NATO şi UE - sprijin necondiţionat pentru Ucraina

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 februarie 2024

Sursa: facebook / NATO

Sursa: facebook / NATO

English Version

Încă de la începutul agresiunii ilegale demarată de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană şi NATO s-au situat de partea autorităţilor de la Kiev, condamnând agresiunea şi acordând mai multe pachete de sprijin umanitar şi militar.

A doua zi după declanşarea conflictului, la 25 februarie 2022, cu prilejul summitului extraordinar al NATO, s-a stabilit, pentru prima dată în istoria Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, desfăşurarea unor elemente ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, în contextul apărării colective (AFP, dpa şi Reuters). Considerând invazia rusă din Ucraina drept cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii, liderii NATO au spus, în context, că măsurile pe care le-a luat şi le va lua alianţa sunt şi rămân preventive, proporţionale şi fără escaladare.

Liderii statelor membre NATO, reuniţi la Bruxelles într-un summit extraordinar, au aprobat, la 24 martie 2022, patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria. În cadrul Summit-ului de la Madrid al NATO, din 28-29 iunie 2022, s-a adoptat o declaraţie prin care s-a decis crearea unui pachet consolidat de sprijin, care va accelera livrarea echipamentului militar non-letal, va îmbunătăţi apărarea cibernetică a Ucrainei şi rezilienţa sa şi va sprijini modernizarea sectorului apărării.

La Summit-ul NATO de la Vilnius, din 11 iulie 2023, şefii de stat şi de guvern ai NATO au reafirmat angajamentul luat la Summitul de la Bucureşti, din 2008, potrivit căruia Ucraina va deveni membră NATO. La 12 iulie 2023, a avut loc primul Consiliu NATO-Ucraina, creat cu scopul de a lua decizii politice comune şi de a organiza consultări de urgenţă.

Pe site-ul NATO se arată că organizaţia ajută la coordonarea cererilor de asistenţă ale Ucrainei şi îi sprijină pe aliaţi în furnizarea de ajutor umanitar şi neletal. Ţările membre NATO trimit individual arme, muniţii şi multe tipuri de echipamente militare uşoare şi grele, inclusiv sisteme antitanc şi de apărare aeriană, obuziere şi drone. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, Aliaţii au angajat aproximativ 100 de miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei, scrie site-ul NATO.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, în cadrul Consiliului European din martie 2022 s-a decis constituirea unei forţe militare de intervenţie rapidă de 5.000 de combatanţi, operaţională până în 2025.

Mai mult pentru a slăbi capacitatea de război a Rusiei, Uniunea Europene a adoptat 12 pachete de sancţiuni la adresa autorităţilor de la Kremlin. Printre cele 12 pachete de sancţiuni se numără: interdicţii la exporturile de motoare de drone; interdicţii privind exporturile de produse şi tehnologii cu dublă utilizare; interdicţii în investiţiile din sectorul minier; interdicţii privind tranzacţiile cu Banca Rusă de Dezvoltare Regională; furnizarea de servicii de publicitate, de cercetare de piaţă şi de sondare a opiniei publice, restricţionări ale accesului Rusiei pe pieţele de capital, interdicţia privind accesul la SWIFT pentru anumite bănci ruseşti, interzicerea de noi investiţii în sectorul energetic rusesc, interzicerea exporturilor către Rusia de produse de lux, interzicerea importurilor de cărbune şi de alţi combustibili fosili solizi din Rusia, interzicerea importurilor de produse siderurgice din Rusia.

Cel mai recent pachet de sancţiuni a fost adoptat de UE la 18 decembrie 2023. Acesta a impus măsuri restrictive pentru încă 61 de persoane şi 86 de entităţi răspunzătoare de acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE şi statele sale membre au oferit Ucrainei un sprijin de peste 82 miliarde euro: peste 31 miliarde euro sub formă de sprijin financiar, bugetar şi asistenţă umanitară; 17 miliarde de euro sub formă de sprijin pentru refugiaţii din interiorul UE; 27 miliarde euro sub formă de sprijin militar; 9,45 miliarde euro sub formă de granturi, împrumuturi şi garanţii furnizate de statele membre ale UE, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiilor europene de la Bruxelles.

La Consiliul European extraordinar din 1 februarie 2024, UE a decis alocarea unui nou ajutor financiar Ucrainei, în valoare de 50 de miliarde de euro (17 miliarde euro sub formă de grant şi 33 miliarde euro sub formă de împrumut).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb