NAI România: Potenţiala comasare a unor instituţii de cultură pune în pericol colecţiile de patrimoniu

F.D.
Piaţa de Capital / 22 august 2023

Cristian Gavrilă, evaluator de artă în cadrul echipei NAI Romania

Cristian Gavrilă, evaluator de artă în cadrul echipei NAI Romania

Mult discutata ordonanţă a austerităţii pune în pericol întregul patrimoniu al României în moduri neînţelese de guvernanţi, estimează Appraisal and Valuation, compania deţinătoare a brandului NAI Romania, listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu simbolul bursier APP.

"Potenţiala comasare a unor instituţii de cultură, precum şi reducerea structurii de personal a instituţiilor specializate deţinătoare de patrimoniu poate conduce la situaţii în care colecţii întregi muzeale să nu mai poată fi cercetate, clasate, puse în valoare, uneori nici conservate corespunzător. Prin serviciile noastre de expertiză şi evaluare, participăm activ la misiunea de protejare a patrimoniului cultural naţional în instituţii deţinătoare de bunuri culturale care nu au angajat personal de specialitate pentru anumite categorii de bunuri culturale deţinute. Deşi, ca evaluatori, avem un rol important, acesta rămâne complementar şi nu poate suplini întrutotul expertiza muzeografilor, dobândită în zeci de ani", consideră Cristian Gavrilă, evaluator de artă în cadrul echipei NAI Romania.

Potrivit sursei citate, nevoia sistemului public pentru servicii de expertiză şi evaluare vine tocmai din insuficienţa personalului specializat. Din cei 873 experţi acreditaţi de Ministerul Culturii în domenii ale Patrimoniului Cultural Naţional (1.032 conform listei publicate de Institutul Naţional al Patrimoniului, din care 159 persoane sunt pensionate), aproape 50 deţin o specializare unică. Celelalte domenii sunt acoperite de câte 2-5 persoane pentru fiecare domeniu, cu mici excepţii.

Nici mediul privat nu rămâne neafectat, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi ce implică bunuri de patrimoniu fiind obligaţi să aibă angajaţi cel puţin un expert. Casele de licitaţii mari ajung să colaboreze cu zeci de experţi, pentru că oferă bunuri din categorii foarte diverse.

Formarea experţilor este un proces de foarte lungă durată şi presupune contactul direct cu bunurile culturale. Piaţa de artă şi obiecte de colecţie din România se apropie de un volum de 10.000 bunuri oferite spre tranzacţionare anual, majoritatea fiind însă din categoriile artă plastică, cărţi şi documente. Pare mult, dar în realitate abia sunt câteva bunuri din fiecare domeniu. Patrimoniul muzeal este estimat la circa 15 milioane de bunuri culturale şi reprezintă izvorul principal pentru cercetarea unor bunuri de o calitate certă, cu un istoric şi o provenienţă cunoscute, care pot deveni repere în formarea unui specialist. În toată lumea, bunurile din muzee şi colecţii publice sunt recunoscute ca fiind etalon pentru restul bunurilor culturale, arată sursa citată.

În aceste condiţii, este foarte improbabilă dobândirea expertizei într-un domeniu al Patrimoniului Cultural Naţional în afara instituţiilor specializare deţinătoare de patrimoniu, muzee, colecţii publice şi altele asemănătoare, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb