MUGUR ISĂRESCU: "Intervalul mare de incertitudine ne creează dificultăţi în luarea deciziilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2015

"Intervalul mare de incertitudine ne creează dificultăţi în luarea deciziilor"

Intervalul mare de incertitudini creează dificultăţi specialiştilor din Banca Naţională a României (BNR) în luarea deciziilor, a spus, ieri, guvernatorul Mugur Isărescu.

Printre altele, oficialul a precizat că intrarea inflaţiei în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an: "Fără reducerea TVA, nu se intra în teritoriu negativ, în mod categoric. Avem şi un interval mare de incertitudine care ne creează dificultăţi în luarea deciziilor cele mai corecte pentru viitor, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. (...) Mi-e foarte greu să spun cât de mari vor fi incertitudinile, sperăm cel puţin ca incertitudinile interne să nu mai existe în prima parte a anului viitor. Am avut în vedere la această şedinţă reduceri, în special la ratele rezervelor minime obligatorii".

Banca Centrală a revizuit în scădere, cu 0,4 puncte procentuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, la minus 0,7%. Totodată, prognoza pentru 2016 a fost revizuită în creştere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%.

Potrivit Raportului BNR asupra inflaţiei, în cazul în care TVA la alimente nu ar fi fost redusă, inflaţia ar fi fost de 2,1% în 2015 şi de 2,7%, la finalul anului 2016.

În opinia lui Mugur Isărescu, şi măsurile fiscale au generat fluctuaţii mari ale evoluţiei inflaţiei, astfel că, "de la o scădere în teritoriu negativ anul acesta, până la jumătatea anului viitor inflaţia va reveni pe creştere, urmând să se plaseze peste intervalul de variaţie, în trimestrul al treilea din 2017".

Ţinta de inflaţie pentru următorii ani este de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

Presiunile de creştere a inflaţiei în perioada următoare vin din perspectiva relaţiilor cu instituţiile internaţionale, din incertitudinile legate de numirea unui nou guvern şi din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei a veniturilor, având în vedere că bugetul pentru anul 2016 este încă neconfigurat, potrivit Raportul BNR.

Presiuni inflaţioniste vor veni şi de la preţurile produselor agroalimentare, în special pe segmentul legume-fructe.

În sensul scăderii indicelui preţurilor de consum ar putea acţiona preţurile materiilor prime pe pieţele internaţionale (petrol şi gaze naturale).

Guvernatorul BNR are ca ţintă stabilitatea pe toate planurile -dobânzi, curs valutar, inflaţie şi va încerca să realizeze un mix de măsuri, astfel încât şocurile să fie minore: "Nu este uşor să navighezi într-o asemenea perioadă cu asemenea niveluri ridicate de incertitudine. Încercăm categoric să nu pierdem ce-am avut, să rămânem cu un credit relativ ieftin, să nu ne grăbim să-l mai ieftinim, pentru că este destul de scăzut şi suntem unde trebuie. Şi nici să ne grăbim acum, pentru că am ajuns cu ţintirea inflaţiei într-un interval de mişcare a dobânzilor extrem de redus, să lăsăm viitoarele ajustări doar pe partea cursului. Părerea mea este că şi acum, după atâţia ani, publicul din România are o mare sensibilitate faţă de curs, nu digeră uşor variaţiile mari de curs, în consecinţă va trebui să fim atenţi ce se întâmplă şi pe piaţa valutară".

În contextul incertitudinilor din piaţă, Mugur Isărescu a precizat: "Legat de rata dobânzii, probabil că vom rămâne prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare. Nu spun că excludem sau că s-a încheiat ciclul de reducere, că nu suntem în această situaţie. Mai mult, nu spun că suntem la sfârşitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că trebuie să ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se întâmplă în Europa".

Indicatorul sentimentului economic arată o îmbunătăţire foarte rapidă, pe fondul reducerilor de taxe.

"Atât consumatorii, cât şi antreprenorii nu văd încă deflaţie în România. Asta înseamnă că se realizează faptul că inflaţia în teritoriu negativ vine dintr-o măsură fiscală. Dacă ne uităm cât de repede a crescut cererea de consum observăm că nu există temeri: se investeşte, se consumă, publicul crede că inflaţia va reintra în ţinta pe care noi o urmărim", a mai spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului, se remarcă o creştere a cererii în toate sectoarele economice: comerţul, cu cea mai rapidă expansiune, dar şi serviciile şi comerţul auto. De asemenea, importul de utilaje, în special de tractoare, consemnează o creştere extrem de rapidă.

Investiţiile se fac şi ele simţite în cererea de construcţii, atât pe rezidenţial, cât şi pe construcţii inginereşti, a mai spus guvernatorul, menţionând şi revenirea creditului pentru investiţii, în special în sectorul imobiliar.

Mugur Isărescu a îndemnat la prudenţă în privinţa politicilor salariale, în special în sectorul bugetar şi a avertizat asupra faptului că salariile încep, din nou, să crească mai rapid decât productivitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb