Înalţi responsabili ai misiunii NATO în Afganistan au elogiat, astăzi, rezultatele obţinute după 17 ani de război, în contextul în care SUA încearcă să pună capăt unui conflict calificat drept "ridicol" de preşedintele Donald Trump, relatează AFP.
"Afganistanul a parcurs un drum lung din 2001. Este astăzi o democraţie emergentă, modernă şi dinamică", a declarat înaltul reprezentant civil al NATO în Afganistan, Nicholas Kay, în contextul în care Alianţa transatlantică îşi sărbătoreşte, mâine, cea de a 70-a aniversare.
În 2018 s-a înregistrat cel mai mare număr de morţi în rândul civililor şi talibanii nu au controlat niciodată atâta teritoriu de la înlăturarea lor de la putere.
Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat, în mod deschis, scepticismul faţă de cel mai lung război purtat vreodată de SUA, în timpul căruia peste 2.300 de soldaţi americani au murit şi în care au fost cheltuite peste o mie de miliarde de dolari de către Washington.
În decembrie, Trump a anunţat că vrea să retragă în jur de jumătate dintre cei 14.000 de soldaţi americani din ţară, o decizie luată din câte se pare fără consultarea aliaţilor din NATO.
Războiul din Afganistan este "nefericit, este ridicol", a declarat şeful statului american, marţi, la Washington.
În cadrul unei ceremonii care a avut loc, astăzi, la cartierul general al Alianţei de la Kabul, demnitarii afgani şi internaţionali au încercat mai degrabă să prezinte o viziune pozitivă asupra situaţiei ţării.
Şeful executivului afgan, Abdullah Abdullah, şi generalul Scott Miller, comandant al NATO şi al forţelor americane din Afganistan, au scos în prim-plan ameliorarea condiţiilor de viaţă ale afganilor din 2001 şi coeziunea Alianţei în ţară.
Nicholas Kay a salutat "ameliorarea drepturilor femeilor, a milioane de copii - în special fete - şcolarizaţi, libertatea presei şi progresele notabile în domeniul sănătăţii".
Trimisul special american, Zalmay Khalilzad, se află, în prezent, în Afganistan, unde se întâlneşte cu diverşi oameni politici şi reprezentanţi ai societăţii civile, printre care şi reprezentante ale femeilor afgane, în vederea unui nou ciclu de negocieri de pace cu rebelii în Qatar.