Muncitorii de la Tractorul Braşov nu au primit, ieri, diferenţa de 62% din avansul promis de conducerea societăţii, dar directorul general le-a promis că vor primi mâine sumele restante, a declarat, ieri, liderul sindical de la Tractorul, Gheorghe Apostu. "Cel târziu miercuri muncitorii vor primi şi restul de 62% din avansul promis, pentru că avem deja 50 de tractoare pregătite să fie livrate către Egipt. Noi am avea nevoie de cinci miliarde şi jumătate de lei vechi pentru a plata sumelor restante şi sperăm ca pe lângă cele 50 de tractoare pentru Egipt să mai dăm şi în Croaţia şi în Turcia un număr de tractoare pe care le avem pregătite pentru asamblare. Am hotărât să nu mai ieşim în stradă pentru a dovedi Guvernului că suntem dispuşi la dialog", a spus Gheorghe Apostu, citat de NewsIn.
Liderul sindical a mai precizat că plata se va face printr-un acreditiv şi nu dintr-un credit de la o bancă, după cum s-a vehiculat. "Plata se va face prin acreditiv, ceea ce e cu totul diferit de credit. Acreditivul este o sumă pe care cumpărătorul o dă din contul său bancar după ce se face predarea comenzii, aşa cum s-a stabilit prin contract", a adăugat Apostu.
Cel puţin o mie de angajaţi ai uzinei Tractorul Braşov au ieşit săptămîna trecută în centrul oraşului, şi au blocat cea mai mare intersecţie din Braşov, nemulţumiţi că nu au primit decât 32% din avansul promis de conducerea fabricii. Protestatarii de la Tractorul erau nemulţumiţi şi de faptul că în urma restructurării ei nu ar fi primit aceleaşi plăţi compensatorii ca şi colegii lor, care au fost disponibilizaţi acum un an de zile. Muncitorii de la Rulmentul Braşov s-au alăturat şi ei protestului celor de la Tractorul, iar cei de la Nitramonia Făgăraş erau pregătiţi să blocheze centrul oraşului.
O delegaţie a sindicaliştilor de la cele trei fabrici, precum şi membri ai conducerii, s-au întâlnit la sfîrşitul săptămînii trecute cu preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu şi cu ministrul muncii, Gheorghe Barbu. Dacă la AVAS nu au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte privatizarea uzinelor Tractorul şi Rulmentul, singura soluţie propusă de Atanasiu fiind lichidarea voluntară, din partea ministrului muncii au obţinut promisiunea că ordonanţa 116, privind protecţia socială în cazul concedierilor colective, va fi modificată astfel încât muncitorii să primească aceleaşi plăţi compensatorii ca şi cei disponibilizaţi înainte. Liderii sindicali au recunoscut că lichidarea voluntară este singura variantă de rezolvare a problemelor fabricilor de la Braşov, dar nu au exclus ca muncitorii să iasă din nou în stradă din cauză că nu şi-au primit salariile de câteva luni.
Partidul Conservator îl cheamă pe şeful AVAS în faţa Parlamentului
Grupul Partidului Conservator din Camera Deputaţilor doreşte ca şeful Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, să prezinte un raport privind starea actuală în care se află Uzina "Tractorul" Braşov. Nicolae Popa, vicepreşedinte al PC, a afirmat, săptămâna trecută, că principalul vinovat de eşecul procesului de privatizare a societăţii "Tractorul" Braşov este AVAS.
Nicolae Popa a declarat: "Protestele salariaţilor de la Uzina
Cu peste 7.000 de angajaţi, Uzina "Tractorul" Braşov a primit anual de la stat ajutoare în valoare de 200 de miliarde de lei. Banii nu au fost folosiţi pentru revigorarea uzinei, ci doar pentru menţinerea ei pe linia de plutire.
Conform deputatului PC, agricultura românească are nevoie de 350.000 de tractoare, comandă ce ar acoperi necesarul de producţie de la "Tractorul" pentru următorii 20 de ani. Cu o medie de 0,6 tractoare/100 hectare, ţara noastră se află cu mult în urma celorlalte state din UE, în care se găsesc peste 15 tractoare/100 ha.
Amintim că firma indiană "Mahindra & Mahindra" a câştigat de două ori licitaţia de privatizare pentru "Tractorul", dar fosta conducere a AVAS nu a reuşit niciodată să finalizeze negocierile.
T.T.