Natura ne "testează" - Spania, sub zăpadă, în Grecia se face plajă

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 ianuarie 2021

Natura ne "testează" - Spania, sub zăpadă, în Grecia se face plajă

Iarna aceasta este una mai puţin obişnuită la nivelul Europei. Dovadă stau temperaturile înregistrate în anumite zone ale continentului, dar şi nivelul precipitaţiilor. Dacă în Spania, în zona Madridului, au fost ninsori masive, cum nu au fost în ultimii 50 de ani, în Grecia se face plajă la 28 de grade, recordul ultimei jumătăţi de veac pentru această dată.

După furtună istorică de zăpadă, Spania se pregăteşte pentru un val neobişnuit de frig, care va afecta în special Madridul, unde autorităţile au continuat cursa contra cronometru pentru deszăpezire. Furtuna botezată "'Filomena'', care a adus ploi abundente în numeroase alte regiuni, a dus la decesul a trei persoane pe teritoriul ţării. Începând de ieri, temperaturi de până la minim minus opt grade Celsius sunt aşteptate pe o mare parte din teritoriul ţării până joi, potrivit Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET). "'Pericolul este încă prezent'', existând riscul ca "'zăpada acumulată să se transforme în gheaţă'' din cauza "'unor temperaturi minime nemaiîntâlnite'', a avertizat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, solicitând populaţiei să evite la maximum deplasările. Înainte ca îngheţul să complice lucrurile, o cursă contra cronometru a fost demarată duminică pentru deszăpezirea drumurilor. Plugurile de zăpadă şi maşinile care împrăştie sare vor acţiona în continuare pe străzile din Madrid unde deplasările se vor realiza cu dificultate "'până la sfârşitul săptămânii'', a avertizat primarul Jose Luis Almeida. Armata a fost mobilizată pentru deszăpezire pistelor aeroportului din capitală, care a început să se redeschidă treptat duminică după-amiază. Militarii, dar şi voluntari, au degajat căile de acces către spitalele din capitală, aflate în continuare sub presiune din cauza pandemiei de COVID-19. Numeroşi madrileni au ieşit cu lopeţile pentru a deszăpezi intrările în imobilele în care locuiesc, în timp ce alţii au practicat schiul în parcuri şi pe străzile oraşului. Lungi cozi de aşteptare s-au format în faţa puţinelor supermarketuri deschise şi a brutăriilor. În urma ninsorilor record în aproape 50 de ani, mai mulţi zeci de centimetri de zăpadă s-au aşternut vineri şi sâmbătă asupra Madridului şi a unei părţi importante din Spania, unde numeroase şcoli şi servicii publice vor rămâne închise la începutul săptămânii. Potrivit guvernului, traficul era în continuare perturbat pe aproape 700 de drumuri duminică, dar trenurile care vin sau pleacă în direcţia Madrid vor începe să circule progresiv, cu excepţia legăturilor cu regiunile din nord-est, printre care şi Barcelona. În ciuda situaţiei dificile, guvernul a dorit să ofere asigurări în ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-COVID-19. Furtuna "'Filomena'' s-a deplasat duminică spre nord-estul ţării, afectat de căderi de zăpadă mai puţin importante în comparaţie cu regiunile centrale în ziua anterioară.

În cealaltă parte a continentului, un val de căldură cu maxime de 28 de grade Celsius i-a determinat pe greci să treacă peste restricţii şi să iasă în număr mare la plajă sau în parcuri. Potrivit Observatorului naţional de la Atena, temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, una din temperaturile cele mai ridicate în ianuarie în ultimii 50 de ani. Temperaturile obişnuite în această perioadă a anului în Grecia sunt de circa 15 grade C. La Atena, unde termometrele au atins 22 de grade C, oamenii au ieşit la plajă, dar şi la plimbare în pieţele şi parcurile capitalei. Vântul cald provenind din Africa a adus, de asemenea, mult praf şi urmează să menţină temperaturile ridicate până miercuri în această ţară. Poliţia a supravegheat situaţia pentru a încerca să evite formarea de grupuri cu multe persoane. Poliţişti echipaţi cu portavoce le-au reamintit oamenilor să respecte distanţa socială şi le-au dat amenzi celor care nu purtau mască. Grecia este în carantină de la începutul lui noiembrie, autorităţile încercând să evite al treilea val al pandemiei după sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou. Restricţiile care urmau să înceteze pe 11 ianuarie au fost prelungite cu o săptămână. După cum se poate observa, pe fondul crizei sanitare, fie că ninge, fie că este foarte cald, oamenii simt nevoia să iasă pe stradă şi să interacţioneze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb