Nava turcă de prospecţiuni Oruc Reis va fi în Marea Mediterană "de la 12 la 20 octombrie", în zona în care se afla în august şi septembrie, a anunţat Marina turcă, ceea ce ar putea conduce la noi tensiuni cu Grecia, potrivit AFP.
Oruc Reis urmează să efectueze operaţiuni în regiune, inclusiv la sud de Insula gracă Kastellorizo, potrivit unui mesaj emis de sistemul maritim de alertă NAVTEX.
Tensiuni puternice au avut loc între Atena şi Ankara după desfăşurarea de către Turcia, începând de la 10 august şi până la jumătatea lui septembrie, a acestei nave escortate în vederea efectuării unor explorări în largul acestei insule greceşti, situată la doi kilometri de coasta turcă, o zonă care ar fi foarte bogată în gaze naturale.
Grecia îşi revendică puterea în apele din jurul Kastellorizo, însă Turcia îi respinge dominaţia, insistând asupra faptului că deţine drepturi mai extinse în estul Mării Mediteane, din cauza litoralului său mai lung.
Ankara a început să desfăşoare Oruc Reis şi nave militare în aceste ape disputate la 10 august şi le-a prelungit misiunea, ignorând apeluri repetate ale Uniunii Europene (UE) şi Greciei de a înceta.
Nava urmează să fie însoţită - în viitoarea misiune de "sondaj seismic" de alte două nave - Ataman şi Cengiz Han - potrivit NAVTEX.
Oruc Reis s-a reîntors la ţărmul turc luna trecută, din ape revendicate de Grecia, în ceea ce mulţi sperau să fie un semn de dezescaladare în vederea soluţionării acestei crize.
Lideri turci au anunţat că nava era supusă unor operaţiuni de mentenanţă prevăzute şi că urma să se întoarcă în estul Mării Mediterane pentru a-şi continua activitatea.