Compania aeronautică Aerostar Bacău (ARS) a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 93 milioane lei, cu 3% peste cel din anul 2022, în vreme ce veniturile din exploatare s-au ridicat la 533,1 milioane lei, în creştere cu 12,5% faţă de cele din anul anterior, conform unui raport al emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, în trimestrul al patrulea, compania a surmontat scăderea de profitabilitate din primele nouă luni ale anului trecut, după cum se poate deduce din raportările de la bursă. În primele trei trimestre din 2023, Aerostar obţinuse un profit net de 61,1 milioane de lei, cu 17% sub cel din aceeaşi perioadă a anului 2022.
Pentru anul trecut, Aerostar a raportat cheltuieli de exploatare de 453,3 milioane lei, cu 16% peste cele din anul anterior. Cheltuielile materiale s-au ridicat la 219,8 milioane lei, cu 28% peste cele din 2022, în vreme ce cheltuielile cu beneficiile angajaţilor au fost de 172,4 milioane lei, în creştere cu 16%.
Rezultatul din exploatare s-a ridicat la 79,8 milioane lei, cu 4% sub cel din anul anterior, la care s-a adăugat un câştig din activităţi financiare de 17,2 milioane lei.
Săptămâna trecută, acţionarii Aerostar au validat decizia board-ului prin care s-a luat act de retragerea lui Grigore Filip din funcţia de director general al companiei începând cu 1 martie şi numirea lui Alexandru Filip de la acea dată şi până la 10 iulie.
Conform publicaţiei Ziarul de Bacău, Alexandru Filip este fiul lui Grigore Filip, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Aerostar din 1998. Alexandru Filip este absolvent al Facultăţii de Aeronave, fiind în acest moment directorul general adjunct al companiei.
La jumătatea lunii trecute, Aerostar şi Lockheed Martin, companie globală de securitate şi aerospaţială au anunţat inaugurarea primului centru de servicii de întreţinere, reparaţii şi revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk la Bacău.
Aerostar Bacău, emitent a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 1,4 miliarde de lei, este deţinută în proporţie de 71,5% de Iarom Bucureşti, în timp ce Evergent Investments avea 15,2% din companie.