"Naşul" Ruşanu, din suspect, reţinut

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2014

"Naşul" Ruşanu, din suspect, reţinut

Conducerea ASF, asigurată de Daniel Dăianu

Update 13:28 Ruşanu, eliberat

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost eliberat, în urmă cu puţin timp, din arestul DNA, după 24 de ore de reţinere.

---

Update 07:37 Ruşanu va fi cercetat în libertate

Propunerea de arestare preventivă a lui Dan Radu Ruşanu, formulată de procurorii DNA, a fost respinsă, ieri noapte, de Tribunalul Bucureşti, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) urmând să părăsească arestul astăzi, la ora 13:30, când îi expiră ordonanţa de reţinere.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

---

Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a fost reţinut, ieri, pentru 24 de ore, de Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce, vineri, fusese pus sub urmărire penală. Procurorii au propus arestarea lui Dan Ruşanu, cu privire la infracţiunile de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au anunţat, ieri, că atribuţiile preşedintelui vor fi preluate de prim-vicepreşedintele Autorităţii Daniel Dăianu. Aceştia nu au dorit să facă alte declaraţii până expirarea termenului de 24 de ore.

Aşadar, ASF nu a anunţat nici o demisie de onoare, dacă se aştepta, cumva, cineva la aşa ceva. Partidul Mişcarea Populară a cerut ieri revocarea lui Dan Radu Ruşanu de la ASF.

DNA arată că există date şi indicii rezonabile, conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a "Carpatica Asig" şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup: "Astfel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Ruşanu Radu Dan a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013. Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului ASF. Astfel, cunoscând faptul că Tudor Daniel George, la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului ASF, experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor".

Procurorii mai precizează că preşedintele ASF a urmărit şi a obţinut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George.

Preşedintele ASF a declarat, vineri, că, în opinia sa, motivul pentru care a fost chemat de procurorii DNA are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF.

Dan Radu Ruşanu a spus că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la nouă, respectând cu stricteţe criteriile din lege privind experienţa, vechimea şi, în special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

"Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decat cu ordonanţa, pentru că aţi văzut şi dumneavoastră o declaraţie a domnului preşedinte Băsescu, în care spune că, pentru acţiunea nejustificată la Astra, ar trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea, peste două, trei, patru săptămâni, dacă acţiunea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul preşedinte Băsescu probabil că a conchis că această acţiune este nejustificată ca să-şi apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu", a mai spus Dan Radu Ruşanu.

Comisia de buget-finanţe din Senat verifică ASF şi cere restituirea banilor luaţi pe prime

Comisia de buget-finanţe din Senat a decis, ieri, să desfăşoare o activitate de verificare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), începând cu marţea viitoare, în primă fază, reprezentanţii Consiliului de Coordonare al ASF fiind înştiinţaţi că trebuie să restituie banii luaţi pe prime.

Potrivit preşedintelui Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula, în primă fază, la audieri vor fi invitaţi cei nouă membri din Consiliul de Coordonare, cinci executivi şi patru neexecutivi.

"Comisia de verificare se va axa pe două etape. În primă etapă, până marţea viitoare, cei nouă reprezentanţi vor trebui să facă dovada returnării primelor la casieria instituţiei. După această fază, vom intra în etapa de verificare şi control asupra ASF", a spus Nicula, citat de Mediafax.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a explicat că aceste prime au fost luate în baza unei hotărâri date de Consiliul de Coordonare, care, în opinia senatorilor din comisie, trebuie revocată, iar banii trebuie restituiţi.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care membrii din Consiliul ASF nu vor restitui aceste prime, Nicula a răspuns: "Vom termina şedinţa de verificare a ASF în următoarele zece minute".

Totodată, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să respingă solicitarea de înfiinţare a comisiei de anchetă privind activitatea ASF şi salariile din instituţie, pe motiv că este o anchetă a DNA în desfăşurare, a anunţat secretarul Camerei Nicolae Mircovici.

Mircovici a spus că, potrivit Regulamentului, nu se poate cere o comisie de anchetă dacă este o anchetă a procurorilor pe aceeaşi temă.

Mircovici a mai spus, răspunzând unei întrebări, că la Biroul permanent nu a ajuns încă o solicitare a DNA privind începerea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu, dar că Biroul Permanent se va întruni de îndată ce va fi primită această cerere.

El a spus că, procedural, după ce se va primi solicitarea, va fi convocat Biroul permanent care va sesiza Comisia juridică.

Atât USD, cât şi PDL ceruseră înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind activitatea ASF şi nivelul salariilor din această instituţie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pentru ce sa intamplat la CSA in ultimii ani culminand cu salriile compensatorii uriase toata conducerea fostei CSA ar trebui chemata la DNA !

    Daca il serveste la tava DNA pe Chitoiu, Rusanu poate scapa ! 

    cele mai mari salarii nesimtite sunt la APIA

    1. Probabil si astia sunt sunt rude, fini,fine, nasi, nepoti, amante fara numar !

    teroarea basista continua. oricine afecteaza interesele mafiei securisto basiste poate fi arestat, sub orice motiv, indiferent cat e de aberant. oricine citeste motivatia dna vede cata rea intentie este acolo.

    1. dupa ce a rupt pisica cu carpatica sia astra acum ne legam de salarii?ce oameni mici suntem., oameni de isprava ca sa zic asa. v-as dori sa aveti masina in service si sa aveti de excutat o polita astra, sa vedem cum mai ganditi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb