Negocieri între talibani şi emisarul SUA

I.D.
Internaţional / 19 noiembrie 2018

Negocieri între talibani şi emisarul SUA

Reprezentanţi ai talibanilor au purtat, timp de trei zile, negocieri cu emisarul Statelor Unite Zalmay Khalilzad în Qatar, unde gruparea insurgentă deţine un birou politic, au declarat duminică un oficial taliban şi o persoană apropiată grupării pentru The Associated Press.

Aceste negocieri au ca obiectiv o lansare a unui proces de pace în Afganistan şi să pună capăt unuia dintre cele mai îndelungate războaie în care sunt implicate Statele Unite.

La 17 ani după ce invazia americană a pus capăt regimului taliban, insurgenţii deţin controlul asupra a aproape jumătate din Afganistan şi comit aproape zilnic atacuri vizând forţe de securitate locale şi oficiali guvernamentali.

Khairullah Khairkhwah, un fost guvernator taliban al provinciei Herat, şi Mohammed Fazl, un fost comandant militar taliban, au participat la aceste negocieri-maraton, au declarat cele două surse sub protecţia anonimatului, neautorizate să discute despre aceste negocieri sensibile.

Oficiali americani nu au putut să fie contactaţi imediat, iar Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze aceste informaţii despre negocieri cu talibani, scrie AP.

O a treia persoană la curent cu aceste negocieri a declarat pentru AP că talibanii au cerut o amânare a alegerilor prezidenţiale prevăzute la 20 aprilie anul viitor şi instalarea la putere a unui guvern "neutru".

Un erudit islamic tadjik, Abdul Sattar Sirat, a fost propus să preia conducerea unui guvern interimar.

Potrivit acestei surse, care s-a exprimat la rândul ei sub protecţia anonimatului din cauza caracterului sensibil al negocierilor, Khalilzad vrea să ajungă la un acord în şase luni, un termen pe care talibanii îl consideră însă prea scurt.

Khalilzad a propus, de asemenea, un armistiţiu, o propunere respinsă de talibani, potrivit acelieaşi surse, care a adăugat că nu s-a ajuns la vreun acord cu privire la eliberarea unor prizonieri, deschiderea vreunui birou taliban sau ridicarea interdicţiei de călătorie care-i vizează pe talibani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb