MUGUR ISĂRESCU: "Rata de politică monetară va rămâne sub cea a inflaţiei"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2019

Banca Naţională a României (BNR) va rămâne cu o rată de politică monetară sub rata inflaţiei, însă aceasta este moda în Europa şi în lume, iar instituţia nu are cum să iasă din această nouă paradigmă a dobânzilor negative, a explicat, ieri, guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu.

Şeful BNR a anunţat că decizia de menţinere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei a scăzut, în septembrie, la 3,5%, iar noile date confirmă decelerarea uşoară a PIB-ului real.

Mugur Isărescu a menţionat: "Suntem foarte atenţi ca deciziile noastre de politică monetară să nu agraveze dezechilibrele deja existente şi aţi observat că punem accent pe dezechilibrul de cont curent".

Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, mai ales în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar nivelul şi tendinţa deficitului de cont curent rămân preocupante, a subliniat Guvernatorul, în cadrul unui briefing de presă. Conform acestuia, incertitudini sporite generează şi slăbirea tot mai evidentă a economiei zonei euro şi a celei globale, precum şi creşterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, în contextul războiului comercial şi al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.

Rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să scadă în septembrie, până la 3,8% de la 3,9% în luna august, iar rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum s-a redus la 3,9%, de la 4% - valoare consemnată în intervalul iulie-august.

Noile date statistice privind creşterea economică în trimestrul al doilea al acestui an confirmă decelerarea uşoară a PIB-ului real, la 4,4%, de la 5% în trimestrul anterior (variaţii anuale).

Printre altele, BNR arată că cele mai recente date statistice evidenţiază evoluţii mixte în sfera consumului, investiţiilor şi producţiei în intervalul iulie-august: dinamizarea vânzărilor cu amănuntul concomitent cu slăbirea ritmului anual de creştere a serviciilor prestate populaţiei comparativ cu cel înregistrat în trimestrul secund, intensificarea activităţii în sectorul construcţii, dar şi amplificarea contracţiei producţiei industriale, îndeosebi pe seama segmentului prelucrător.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Situatia bugetara nu este o descoperire a unor noi eroi ai finantelor publice fiind bine cunoscuta. Se vor materializa imprumuturile programate, va creste in continuare datoria publica si se va inchide bugetul cu un deficit peste 3%.

    Fiind an electoral si in 2020 se va improviza un buget struto-camila si dupa noi potopul' 

    Cert este ca valoarea adaugata in PIB este mai mica decat media europeana si o buna parte este sifonata 

    prin evaziune autohtona si preturi de transfer. Sa nu uitam si efortul suplimentar de 1% din PIB pentru

    inarmarea cu sisteme din import. God bless Romania  

    1. Daca stii trendul de ce nu mergi in audienta la Mugur sa-l prezinti ? Eu cel putin am impresia ca lipseste ceva din prezentarea lui Isarescu. Valoarea leului dinamizata ascuns de inflatia fals raportata. Adica, 5.20 lei/ euro reflecta realitatea acelui moment viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb