NASDAQ, VINDECATĂ DE COVID-19 / DUPĂ VALUL DE VÂNZARE ÎN PANICĂ DIN FEBRUARIE-MARTIE Recuperare perfectă în V, pentru Nasdaq

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2020

Recuperare perfectă în V, pentru Nasdaq

Claudiu Cazacu, XTB România: "Fără sprijinul de proporţii imense oferit de către băncile centrale şi guverne, îndeosebi în Statele Unite, indicii nu ar fi ajuns la valorile de acum"

"Imaginea din prezent a burselor reflectă pachetele masive de stimulare economică, precum şi optimismul privind stăpânirea situaţiei legată de Covid-19", a punctat analistul XTB

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Cred că pentru Statele Unite sunt şanse bune ca revenirea economiei să fie în formă de V, tocmai pentru că îşi pot permite să «tipărească» ieşirea din criză, iar asta se vede în burse"

Nasdaq Composite şi Nasdaq 100, indicii bursei americane de tehnologie, au atins recent maxime istorice, marcând o revenire perfectă în V a pieţei, ce era aproape de neconceput în timpul prăbuşirii cotaţiilor din februarie-martie, în plină creştere a numărului cazurilor de Covid-19 la nivel global.

De la maximul din 19 februarie până la minimul din 23 martie, Nasdaq 100, considerat un barometru al sănătăţii sectorului tehnologic, a scăzut cu aproape 28%, cel mai mare puternic declin din istorie într-o perioadă atât de scurtă de timp, indicele Nasdaq Composite urmând un traseu asemănător.

De atunci s-a mers numai în sus, indicii dezvoltând trenduri ascendente aproape fără corecţii, într-un climat marcat de stimuli fiscali şi monetari de o dimensiune nemaiîntâlnită, iar redeschiderea economiilor blocate a avut loc mai rapid decât se aştepta.

În acest context, şi impulsionat de evoluţiile unor acţiuni precum Apple, Microsoft, Amazon, Facebook sau Alphabet (compania mamă a Google), entităţi ce au beneficiat de pe urma măsurilor de distanţare socială impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, Nasdaq 100 a urcat, la finele săptămânii trecute, la un maxim istoric de 9.824,39 de puncte, performanţă marcată şi de Nasdaq Composite, în prima zi de tranzacţionare a acestei săptămâni.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, ne-a declarat: "În primul rând trebuie spus că, fără sprijinul de proporţii imense oferit de către băncile centrale şi guverne, îndeosebi în Statele Unite unde vorbim de trilioane de dolari injectate în economie cu o viteză fără precedent, probabil că revenirea burselor ar fi început mult mai de jos, panta revenirii ar fi fost cu totul alta, iar indicii nu ar fi ajuns la valorile de acum".

Analistul XTB România a punctat că, bursele nu reflectă întreaga diversificare a economiei, adăugând: "În indici avem o selecţie de companii şi sectoare, iar în cazul de faţă vorbim de maxime istorice pentru Nasdaq, care este o piaţă de tehnologie, domeniu ce a avut de câştigat în ultima perioadă, cel puţin în termeni relativi".

În opinia sa, evoluţia din prezent a burselor reflectă pachetele masive de stimulare economică, precum şi optimismul privind stăpânirea situaţiei legată de Covid-19, adică pieţele nu consideră că impactul va fi de durată.

"Chiar dacă va apărea un al doilea val de îmbolnăviri, cu eventuale reînchideri ale economiei, pieţele nu mizează pe ceva sever, cel puţin deocamdată", a spus Claudiu Cazacu, adăugând: "Dar bursele nu stau pe loc, iar imaginea de acum este un tabloul în mişcare, niciodată finalizat, decât pentru moment".

Din punctul său de vedere, primele informaţii despre impactul pandemiei asupra economiei le vom avea în iulie-august, prin date macroeconomice şi raportările companiilor pentru primul semestru al anului, dar o imagine ceva mai bine definită se va contura începând cu luna octombrie.

"Dar, pe lângă cifre, pentru a înţelege mai în profunzime efectele şi a evalua pandemia pe termen mai lung, este absolut necesară punerea în context, deci avem nevoie de rapoarte ale unor firme de consultanţă, articole de presă, etc., care să ofere descrieri în detaliu a situaţiei existente", a conchis analistul XTB România.

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, a punctat de asemenea, că perioada prin care trecem favorizează companiile de tehnologie pentru că este şi va fi în continuare foarte mare nevoie de automatizare, de comunicare la distanţă, iar acestea vor oferi soluţiile.

"Apoi, în Statele Unite stimulii de susţinere a economiei sunt fără precedent. Dacă la criza anterioară cel mai mare pachet a fost de 800 de miliarde de dolari, acum se aruncă cu trilioanele de dolari în economie şi în pieţe. Statele Unite este singura ţară ce are o monedă globală, care e cerută mai ales în perioadele de criză, astfel încât tipăreşte şi dă pieţei globale, cumpărând alte bunuri. Ceea ce înseamnă că economia americană este favorizată", a spus Adrian Codirlaşu.

Totodată, preşedintele CFA România a subliniat că, doar la Nasdaq s-au atins maxime istorice, adică într-o piaţă de tehnologie americană, în timp ce în cazul burselor europene sau asiatice nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că perspectivele economice sunt diferite.

"Astfel, cred că pentru Statele Unite sunt şanse bune ca revenirea economiei să fie în formă de V, tocmai pentru că îşi pot permite să «tipărească» ieşirea din criză, iar asta se vede în burse. Însă, s-ar putea ca indicii să o fi luat prea în faţă, să fie şi fenomenul de FOMO (n.r. Fear of missing out) ce a alimentat creşterea pieţelor. Din acest motiv, nu exclud apariţia unor corecţii puternice, în trend ascendent", a spus Adrian Codirlaşu.

În opinia sa pentru ţările dezvoltate deja se vede ieşirea din criză, iar un vaccin împotriva coronavirusului va fi disponibil probabil în această toamnă.

"Este clar că din trimestrul al treilea al anului se va intra pe creştere economică şi chiar dacă va apărea valul al doilea de îmbolnăviri, în iarnă, probabil vor exista mai multe opţiuni medicale, iar oamenii, companiile şi guverenele vor fi mai pregătite, pentru că deja au mai trecut prin aşa ceva", a adăugat preşedintele CFA România.

Totuşi, Adrian Codirlaşu a punctat că, din punctul său de vedere ţările vor ieşi diferit din această perioadă de criză.

"Statele Unite se află în cea mai bună poziţie, însă sunt de părere că o surpriză plăcută va fi şi Uniunea Europeană, euro fiind după dolar a doua cea mai utilizată monedă din lume, iar de data aceasta s-a intervenit cu un pachet substanţial de susţinere economică", a spus spun analistul.

În opinia sa, perspective bune în acest sens au şi ţările dezvoltate din Asia, precum Japonia, Coreea de Sud sau Taiwan care, trecând prin epidemia de SARS (n.r. din 2003) acum au luat imediat măsuri, astfel încât nu au fost afectate atât de puternic precum Statele Unite sau Europa.

"Pe de altă parte, cele mai proaste perspective cred că le au ţările din America de Sud, care au getionat foarte prost situaţia şi nici nu au mijloace. După părerea mea, Brazilia sau Argentina chiar sunt candidate la default (n.r. incapacitate de plată)", a conchis preşedintele CFA România.

Ieri, la ora 18:00, indicii bursei de tehnologie din Statele Unite îşi continuau creşterea, Nasdaq Composite având un avans de 0,58%, în timp ce pentru Nasdaq 100 aprecierea era apropiată, de 0,57%.

În contrast, Dow Jones Industrial Average afişa o scădere de 0,59%, în vreme ce S&P 500 se deprecia cu 0,57%.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. eu mi-am retras orice fel de bani din orice fel de bursa

    ce nu e mentionat in minunatul articol ... indicatorii tehnici nu sunt mentionati 

    s-a uitat cineva pe volume?  

    s-a uitat cineva pe participare (mid-/high-corporate sau retail?) ?  

    s=a uitat cineva pe raportul call-put din piata optiunilor futures? a observat faptul ca piata creste nu din bani proaspeti ci din uciderea optiunilor short (care la inchidere sunt obligate sa inchida prin rascumparare, astfel alimentand piata cu cresteri...fantomatice ... ? )....  

    s-a uitat cineva pe energia pietei, pe tractiunea diferentiala ? (explicatie : un indice creste - ok, si ce daca? trebuie sa ne uitam daca acel indice creste datorita catorva campioni care trag indicele - piata bear curand sau macar corectie - sau daca toate actiunile participa - piata bull).  

    foarte multe intrebari.... prea multe ca sa imi mentin banii in aceasta piata dementa.  

    SUA arde in strada si oamenii mor ... si indicii alearga spre noi maxime (si) pe fondul unor stimulari FED exceptional de imense.... dar din nou.... intretinand sentimentul de fantomatic al realitatii... SUA arde si botii de trading imping pietele mai sus mai rau decat robotii din Matrix... eu nu imi mentin banii intr-o piata atat de evident de FAKE !  

    Dar fiecare sa faca ce vrea. Eu nu cumpar la asemenea inaltime, fara o corectie de cel putin 68.1 % sau si mai adanca spre 78 sau 84 %.  

    Eu nu platesc visele de silicon ale unor roboti de trading.  

    Sa o faca altii.

    Eu sunt om. Unul inteligent. Care nu consuma vise conventionale, inseriate de FED.  

    1. dati-va un check-out la prezenta in bursele americane in cazul perioadei 18 iunie - 12 iulie 2020.

      urmeaza (poate) un mare eveniment acolo cu implicatii majore pentru economia SUA. 

      eu v-as sfatui sa stati naibii in cash pana la finalul lunii iulie 2020 sau si mai bine - pana la finalul lunii octombrie 2020.  

      nu e normal ce se intampla.  

      eu am ochi avizati in trading si ce se intampla e... cum sa zic... pute!  

      cineva undeva minte. si minte crunt.  

      US dollar index (DXY) are in fata o corectie crunta pana spre 87 sau 85 (si asta s-ar corela cu o corectie foarte adanca in bursele US). Daaarrrrr.... bursele US cresc ca placinta bunicii in cuptor... darrrr.... cu un grad minor spre minuscul de participare , cu o energie tractionala infima dar pe castiguri nominale (valori in cifre) mari.  

      Ciudat, foarte ciudat.  

      Eu nu ma ating de bursa americana pana dupa alegerile SUA. Ceva pute. Si nu pot distinge ce pute , ca nu e shaorma mea...  

      p.s. cred ca USA se indreapta catre o fuga a capitalului de acolo catre Europa. E posibil sa ma insel dar dolarul si pietele de actiuni au o secventa adanc corectiva in fata in lunile urmatoare pana la alegerile USA.  

      Știi bine:

      - au intrat bani căcălău in piața, produși cu tiparnița 

      - tranzacționează instituționali, doar banii nu au ajuns la pulyme 

      - graficele sunt opera unor sporturi de tranzacționare algoritmica care produc bule speculative 

      - după căderea din martie, o revenire (chiar și în V) nu e ceva ieșit din comun. La americani, da, se închid short-uri automat de către roboti, de asta piata pare haotică. 

      - roboții sunt prezenți și la BVB - uită-te la zilele cu volume normale dar cu volatilitate absolut infima - semn că roboții sunt setați sa vândă și să cumpere în același timp, de-a lungul întregii zile, pentru a "firma piata" 

      Practic un astfel de robot nu deschide SAU închide niste poziții ci face sute de tranzacții de sens contrar în aceeași zi, fiind setat să iasă în câștig numai la finalul zilei. 

      E inginerie speculativă ce vedem în burse, banii se produc virtual doar de către niște softuri, fara suport economic real. Dacă mâine se închide din nou economia pentru 3 luni, e posibil sa avem creșteri fulminante și reveniri în V fara sa avem economie.

      În următorii ani o să vedem în burse doar ce hotărăște "partidul", nu va mai avea legătură cu tranzactionarea sau cu economia. Roboții vor alimenta iluzia normalității capitalismului ca și cum am privi prin ochelari de realitate virtuala. 

      Daca fedul distorsoneaza piata ,atunci trebuie sa facem o piata noua.Era un proiect intitulat wishpals care propunea o alternativa de investitii la bursa. Oare ce s-a ma intamplat cu el?

      Button said fiscal conservatism is dead and the death blow came in March when the pandemic hit and now the U.S. Treasury is looking at a budget deficit that could reach $8 trillion this year.

      “This is a wholesale generational secular change that is far more important than the virus,” he explained. “Deficits don’t matter anymore. Obviously there is no free lunch but fiscal conservatism doesn’t win elections anymore. So why not another $8 trillion deficit next year? What’s possible in the economy when government spending is unlimited?” 

      The reckoning will come in the form of currency debasement, Button said, which will ultimately be the driving reason the S&P SPX, -0.78% pushes past the 6,000 level.  

      ............................ ..................... 

      “The choice you have to make is either believe in the bull case or get on the sidelines because this party is just starting,” he wrote. “Of course it will end it tears and there will be an ebb and flow, but unless virus numbers start to spike, it’s not going to end soon.”

      Mă rog, articolul e din Marketwatch şi e mai lung, dar tipul ăsta vede altfel lucrurile...  

      Experimentul planetar pe care il traim are o componenta de manipulare a pietelor cu ajutorul stirilor alarmiste transmise pe toate canalele.. Asa crede Fiara ca preturile actiunilor pot fi purtate dintr-un capat al altului al marjei de variatie, fara vreo sustinere economica in spate.

      Traim o epoca de speculatie pura, in care 90% din bani se invart in cercul inchis definit de banci-guverne-corporatii. Cetateanul nu conteaza, e un simplu si umil servitor ne-esential al sistemului de care statul se poate debarasa oricand dupa ce-l lasa fara bani.  

      Cine sau ce e Fiara?

      Fiara e stapanii banilor - aia care te-au luat de fraier si care te-au transformat intr-un sclav.

      foarte multi o sa observe legat de SUA si USD ca "deficits matter a lot!!!" :) ... nu 2 lei vechi pe ce crede un bezmetic doar pentru ca e citat de marketwatch (platforma media de bezmetici financiari)...

      Eu gandesc cu capul proprietate personala, nu las marketwatch sa gandeasca reiterativ folosindu-se de capul meu.  

      Si eu vad acel double top pe DXY USD facut in aria 102 - 103 ...care are proiectii multiple spre 90 si ceva ... sau mai jos.... la 87-85 daca se mai declanseaza alta formatiune tehnica dupa atingerea tintei double top-ului pe DXY.  

      Nu dau 2 lei vechi pe ce a zis un nene Button pe o platforma media de sugubeti financiari .... eu ma uit la ch arturi si vad ce vad. Ma uit pe indicatorii tehnici si vad ce vad (la nasdaq, la spx 500, dji) .  

      Eu nu bag bani in vrajeala asta. Astept o corectie.  

      Una adanca de 78 - 85% din cresterea inregistrata din Martie 2020.  

      Altfel nu are sens efectiv.  

      Eu nu fac ''chasing''dupa indicii bursieri pe ultimile zeci/sute de puncte de crestere la final de trend... , nu sunt potaie sa fug dupa rotile bicicletelor sau masinilor... daca intelegi metafora.  

      Dupa o corectie adanca , la final de 2020, ...mai vedem, cumpar poate.

      Acum e de vandut. Masiv.  

      Nu va fi nicio corecție.Vor fi doar fluctuații conduse siret pentru creșterea bogăției unui grup bine definit. Piata nu mai e libera, că cea din 1929, nu se mai sinucide nimeni din cauza bursei, ba din contra. Jmekerii au realizat că pot face jmekerii alba neagra cu bursă la infinit. Nu mai prea are treabă cu economia. La fel cu preturile imobiliarelor. Se găsesc instrumente de salvare a marilor rechini. Cine pierde? Cei care mai cred in punguța cu doi bani.

      Ai dreptate ca piata e foarte ciudata,dar in ce sa ne tinem valoarea muncii,in hartii fara valoare(bani)care se devalorizeaza sau actiuni in energie,it,banci,aur etc.?Retragerea maxima a avut loc la jmt.lunii martie.Inca mai e loc de cumparat.Daca toata lumea spune de revenire in v, asa sa fie.

      Ai ceva dreptate. Nu stiu daca va fi revenire in V sau cum va fi, dar prea sunt alternative de investiţii. La depozite mai degrabă pierzi, imobliarele sunt complet ilichide acum ....

      urmeaza o corectie

      mai asteptati pana dupa 25-30 iunie sa o si vedeti la fata incepand :)  

      iulie e primul termen temporal pt primul picior de scadere al corectiei si (doar daca nu ma insel) octombrie 2020 e al doilea picior (si ultimul).

      urmariti 2720-2765 spx 500 ca indicator de finalizare a corectiei (in oct/nov 2020). Acolo e capatul.  

      M-ai facut curios. Chiar am sa urmaresc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb