Ned Davis Research: "Există trei mari riscuri care pot «rupe» piaţa acţiunilor şi economia"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2023

Ned Davis Research: "Există trei mari riscuri care pot «rupe» piaţa acţiunilor şi economia"

English Version

Piaţa de acţiuni din Statele Unite se află într-o fază corectivă pronunţată, după o apreciere susţinută în primele luni ale anului, dar economia americană are o evoluţie impresionantă după o încetinire de scurtă durată în 2022. Estimările privind PIB-ul SUA pentru trimestrul al treilea sunt de o creştere de peste 5%, iar cea mai mare economie a lumii a creat peste două milioane de locuri de muncă până acum în acest an, scrie Business Insider.

În opinia firmei de cercetare în domeniul investiţiilor Ned Davis Research există trei riscuri care, dacă s-ar materializa, ar "rupe" piaţa acţiunilor şi ar pune capăt ciclului actual de creştere al economiei americane, mai notează sursa menţionată.

Revenirea inflaţiei

Inflaţia decelerează şi se îndreaptă uşor către ţinta de 2% a Rezervei Federale, după un maxim de 9% în iunie anul trecut, dar reluarea tendiţei de creştere a preţurilor ar ameninţa traiectoria ciclului actual de înăsprire a politicii Fed, conform Business Insider.

"O creştere puternică a aşteptărilor inflaţioniste a provocat, în mod tradiţional, o creştere a diferenţei dintre randamentele obligaţiunilor pe termen lung faţă de a celor pe termen scurt, ceea ce ar exercita o presiune suplimentară asupra randamentelor nominale", a spus Joseph Kalish, principalul strateg global al NDR.

Kalish monitorizează contractele swap pe inflaţie pe cinci şi zece ani din SUA, care-l ajută să măsoare aşteptările inflaţioniste. Strategul este îngrijorat de faptul că swap-ul pe cinci ani este cu doar câteva puncte de bază sub maximul din 2022. Or, depăşirea acelui prag ar fi motiv de îngrijorare că inflaţia poate creşte, conform Business Insider.

Randamentul titlurilor de stat pe zece ani să crească peste 5,25%

Randamentul titlurilor de stat pe zece ani ale Statelor Unite a crescut până acum în acest an, atingând luni maximul ultimilor şaisprezece ani, de 5,02%. Continuarea acestei tendinţe ascendente ar provoca probleme pentru economie în ansamblu, în special dacă randamentul depăşeşte nivelul de 5,25%, conform Ned Davis Research, scrie Business Insider.

"Nivelul de 5,25% a randamentului a fost un dublu-top important în 2006/2007 şi a coincis cu maximul dobânzii a acelui ciclu de înăsprire a dobânzii de politică monetară. Aşa că, nu am privi cu nepăsare depăşirea acelui nivel", a spus Kalish.

Ratele ridicate ale dobânzilor cresc costurile împrumuturilor pentru consumatori şi întreprinderi, reduc adesea cererea, ceea ce duce la o creştere economică mai lentă, dacă nu chiar la o contracţie.

Deteriorare condiţiilor de creditare

Până acum în acest an, piaţa obligaţiunilor a fost mai preocupată de riscurile ratei dobânzii decât de riscurile de credit, conform Business Insider.

Or, schimbarea acestei perspective ar fi o veste proastă.

În opinia lui Kalish, cu toate că diferenţele dintre randamentele obligaţiunilor cu scadenţe similare dar de calităţi diferite a creditului (engl. credit spreads) s-au majorat uşor, acestea sunt încă "strânse", iar condiţiile de creditare sunt încă favorabile pentru economie în general. Asta deoarece companiile generează fluxuri de numerar într-o economie în expansiune, iar plăţile dobânzilor rămân scăzute, scrie Business Insider.

Dar, creşterea spread-urilor de credit ar fi primul semn de avertizare la care ar trebui să fie atenţi investitorii, deoarece până la urmă ar putea afecta piaţa acţiunilor şi economia.

"Un spread (n.r. diferenţă) mai mare ar sugera un mediu economic mult mai slab şi un risc ridicat de nerambursare. Când investitorii încep să se preocupe mai mult de riscul de credit decât de riscul ratei dobânzii vom intra într-o fază nouă, mai tulburătoare a ciclului economic", a spus Kalish, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Inflatia a revenit deja. si nu e nici o diferenta intre 5%, sau 4,96% cat e azi sau 5,25% dobanda la 10 ani. tot acolo.

    poate economia isi permite 5% dar cu siguranta guvernul american cu 33 trilioane datorie si deficit anual de 8% nu-si permite. 

    pana-n 2025 daca ramanem la 5%, 45% din incasarile din taxe vor merge la plata dobanzilor. vi se pare ca asta nu-i o problema? bine.

    elefantul din camera sunt acum datoriile guvernamentale. 

    1. de fapt nici ainostri nu-si permit o dobanda real pozitiva macar de 1%. 1% nu-si permit la datoriile pe care le au. sau le avem. ca ei cand le fac le fac singuri si cand e de plata sunt "ale noastre".

      deci cam 11% ar trebui sa fie dobanda real pozitiva 1%. in loc de asta e 6 si ceva la 1 an si 7 si ceva la 3 ani si mai mult.

      intrebare: ciolacu si cu cine mai e pe la guvern se bat singuri pe spate ca ce buni suntem si economia duduie. dar ce house of cards se bazeaza pe inflatie si pe dobanzi real negative -4% pe an, pe furtul puterii de cumparare a roamnilor pe furtul economiilor romanilor. ca dc imprumuti statul pierzi -7% anul trecut -4% anul asta samd. deci asta e marea economie de succes in Romania. jecmanierea populatiei.

      chiar azi in zf era Sucu de la mobexpert si vorbea de pastrarea afacerii si conservarea afacerii si compara cu ce a fost in 2009 cand firmele romanesti aveau probleme, se inecau si guvernul de atunci le mai arunca cate un bolovan de "ajutor" 

      9taxe marite si penalizari f f mari dc ai intarziat, si toti intarziam in criza). si asa fac si acum. firmele mici si pfa urile mici au probleme, de la inflatie si i-au mai incaltat cu niste taxe, ca poti sa platesti asigurare de sanatate si de 3 ori in unele conditii(de ex dobanzi 1 leu la banca, pfa plus salariu sau pensie). deci o economie bazata pe HOTIE de la populatie, cat va dura? pana vor fura tot.

    Așteptăm marele crash bursier

    1. in inflatie nu prea poate fi crash. cred ca de-asta la noi bursa leviteaza. banii isi pierd valoarea, si si dc ai avut sa zicem 0% scadere intr-un an, de fapt ai pierdut 10% real.

      dc te uiti, la americani a scazut bursa cu cca 8% in ultimele luni(djia), dar inflatia e 4%, la noi cred ca a scazut 2% dar inflatia e 10%. diferenta e scaderea leului.

      dc continua sa se devalorizeze leul , bursa ar trebui sa ramana "sus", de fapt un fals sus din moment ce unitatea de masura e mai mica zilnic. 

      leul nu exista, este ceva gen 0,2 evro. Asta se duce in jos si trage si leul. De fapt toate valutele se duc in jos, in realitate. Procentul ala relativ stabil ( 0,2) din evro creaza toate probleme lui leu. E minciuna cat casa'

      rubla nu exista, este 0.01 euro (nu evro, tiraspoleanule).

    Revenire datorata în mare parte UE care cumpără scump energie și armament si

    relocarea multor firme în USA, unde primesc subvenții masive și energie ieftina 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb