NEDUMERIRI DE ACTIONAR Nu poţi mulţumi pe toată lumea!

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2004

SIF-urile vor primi, în acest an, mai puţine dividende decît anul trecut, iar pe viitor această sursă de venituri ar putea să scadă ca pondere, după cum arătam într-un articol publicat recent în ziarul "BURSA". Această apreciere se bazează pe faptul, consemnat de altfel, că la BRD dividendul aprobat de 693 lei brut pe acţiune este mai mic decît cel de anul trecut, de 862 lei pe acţiune, cu 19,6% în valoare nominală şi cu 29,9% în termeni comparabili, dacă ţinem cont de rata inflaţiei. Totodată, la "Banc Post", deşi a crescut valoarea capitalului social prin încorporarea rezervelor, noul acţionar majoritar a propus ca, în acest an, să nu se atribuie dividende. Între timp a avut loc şi adunarea generală, iar la solicitarea acţionarilor minoritari (inclusiv SIF-urile), care au condiţionat votarea modificărilor la statut prin care se separă funcţia executivă de director general de cea de preşedinte al CA, s-a ajuns la un compromis, care presupune acordarea de dividende în valoare de 83 miliarde de lei brut. Din această sumă, cîte 3,735 miliarde (5%) vor reveni fiecărui SIF, adică cu aproape 5,5 miliarde de lei mai puţin decît anul trecut.

Articolul amintit a trezit o reacţie violentă din partea unui cititor, care susţine că BRD şi-a majorat anul trecut capitalul social şi, în consecinţă, a acordat dividende mai mici. Îl rog pe cititor să verifice şi să constate că situaţia reală este alta: ultima majorare de capital, însoţită de modificarea valorii nominale a acţiunilor la BRD, s-a operat în februarie 2003, iar dividendul de 862 lei brut pe acţiune a fost acordat la 1.393.802.680 acţiuni, acelaşi cu cel de anul acesta, aşa că nu are dreptate atunci cînd susţine că se acordă dividende la un număr mai mare de acţiuni.

Scopul articolului incriminat era de a atrage atenţia administratorilor SIF că trebuie să se preocupe serios de găsirea soluţiilor alternative compensatorii, astfel încît să realizeze obiectivele majorate stabilite pentru acest an, comparativ cu anul trecut.

Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb