţii, că nu poţi să te uiţi numai la tine, trebuie să te uiţi şi la ce se întâmplă în lume, din 2019, în condiţiile în care ne-a preocupat stabilitatea financiară. Uitaţi curba României, cea cu albastru. Cu un an înainte eram chiar pe locul I, cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Am ajuns pe locul 8. Datele sunt ceva mai mici. De ce? Că este vorba de indicele european, armonizat, ca să putem să facem comparaţii. De aceea aveţi la România 14,6%, să ne putem compara cu alte ţări. Şi ţări cu care obişnuiam în trecut să concurăm, în sensul 'Domnule, hai să luăm modelul Poloniei, hai să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei' şi aşa mai departe, au avut o inflaţie care comparativ ne-a depăşit, mai mare decât la noi. Ce vrea să spună această realitate, aceste cifre? Că în România este inflaţie, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară şi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat, că este un alt tip de inflaţie. Este cum se spunea pe vremea mea cost - push inflation, is not exactly demand pull, mainly cost push. Terminologia actuală a evoluat. Se vorbeşte de inflaţie pe partea ofertei", a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a afirmat că instituţia nu uită de stabilitatea preţurilor şi că lucrează împreună cu stabilitatea financiară şi cu stabilitatea preţurilor.

În ceea ce priveşte stabilitatea financiară, el a prezentat o comparaţie cu media europeană pe baza câtorva indicatori. În acest context, el a menţionat că o mare problemă după criza din 2008 a fost rata creditelor neperformate.

"Mare problemă, în special după criza din 2008 - 2009 au fost creditele neperformante. Atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România", a spus sărescu.

El a declarat că România stă mai bine decât media europeană. De asemenea, avem o acoperire mai bună cu provizioane a creditelor neperformante.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Asa va bateti cu inflatia ca in fiecare an nu o nimeriti de loc in prognozele voastre ale bancii nationale.

    Hai sa nu mai vorbesti de inflatie cat timp nu nimeresti o data macar. 

    Halal guvernator al bancii nationale d=le „Manole” acoperitul impreuna cu consilierul Vasilescu si DANCILA 20-20.

    Lasati-o asa ca e mai bine. 

    Daca inflatia ar fi fost, ca si la BNR, obiectivul principal, dar la o firma privata, la cit de mult a ratat Isarescu inflatia de cind e guvernator, cam de cite ori l-ar fi data afara ?

    1. Scopul astora nu e sa previzioneze corect inflatia, ci doar sa tempereze declarativ asteptarile inflationiste.

    Manole, ai învățat la școală ca dobânda cheie > inflația...dar ție iti pasă doar ca guvernul sa se împrumute în draci la 7-8% în loc de 15%...halal carte v-a învățat secu'...

    1. Ne aflam in post-postcapitalism, in plin finantism. Daca ar duce dobanda cheie peste rata inflatiei oficiale (care oricum nu e cea reala) s'ar prabusi tooat economia si tot sistemul economico-financiar care functioneaza doar pe baza de infuzii (perfuzii) financiare.

      Da,. Bancile centrale in frunte cu FED dar si restul inclusiv BNR au creat economii si bugete nationale dependente de dobanzi real negative. Asta inca din 2009 si mai numaram.

      Sa vezi ca inflatia nu se va termina pana nu pun dobanzi real pozitive. Tigrul a scapat din cusca deja. 

    Sa spui ca te bati cu inflatia dupa ce ai dublat masa monetara in doar cativa ani este sfidator.

    1. Exact. Mint pentru fraieri. Tot aceeasi minciuna repetata pana cred si ei. Ca nu bancile cenrtrale + guvernele au creat inflatia. Ca nu faptul ca au pompat bani intr-o economie cu bunuri finite a creat inflatia.

      "Putin a creat inflatia". Desi deja in 2021 aveam inflatie de 8% in Romania. Era tot 16, cu Putin sau fara Putin. Poate era chiar mai mare de 16%, pt ca razboiul a mai temperat din cererea de bunuri. 

      Barilul de petrol este cat in 2018 (iar dolarul, ca orice moneda, a pierdut intre timp din puterea de cumparare), pretul gazului este cat cel din vara lui 2021. Este doar speculatie pentru ca statele-corporatii sa absoarba bani de la gloata. Energia electrica a fost scumpita doar pentru a nu se amortiza investitiile fotovoltaice in 20-30 de ani.

    Au o previzionare foarte "precisa". Varful inflatiei va fi in sept. 2022.

    Clown.

    indexul producatorilor a stat sub m-uri in circulatie mult timp; era de asteptat da sara din trend;

    indexul producatorilor de poate defla prin final credit si defaltie / defaul de moneda; pana atunci toata lumea turbare in piata; 

    eu tot pe AUR in lei satu! 

    Va pupa jan. 

    Isarescule nu ai raspuns la intrebarea: 

    Cum este cu “Trebuie mai mult Credit Ianuarie 2019”? Cum sta treaba?! 

    Vat ca nu sufli o vorba in rapoarte de TFP si Indexul de Exuberanta! 

    O vorba nu suflii... 

    Pana unde ducem vosturile inaintea marelui val de somaj?! 

    Alta intrebare pentru domnul Isarescu: 

    Ce se intampla cu Aur Lei si NLPurile?! 

    Mai jefuim o tura de locuinte pe crashul din fata?! 

    Am vazut ca este o mare placere datul de credite supraevaluate! 

    Am vazut ca ofiterii de credite nu mai tiu frau preturilor asa cum o faceau atunci cand trebuia sa curete mizeria trecuta!!! 

    Cine ii invata asta; cine ii forteaza sa schimbe abordarile; de ce?! 

    De ce schimbati ciclic exhilibrul macro financiar!? 

    Am vazut ca alte tari au linie in timp ce noi avem parasutari si prabusiri! 

    De Ceee Isarescule?! 

    s c cret 

    Uniunea europeana are simaj pe minime istorice - in cv ani echilibrul se rupe iar!

    Ce urmeaza? 

    S c cret 

    Isarescu sa explice cum e o veste buna ca avem inflatia dubla decat media Europeana. Dubla. Dar tot e bine ca suntem pe locul 8(de la coada)

    & Vă închipuiți și câți indivizi importanți, valoroși sunt, dacă datoria este aia care este și cum le crește valoarea, celor ce vă reprezintă, ?

    Vesnicul Isarescu si vesnicul Vasilescu au saracit din nou poporul.

    Asa zici ca e gunoier, nu economist, manole, tata, unde ai vazut tu stabilitate financiara cu inflatie mare?!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb