Nava turcă Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor dintre Turcia şi Grecia, s-a întors în port

J.P.
Internaţional / 14 septembrie 2020

Nava turcă Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor dintre Turcia şi Grecia, s-a întors în port

Nava turcă desfăşurată în estul Mării Mediterane şi aflată în centrul tensiunilor între Turcia şi Grecia, care îşi dispută această zonă potenţial bogată în gaze naturale, s-a întors în port pe coasta turcă, deschizând, poate, calea unei calmări între cele două ţări, relatează AFP, conform news.ro.

"Este un prim pas pozitiv", s-a felicitat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-o conferinţă de presă la Salonic (nord).

Însă, dacă Turcia a confirmat duminică faptul că nava sa de prospecţiuni Oruc Reis s-a întors în port, ea a subliniat că nu renunţă la drepturile sale în zonă.

"Vor avea loc paşi înainte şi paşi înapoi", a declarat pentru agenţia turcă de presă de stat Anadolu ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, într-o vizită în oraşul nalnear Kas, în Antalia (sud).

Tensiunile sunt puternice în estul Mării Mediterane şi au în centrul lor prospecţiuni vizând gaze naturale şi delimitarea frontierei maritime, care implică toate ţările din zonă, inclusiv Grecia, Ciprul şi Turcia.

Disensiunile între Atena şi Ankara se află şa cel mai înalt nivel, după ce Turcia a desfăşurat, la 10 august, această navă de prospecţiuni, escortată de nave de război, cu scopul de a proceda la explorări în largul Insulei greceşti Kastellorizo, situată la doi kilometri de coasta turcă.

Iar tensiunile s-au amplificat la sfârşitul lui august, când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale -Turcia împrerună cu Statele Unite şi apoi cu Rusia, iar Grecia împreună cu Franţa, Cipru şi Italia.

Turcia a efectuat de asemenea prospecţiuni în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului, un stat membru UE, pe care nu-l recunoaşte din cauza împărţirii insulei cipriote.

"INEXTRICABIL"

Misiunea Oruc Reis, prelungită de trei ori în pofida protestelor Greciei şi UE, s-a încheiat sâmbătă, după ce nu a mai fost prelungită.

Această decizie ar putea fi un prim pas către o calmare a tensiunilor între Grecia şi Turcia - amânduă state membre NATO -, inamice de mult timp într-o dispută inextricabilă pe tema căutării de resurse naturale în estul Mediteranei.

Atena consideră că Ankara îi încalcă suveranitatea prin faptul că efectuează explorări în apele greceşti şi cere retragerea tuturor navelor turce de pe platoul continental grec. Turcia subliniază, la rândul ei, că este dreptul său să-şi exploreze apele litorale.

Criza din estul Mediteranei se află pe agenda unui summit european, prevăzut la 24-25 septembrie, la Bruxelles.

Site-urile de urmărire a navelor www.marinetraffic.com şi vesselfinder.com auarătat duminică după-amiaza că Oruc Reis a revenit în largul coastelor turce.

În cadrul vizitei sale, ministrul turc al Apărării a denunţat "militarizarea" a 18 insule de către Grecia - o provocare în opinia sa, care "creşte tensiunile" între vecini.

GRECIA CUMPĂRĂ 18 AVIOANE RAFALE FRANCEZE

Însă ministrul turc l-a atacat de asemenea pe preşedintele francez Emmanuel Macron care, cu câteva zile mai înainte, a îndemnat Turcia să-şi înceteze politica de "confruntare" la Marea Mediterana şi a agitat spectrul sancţiunilor europene.

"Pare evident că domnul Macron este un eşec politic", a denunat Akar. Grecii nu trebuie "să folosiţi de el în tentativele sale de a se salva", a declarat ministrul turc.

Kyriakos Mitsotakis a anunţat sâmbătă un program de achiziţie de armament - care include cumpărarea a 18 avioane franceze de luptă de tip Rafale.

Apreciind că a venit momentul dotării armatei greceşti cu mijloace suplimentare, Mitsotakis a anunţat, de asemenea, comandarea a patru fregate noi, modernizarea altor patru şi recrutarea unui număr de aproximativ 15.000 de militari.

"Pentru prima oară, o ţară europeană doreşte să se doteze cu avioane de luptă Rafale", s-a felicitat ministrul francez al Apărării Florence Parly. "Acest anunţ constituie un succes pentru industria aeronautică franceză şi mai ales pentru Dassault Aviation şi alţi actori industriali francezi, inclusiv numeroase OMM-uri vizate în construirea Rafale", a apreciat ea.

Preşedintele-director general al Dassault Aviation, Eric Trappier, şi-a exprimat la rândul său satisfacţia faţă de alegerea Atenei, "care consolidează relaţia excepţională pe care o întreţinem cu Grecia de aproape o jumătate de secol".

Ministrul turc al Apărării a criticat de asemenea recenta ridicare a unui emabrgo impus armamentului destinat Ciprului. Partea de nord a insulei este controlată de Turcia de la invazia din 1974.

"Asta nu ne va aduce nici pacea şi nici o soluţie. Asta ne va aduce într-un impas", a avertizat el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. " deschizând, poate, calea unei calmări între cele două ţări, relatează AFP"

    imi place cand intalnesc oameni naivi si extrem de optimisti , fara nici un fundament in optimismul lor.

    Imi reaminteste de vremurile candide ale primei copilarii ... gen 3-4 ani 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb