Statele Unite au trimis ieri două nave ale marinei în Strâmtoarea Taiwan, armata americană crescând astfel frecvenţa cu care navele americane sunt prezente acolo, în ciuda protestelor Chinei, scrie Reuters.
Decizia riscă să tensioneze relaţia cu China însă va fi văzută de Taiwan cel mai probabil ca un semn de susţinere din partea administraţiei Trump într-o perioadă de fricţiuni între Taipei şi Beijing. Luni, preşedintele american Donald Trump a afirmat că Statele Unite şi China sunt "foarte, foarte aproape" de un acord care ar încheia războiul comercial între cele două ţări, scrie News.ro.
De asemenea, trecerea navelor prin Strâmtoarea Taiwan are loc cu câteva zile înainte de un summit între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, a cărui ţară este un aliat apropiat al Chinei.
"Tranzitul navelor prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA faţă de o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă", a informat Flota Pacifică a Statelor Unite într-un comunicat.
Cele două nave au fost identificate ca fiind distrugătoarea Stethem şi nava de transport marfă şi muniţie Cesar Chavez. Strâmtoarea Taiwan, cu o lungime de 180 de km, separă Taiwan de China.
China s-a arătat nemulţumită de această decizie.
"Ne opunem cu fermitate acţiunilor provocatoare ale Statelor Unite care nu vor aduce pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, la o conferinţă de presă marţi.
Statele Unite nu au relaţii diplomatice cu Taiwanul însă sunt obligate de lege să contribuie la apărarea insulei şi este principala sursă de armament. Pentagonul a informat că Washingtonul a vândut Taiwanului arme în valoare de peste 15 miliarde de dolari din 2010.
China a crescut în ultimul timp presiunea pentru a-şi impune suveranitatea asupra Taiwanului, pe care o consideră o provincie a ţării, fiind teritoriu chinez sacru.