Ne considerăm săraci, dar ne declarăm fericiţi

CĂTĂLIN BĂLAN
Ziarul BURSA #Politică / 23 noiembrie 2005

Menţinerea ordinii în ţară (41%) este mai importantă în preferinţele noastre decît participarea la luarea deciziilor (14%)

Numărul cetăţenilor din ţara noastră care se declară nemulţumiţi de activitatea Guvernului îl depăşeşte pe al celor satisfăcuţi de eforturile Executivului, conform datelor furnizate de Fundaţia pentru o Societate Deschisă (FSD). 47% din cei intervievaţi consideră ca direcţia în care lucrurile merg în ţara noastră este greşită, în comparaţie cu luna mai a acestui an cînd doar 43% credeau acest lucru. Aproape toţi cei întrebaţi sînt nemulţumiţi de banii pe care îi au (73%), dar cu toate astea, 55% se declară fericiţi sau foarte fericiţi de viaţa lor.

Printre temerile românilor se regăsesc preţurile (35%) şi atacurile teroriste (11%).

Doar 1% din populaţia ţării consideră că "îşi poate permite tot ce le trebuie".

Aprecierea personală a statutului social este scăzută în rîndul cetăţenilor ţării noastre, deoarece 53% dintre noi ne considerăm ca aparţinînd clasei de jos a societăţii. Tendinţa de subapreciere a statutului şi puterii financiare în rîndul cetăţenilor a fost întîlnită întotdeauna în sondajele de opinie. Acest aspect vine pe fondul creşterii vizibile a clasei bogate a societăţii ceea ce ne sugerează că fie românii apreciază în mod diferit bogăţia, fie este un sport naţional înclinaţia spre pesimism şi subapreciere.

Nemulţumirile noastre se mai regăsesc în activitatea justiţiei, poliţiei şi luptei împotriva corupţiei, pe fondul stagnării evoluţiei economice sau al progreselor înregistrate în protecţia socială.

Înclinaţia spre autoritarism şi preferinţa acestuia în detrimentul valorilor democraţiei este o trăsătură care reiese din analiza FSD. Menţinerea ordinii în ţară (41%) este mai importantă în preferinţele noastre decît participarea la luarea deciziilor (14%) sau protejarea libertăţii cuvîntului (6%).

PD ar lăsa PNL în urmă în eventualitatea divizării Alianţei D.A.

Alianţa D.A. ar obţine 32% din voturi în eventualitatea unor alegeri la sfîrşitul acestei săptămîni. Faptul că PD ar obţine 11%, iar PNL doar 8% arată că în momentul de faţă Alianţa nu e percepută ca o forţă politică unitară de către electorat.

Electoratul PSD este situat la 30%, situaţie care, în opinia lui Dumitru Sandu, cercetător în cadrul proiectului, arată că "în continuare electoratul român vrea două forţe politice concentrate". Domnia sa a declarat că harta electorală a ţării noastre "arată trei medii rezidenţiale": oraşele mari unde este preferată Alianţa, satele centre de comună şi satele periferice unde este preferat PSD.

Dacă Alianţa s-ar scinda, atunci PD ar obţine 50% din preferinţele votanţilor Alianţei, în timp ce PNL doar 24%, iar din acest joc singurul cîştigător ar fi PSD.

Imaginea PD se pare că este asociată în continuare cu Traian Băsescu care are o cotă de simpatie de 53%, în scădere totuşi faţă de luna mai cînd era preferat de 65% din populaţie.

La nivelul PSD însă se observă o nedefinire a imaginii unui lider, din moment ce Adrian Năstase are un scor de popularitate de 15%, iar Mircea Geoană de doar 7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb