ZIARUL BURSA

26 februarie
Ediţia din 23.12.2024
File din jurnalul altei nopţi aşternute peste lume

File din jurnalul altei nopţi aşternute peste lume

Cornel CodiţăEditorial / 26 februarie

Cornel Codiţă

Cum să evadezi din coşmarul în care visezi că visezi un coşmar...în care visezi un coşmar....în care visezi că visezi un coşmar...în care...? Adepţii visării lucide ne spun că, în primul pas, trebuie să explorezi cu atenţie, să investighezi fiecare plan în care visul te poartă.

Doi ani deja

Cristian PîrvulescuEditorial / 26 februarie

Cristian Pîrvulescu

Au trecut doi ani deja de cânt Rusia a trecut la faza a doua a războiului său împotriva Ucrainei: intervenţia directă. Tot într-o lună februarie, şi anume pe 20 februarie 2014, începuse prima fază, cea indirectă, prin proxy, a acestui război prin intrarea celebrilor "omuleţi verzi" în Crimeea, fuga lui Viktor Ianukovici în Rusia şi rebeliunea militară pro-rusă din Donbas.

Doi ani de delir

Cătălin AvramescuEditorial / 26 februarie

Cătălin Avramescu

Povestea pare desprinsă dintr-un film prost, însă este adevărată. În 1994 Boris Elţîn, Preşedintele de atunci al Federaţiei Ruse, a făcut o vizită la Casa Albă care nu s-a desfăşurat conform programului. Într-o noapte, agenţii Secret Service l-au descoperit pe Elţîn beat. Ieşise în izmene pe Pennsylvania Avenue şi încerca să cheme un taxi să se ducă să mânânce o pizza.

Micile ajustări pot genera mari transformări

SUPLIMENT DIKE Micile ajustări pot genera mari transformări

Dan NicolaieEditorial / 26 februarie

Dan Nicolaie

Justiţia a ajuns în punctul în care efectuează, într-un ritm constant, mici reglaje, care să permită o mai bună funcţionare a sistemului. S-a dovedit că aceste ajustări pot produce transformări importante. Speranţele sunt mari, rămâne de văzut dacă punerea în aplicare se va dovedi cea mai fericită. Digitalizarea şi Inteligenţa Artificială generează şi în acest domeniu vaste discuţii legate de implementare, viteza acesteia, încredere, siguranţa datelor.

Calendarul sancţiunilor impuse Rusiei

Calendarul sancţiunilor impuse Rusiei

A.V.Internaţional / 26 februarie

23 februarie 2022 

- Consiliul UE adoptă primul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte zonele necontrolate de guvern din regiunile Doneţk şi Luhansk din Ucraina ca entităţi independente şi la decizia ulterioară de a trimite trupe ruseşti în aceste zone.

Persoanele urmărite penal sau condamnate în prima instanţă - posibil să fie monitorizate cu brăţări electronice

SUPLIMENT DIKE Persoanele urmărite penal sau condamnate în prima instanţă - posibil să fie monitorizate cu brăţări electronice

Miscellanea / 26 februarie

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că persoanele urmărite penal sau condamnate în prima instanţă ar putea fi monitorizate cu brăţări electronice, iar în acest mod nu ar mai putea să fugă din ţară atunci când sunt condamnate definitiv. Alina Gorghiu a declarat că fenomenul fugarilor nu este doar în România: "Fenomenul fugarilor nu este doar în România, să ştiţi, aşa cum e corupţie peste tot în lumea asta largă, cum avem consum şi trafic de droguri peste tot în lumea asta largă, aşa şi fugarii sunt peste tot în lumea asta largă. Şi din România returnăm altor state fugarii pe care ni-i solicită sau pe care îi localizăm aici.

Mihai Popa, Deputy Managing Partner, Coordonator al practicii de restructurare şi insolvenţă, Muşat & Asociaţii şi Diana Dobromir, Managing Associate,Muşat & Asociaţii

SUPLIMENT DIKE Transferul de business în insolvenţă

Companii / 26 februarie

Transferul de afacere, indiferent dacă vizează o societate ce îşi desfăşoară în mod normal activitatea sau o societate aflată în stare de insolvenţă, este un proces complex, cu multiple implicaţii atât de ordin juridic, cât şi contabil şi fiscal.

Mihai Cărăbaş, avocat

SUPLIMENT DIKE GDPRGenerator - platforma românească ce simplifică generarea politicilor de protecţie a datelor conform legislaţiei europene şi româneşti

Companii / 26 februarie

În ultimii ani, cu avansul tehnologiei şi schimbarea modului de lucru, de la a merge zilnic la birou la a lucra în regim remote, am asistat la o transformare semnificativă a percepţiei noastre asupra timpului. De asemenea, un număr tot mai mare de antreprenori au decis să-şi îndrepte atenţia către crearea de produse sau servicii digitale, fie pentru a-şi extinde afacerea, fie pentru a genera venituri pasive.

"Cea mai mare criză din ultimii ani a marcat începutul unui reviriment al activităţii noastre"

SUPLIMENT DIKE "Cea mai mare criză din ultimii ani a marcat începutul unui reviriment al activităţii noastre"

Companii / 26 februarie

Reporter: În ultimii ani am traversat mai multe crize suprapuse. Care consideraţi că a fost cel mai greu moment?

Alexandra Ianul: Cu siguranţă cel mai greu moment a fost cel al pandemiei. În cazul nostru, greutăţile au fost dublate şi de soarta creditaţilor în franci elveţieni care, în anul 2020, aşteptau un verdict din partea Parlamentului şi apoi a Curţii Constituţionale. Din fericire, şi noi şi ei am trecut cu bine peste acel moment.

"Notarii publici - de la furnizori de încredere juridică la furnizori de încredere digitală"

SUPLIMENT DIKE "Notarii publici - de la furnizori de încredere juridică la furnizori de încredere digitală"

Companii / 26 februarie

Reporter: Ultimii trei ani au adus o succesiune de crize pe plan internaţional, cu ecouri puternice şi în plan intern, marcând negativ întreaga societate. Din perspectiva dumneavoastră, în ce măsură a fost afectată profesia notarială de evenimentele din perioada 2020-2023?

Dumitru Viorel Mănescu: Discuţia este nuanţată şi mă simt dator să fac o precizare: crizele care s-au succedat şi chiar s-au suprapus - dacă luăm în considerare impactul economic şi social în cascadă - au avut şi au, într-adevăr, un pronunţat impact negativ asupra tuturor palierelor societăţii. Totuşi, să admitem că presiunea exercitată în aceşti ultimi patru ani de evenimentele neprevăzute cu care ne-am confruntat a generat şi efecte pozitive.

Ministrul Justiţiei: "Sistemul penitenciar poate oferi forţă de muncă disciplinată şi ordonată"

SUPLIMENT DIKE Ministrul Justiţiei: "Sistemul penitenciar poate oferi forţă de muncă disciplinată şi ordonată"

Companii / 26 februarie

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis o serie de mesaje, în acest an, către diferite categorii sociale. Mediul de afaceri din ţara noastră care se află în căutare de forţă de muncă trebuie să ştie că, în sistemul penitenciar, există "forţă de muncă disciplinată şi ordonată", iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) aşteaptă solicitări pentru încheierea de astfel de contracte, a precizat ministrul de resort.

"Am implementat mai multe proiecte pentru digitalizarea profesiei de avocat"

SUPLIMENT DIKE "Am implementat mai multe proiecte pentru digitalizarea profesiei de avocat"

Companii / 26 februarie

Reporter: Din 2020 ne confruntăm cu diverse provocări...care a fost cel mai greu moment pentru profesia de avocat?

Traian Briciu: Ne confruntăm cu o perioadă de instabilitate şi insecuritate economică, politică şi socială, care tinde să se permanentizeze. Specialiştii o numesc "permacriză". Aşadar, nu mai putem vorbi de "momente" de criză, în condiţiile în care aceste crize reprezintă un flux constant de cel puţin trei ani, iar o criză o generează pe alta într-un sistem global din ce în ce mai interconectat.

Protocol între ministrul Justiţiei, procurorul general şi UNBR, privind stabilirea onorariilor avocaţilor

SUPLIMENT DIKE Protocol între ministrul Justiţiei, procurorul general şi UNBR, privind stabilirea onorariilor avocaţilor

Miscellanea / 26 februarie

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, au semnat protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă

Dezbatere publică privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie

SUPLIMENT DIKE Dezbatere publică privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie

Anticorupţie / 26 februarie

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie precum şi pentru modificarea Legii nr 135/2010 privind Codul de procedură penală, care prevede majorarea numărului de procurori care pot activa în cadrul Secţiei de urmărire penală din ca

Sursa: facebook / NATO

NATO şi UE - sprijin necondiţionat pentru Ucraina

I.Ghe.Internaţional / 26 februarie

Încă de la începutul agresiunii ilegale demarată de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană şi NATO s-au situat de partea autorităţilor de la Kiev, condamnând agresiunea şi acordând mai multe pachete de sprijin umanitar şi militar.

Sursa: en.kremlin.ru

Moscova nu crede în lacrimi, Putin continuă războiul ilegal din Ucraina

George MarinescuInternaţional / 26 februarie

Moscova nu crede în lacrimile vărsate de familiile victimelor agresiunii ilegale declanşate de Federaţia Rusă în Ucraina în 24 februarie 2022 şi Vladimir Putin continuă războiul, considerând că nu şi-a atins obiectivul de denazificare a ţării vecine, obiectiv stabilit la începutul aşa-numitei operaţiuni speciale.

Războiul împotriva Ucrainei - principalul motor al creşterii economiei Rusiei

Războiul împotriva Ucrainei - principalul motor al creşterii economiei Rusiei

V.R.Internaţional / 26 februarie

Ucraina are nevoie de 486 de miliarde de dolari pentru redresare şi reconstrucţie, după doi ani de război 

La doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia încă se confruntă cu un număr fără precedent de sancţiuni economice, fiind exclusă din principalele servicii financiare globale, iar active ale băncii sale centrale de aproximativ 260 de miliarde de euro au fost îngheţate.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Scăderi pe linie pentru indici

BVB Scăderi pe linie pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 26 februarie

Tranzacţii de numai 51,3 milioane lei, sub media zilnică a anului 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie în ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în contrast cu aprecierile din pieţele europene.

Macro Newsletter 26 Februarie 2024

Macro Newsletter 26 Februarie 2024

Macroeconomie / 26 februarie

Preţurile de consum din Italia şi-au accelerat creşterea anuală în ianuarie 2024, până la 0,8%, de la 0,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după un avans de 0,2% în luna anterioară.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo