Naftogaz: Gazoductul Nord Stream II va afecta Profund Ucraina

Companii / 7 noiembrie 2015

Naftogaz: Gazoductul Nord Stream II va afecta Profund Ucraina

Noul gazoduct Nord Stream II, care ar urma să facă legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, va însemna sfârşitul transportului de gaze realizat de Ucraina, a avertizat vineri Andriy Kobolev, şeful companiei energetice Naftogaz, într-un interviu acordat publicaţiei germane "Handelsblatt", transmite Reuters, citat de Agerpres.

În septembrie, Gazprom şi cinci companii energetice europene (E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE şi Royal Dutch Shell) au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream II, care va permite Rusiei să ocolească complet Ucraina, din 2019.

"Dacă Nord Stream II devine operaţional, Ucraina nu va mai conta ca ţară de tranzit pentru gazul rusesc", a afirmat Andriy Kobolev.

Deja Gazprom trimite gaze naturale către Germania prin gazoductul Nord Stream iar Nord Stream II va dubla capacitatea acelei conducte la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.

Naftogaz a transportat anul trecut cu 34 miliarde metri cubi de gaze mai puţin, din cauza Nord Stream. Ucraina, care are capacitatea de a pompa anual 151 miliarde meri cubi de gaze către Europa, a transportat 62 miliarde meri cubi de gaz rusesc în 2014.

În prezent, există patru rute prin care Rusia livrează gaz Europei: Ucraina, Nord Stream, Yamal-Europa şi Blue Stream. Anul trecut, Rusia a furnizat 34 miliarde meri cubi via Nord Stream, 37 miliarde meri cubi prin Yamal-Europa şi 14 miliarde meri cubi prin Blue Stream.

De asemenea, Kobolev a anunţat că Naftogaz va achiziţiona gaze mai ieftine de la o companie germană de utilităţi. Un purtător de cuvânt al Naftogaz a refuzat să precizeze numele companiei.

Joi, adjunctul secretarului american de stat pentru diplomaţie energetică, Robin Dunnigan, a avertizat că prin recenta înţelegere încheiată de companiile europene cu Gazprom, Uniunea Europeană nu face decât să-şi sporească dependenţa energetică faţă de Rusia, deşi la nivel declarativ susţine că doreşte să o diminueze.

În plus, acest proiect va însemna pentru Ucraina pierderea a circa două miliarde de dolari anual reprezentând taxe de tranzit pentru gazele livrate de Rusia către Europa. "Trebuie să întrebăm (Uniunea Europeană): De ce cu o mână sprijiniţi Ucraina, iar cu cealaltă o sugrumaţi?", a spus oficialul american. "Nord Stream-2 ameninţă nu doar supravieţuirea Ucrainei şi resursele ei, dar şi diversificarea aprovizionării cu energie în Europa, mai ales în sud-estul Europei", a insistat Dunnigan.

Lansat în anul 2011, Nord Stream este compus în prezent din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania), iar construirea altor două îi va dubla capacitatea, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb