Consiliul Judeţean (CJ) Mureş intenţionează să demareze o anchetă administrativă în cazul contractului semnat de această instituţie cu societatea Waste Italia, care construieşte depozitul ecologic zonal de gunoi de la Ungheni, transmite Rompres.
Vicepreşedintele CJ Mureş, Alexandru Petru Frătean, a recunoscut, ieri, că unii consilieri judeţeni, din perioada 2000-2004, l-au informat că au votat un model de contract care trebuia semnat cu partea italiană şi că s-a semnat o altă variantă, dictată de unul dintre foştii vicepreşedinţi ai in-stituţiei.
"Nu s-a făcut nicio sesizare penală. Probabil, va urma o anchetă administrativă", a arătat Frătean, care a precizat că nu va face nicio declaraţie pe aceas-tă temă, întrucât a început procedura de conciliere pe cale amiabilă cu societatea Waste Italia.
Frătean a spus că nu va dezvălui nimic, deocamdată, din culisele contractului cu italienii, pentru că "vreau să intru în negocieri cu partenerul şi să găsim soluţii care să avantajeze judeţul" şi că "nu vreau să introduc elemente redundante, perturbatoare, înainte de aceste negocieri".
"Nu protejez pe nimeni, iar cine a greşit să plătească", a accentuat Frătean, care speră ca această conciliere pe cale amiabilă să se finalizeze cu semnarea unui act adiţional la contract, care să prevadă şi clauze de denunţare unilaterală a documentului.
Vicepreşedintele CJ Mureş a subliniat că prioritatea instituţiei este construirea depozitului şi nu pedepsirea persoanelor care au greşit în 2003, când s-a semnat contractul asupra căruia planează suspiciuni, inclusiv de natură penală.
Menţionăm că deşi prima parte a depozitului ecologic zonal de gunoi de la Ungheni trebuia finalizată încă din luna noiembrie 2005, apoi în 30 mai 2006, la această oră este realizată doar în proporţie de 20 la sută.
Cu toate acestea, CJ Mureş nu are pârghii de disciplinizare a constructorului, deoarece în contractul semnat în octombrie 2003 cu constructorul italian, în valoare de 30 de milioane de euro, nu sunt prevăzute penalităţi de întârziere a execuţiei lucrărilor.
Procedura de conciliere propusă de CJ Mureş va dura mai bine de o lună, timp în care constructorul italian - care a semnat la rândul său un contract de antrepriză cu SC Thalos SA - va trebui să prezinte garanţii ferme că deţine fondurile necesare construcţiei obiectivului.
Până acum societatea ECOLOGICA, creată în baza parteneriatului public-privat, din care fac parte Waste Italia, deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni, Consiliul Jude-ţean Mureş şi alte câteva localităţi din judeţ, a investit în depozitul ecologic zonal de gunoi de la Ungheni 32 miliarde de lei vechi.
Depozitul ecologic zonal de gunoi Ungheni se întinde pe 18 hectare, cuprinde trei alveole şi ar urma să preia gunoiul me-najer produs de cinci oraşe şi o comună din judeţul Mureş.