Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis o serie de mesaje, în acest an, către diferite categorii sociale. Mediul de afaceri din ţara noastră care se află în căutare de forţă de muncă trebuie să ştie că, în sistemul penitenciar, există "forţă de muncă disciplinată şi ordonată", iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) aşteaptă solicitări pentru încheierea de astfel de contracte, a precizat ministrul de resort. Alina Gorghiu spune că firmele care angajează deţinuţi nu plătesc asigurări de sănătate, asigurări sociale sau fond de şomaj, iar paza şi hrana deţinuţilor sunt asigurate de către locul de deţinere, fără a implica alte cheltuieli din partea beneficiarului: "Mesajul meu este către mediul de afaceri din România: aşteptăm, noi, prin ANP, solicitări din partea antreprenorilor români care nu au forţă de muncă, din partea mediului de afaceri, din partea mediului economic din România, pentru că există disponibilitate şi toată deschiderea pentru a colabora în acest sens. Sistemul penitenciar poate să ofere o forţă de muncă disciplinată şi ordonată. Şi cei care sunt în mediul economic şi lucrează deja, au contracte deja cu sistemul penitenciar cunosc că au avut de câştigat de pe urma acestor contracte cu mediul penitenciar. În 2023, veniturile sistemului penitenciar din activităţi lucrative au fost de 70.459 de milioane de lei, cu peste 13 procente faţă de anul precedent, aproape 14 procente peste anul precedent. (...) Estimările, în acest moment, din sistem indică o medie de aproximativ 7000 de deţinuţi care ar vrea să muncească, dar fie nu sunt solicitări din partea mediului de afaceri, fie nu sunt suficiente escorte".
• "Toate victimele din România, după adoptarea legii care prevede extinderea ordinului de protecţie, se vor simţi protejate de statul român"
Alina Gorghiu a afirmat că, după adoptarea legii care prevede extinderea ordinului de protecţie, toate victimele se vor simţi protejate de statul român: "Toate victimele din România, după adoptarea legii care prevede extinderea ordinului de protecţie se vor simţi protejate de statul român. (...) e crucială combaterea tuturor formelor de violenţă. În 2023, am emis 13.231 de ordine de protecţie provizorii, victime ale violenţei domestice (...) iar acestea au fost transformate în ordine de protecţie definitive un număr de 5.386. Din momentul în care legea ajunge în Monitorul Oficial, sper să fie promulgată repede, va exista protecţie pentru orice ictimă, indiferent de forma de agresiune, fie că vorbim de bătaie, vecinul de la bloc, agresiune online, apeluri în miez de noapte sau urmărirea unei femei când încearcă să ajungă acasă, sau supravegherea locuinţei".
• "Avem, în ultimul an, 1.000 de fugari întorşi în România"
Ministrul a spus că, în ultimul an, sunt 1.000 de fugari întorşi în România, precizând că bugetul alocat acestora a fost de 10 milioane de lei: "Facem aceleaşi demersuri pentru fiecare fugar, în speţă, Ministerul Justiţiei este activ atunci când primim informaţii. Statele europene, statele din afara Uniunii Europene, ne comunică localizarea respectivei persoane. Şi atunci, instanţa din România elaborează, completează toată documentaţia. Noi o comunicăm statului din care vrem să extrădăm sau vrem să punem în executare mandatul european de arestare. Respectivele state, de cele mai multe ori, ne cer condiţiile din penitenciare. Aici intervine domnul director Halchin (directorul general ANP - n.r.) care de fiecare dată face eforturi pentru a comunica statelor unde avem fugari faptul că România, cu predilecţie în ultimii ani, îndeplineşte standardele din penitenciar pe care ni le impune Uniunea Europeană. Instanţa respectivă ia act şi decide. Avem în ultimul an 1.000 de fugari întorşi în România. Este un buget alocat acestor fugari, de 10 milioane de lei. Atât a cheltuit statul român, ca să-i aducem în ţară. O sumă foarte mare din punctul meu de vedere. Ăsta e şi motivul pentru care avem acum în transparenţă decizională acel proiect pe care eu îl consider foarte important şi de bun simţ, indiferent ce ar spune unii şi alţii, dacă ai avut bani să fugi din România, când te întorci, e nefiresc ca statul român să plătească cheltuiala pentru întoarcerea ta în sistemul penitenciar pentru a executa pedeapsa. Şi atunci scoţi tu, fugar, din buzunar, banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea sa".
• "Guvernul va face achiziţia sistemului electronic de monitorizare"
Procesul de monitorizare a agresorilor va fi operaţional în toată ţara, din anul 2025, subliniază Alina Gorghiu, care se arată preocupată să existe, pe viitor, un sistem de monitorizare care să ajute la combaterea fenomenului fugarilor: "Guvernul va aloca resurse financiare şi va face achiziţia acestui sistemul electronic de monitorizare, astfel încât condamnaţii să poată fi monitorizaţi electronic, astfel încât să nu ajungă să aibă statutul de fugari. De la 1 ianuarie anul acesta, am extins proiectul pilot la încă 20 de judeţe, iar din 2025 acest proces de monitorizare a agresorilor va fi operaţional în toată ţara. Sigur că eu ca ministru al Justiţiei sunt foarte preocupată să avem acest sistem de monitorizare şi pentru combaterea fenomenului fugarilor. Guvernul va aloca resurse financiare şi va face achiziţia acestui sistemul electronic de monitorizare, astfel încât condamnaţii să poată fi monitorizaţi electronic, astfel încât să nu ajungă să aibă statutul de fugari".
• "E esenţial să scoatem la liman infrastructura de care oamenii au nevoie pentru a-şi trata o dependenţă"
Alina Gorghiu a participat la inaugurarea primului Centru Comunitate Terapeutică din România, de la Târgu Mureş, unde a menţionat: "Este esenţial să scoatem la liman infrastructura de care oamenii din România au nevoie pentru a-si trata o dependenţă, fie că vorbim de alcool, narcotice sau alte substanţe psihoactive. Primul centru comunitate terapeutică din România şi-a deschis porţile la Târgu-Mureş. Sunt foarte mulţi tineri, mii de tineri care au încercat sau au fost tentaţi de droguri. Sunt adulţi care nu ştiu cum să mai reacţioneze în faţa acestui fenomen. Fiecare nou proiect care are ca scop tratarea dependenţelor, fie că vorbim de droguri, alcool, jocuri de noroc, este o şansă la viaţă normală. Nu toţi pot rezolva aceste dependenţe singuri. Suportul de specialitate este extrem de important. Mai ales când persoanele dependente sunt copii şi tineri. Îmi doresc să văd mai multe astfel de centre pentru recuperarea consumatorilor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 26.02.2024, 12:17)
Alinuta te adapi din "ideile" lui Udrea?
2. Doar la Putin in ograda o sa vedem asa ceva
(mesaj trimis de Vise maica... în data de 26.02.2024, 20:23)
Alinuta, ai trecut pe etnobotanice? Cand cobori cu picioarele pe Terra?
Cica "...sistemul penitenciar poate oferi forţă de muncă disciplinată şi ordonată"
Pe bune? Codru-i frate cu romanu'...iar condamnatul cu sistemul penitenciar!
Pentru fiecare corupt, spagar, delapidor, alchoolic si narcoman, infractor...pana la talhar, vioalator si criminal...este o mare distanta de la situatia de fapt pana la "...disciplinată şi ordonată".
Ce lipseste? Veriga (sau mai multe) lipsa...educatia de acasa, de la scoala, din societate, precum si
reeducarea din sistemul peniteciar. Care reeducare? Acolo este vorba doar de supravietuire!
Daca nu gandim asa, ne vom reintoarce la "Arbeit macht frei"...remember?