Rata inflaţiei va ajunge, la sfîrşitul acestui an, la 8-8,3%, sub limita anualizată de 8,5% din luna septembrie, a declarat ieri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Domnia sa spune, însă, că vor mai exista creşteri ca urmare a majorării tarifelor la utilităţi. Prognoza iniţială a autorităţilor privind avansul mediu al preţurilor din acest an a fost de 7%, nivel revizuit în a doua parte a anului la 7,5%.
• Deficitul comercial va depăşi 9 miliarde euro în acest an
Importurile vor depăşi anul acesta cu peste 9 miliarde euro valoarea exporturilor, dar deficitul de cont curent s-ar putea încadra în 8% din PIB, avînd în vedere că transferurile de la românii din străinătate sînt estimate la 3,5 miliarde euro. În perioada ianuarie - august, comerţul exterior a înregistrat un sold negativ de 5,8 miliarde euro, în condiţiile în care mărfurile intrate în ţară au totalizat 20,2 miliarde euro, iar produsele vîndute pe pieţele externe au fost de 14,37 miliarde euro.
Potrivit guvernatorului, exporturile ar putea depăşi în acest an suma de 22 de miliarde euro, ceea ce ar demonstra că aprecierea leului a avut ca principal efect restructurarea firmelor exportatoare.
Domnia sa recunoaşte însă că la o creştere a PIB de numai 4,9% pe primul semestru şi de 1,4% a producţiei industriale pe primele opt luni ţinta de creştere economică este în pericol.
Potrivit prognozelor pe care a fost fundamentată construcţia bugetului pe 2006, comerţul exterior va continua şi anul viitor să aibă o influenţă negativă asupra Produsului Intern Brut, în condiţiile în care ritmul de creştere a importurilor va rămîne mai ridicat decît cel al exporturilor.
• Preţul pentru CEC, mai puţin important decît la BCR
BNR propune comisiei de privatizare a Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) ca ponderea deţinută de preţ în punctajul de departajare a investitorilor să fie mai mică de 90%, nivelul prevăzut în cazul BCR. Mugur Isărescu este de părere că statul trebuie să aibă în vedere alte criterii pentru investitorul care va prelua CEC, avînd în vedere reţeaua extinsă pe care această bancă o deţine în mediul rural. În opinia guvernatorului, în mediul rural există un deficit de servicii bancare.