Negriţoiu: "Impactul situaţiei Astra nu este de natură să crească preţurile"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 septembrie 2015

"Există bani pentru plata despăgubirilor la Astra", potrivit preşedintelui ASF

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, nu vede niciun motiv pentru ca unii asiguratori să crească preţul la poliţele RCA, din cauza falimentului "Astra".

"Impactul acestei situaţii a Astra nu este de natură să crească costurile pentru că noi banii îi avem. Vom avea grijă ca să nu se speculeze această situaţie din motive subiective", a explicat Negriţoiu, ieri, în faţa parlamentarilor.

În schimb, Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), se aşteaptă ca preţul poliţelor de asigurare să crească, după falimentul Astra.

Domnia sa ne-a spus, la finalul lunii august: "Falimentul Astra Asigurări este o veste neplăcută pentru toţi asiguraţii, întrucât se va resimţi în preţuri, cel mai probabil în luna decembrie, când se reînnoiesc poliţele. Falimentul Astra este un argument bun ca asiguratorii să opereze scumpiri".

Mişu Negriţoiu a declarat, ieri, că sunt bani pentru plata despăgubirilor la Astra şi că nu este o situaţie mai rea acum la Astra, existând reclamaţii şi înainte pentru plata despăgubirilor.

"Sigur că există bani, sunt numai chestiuni de procedură de verificare a daunelor, de aprobare a nivelului de compensare şi de plată efectivă", a spus preşedintele ASF, citat de Mediafax. Domnia sa a adăugat: "Noi deja am început să preluăm dosarele de la Astra. Noi avem comandamente în fiecare zi cu situaţia, monitorizăm cererile şi situaţiile de la service, de la asiguraţi, cât şi de la Astra. Am început să angajăm evaluatori şi ne organizăm reţeaua în toată ţara. Nu vom putea, însă să facem plata efectivă până când nu se declară falimentul societăţii, dar administrăm dosarele, le culegem, le aprobăm şi când avem posibilitatea să le plătim, le şi plătim. Nu avem probleme de resurse".

El a precizat că nu este o situaţie mai rea acum decât era înainte la Astra.

"Aveam reclamaţii şi înainte la Astra, aveam întârzieri la plata despăgubirilor, noi încercăm să le accelerăm să intrăm în ritm şi să le plătim cât mai repede. Bani sunt suficienţi. Oamenii sau service-urile nu trebuie să îşi facă griji cu privire la asta pentru că bani sunt suficienţi", a menţionat Negriţoiu.

Întrebat în legătură cu personalul pentru evaluarea despăgubirilor, Negriţoiu a arătat că ar fi nevoie de 50 de oameni. "Am aprobat un corp de experţi în Bucureşti şi în ţară, dar Fondul de garantare va face şi contracte comerciale cu societăţi de stabilire a daunelor şi externalizăm această activitate astfel încât să putem să acoperim toate cererile", a mai spus Negriţoiu.

Preşedintele ASF a fost prezent, marţi, la Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor pentru a susţine proiectul de lege privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut în 26 august, intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare.

EIOPA vrea noi reguli pentru gestionarea falimentelor companiilor de asigurări

Organismele de reglementare analizează modul în care trebuie rezolvată problema companiilor de asigurări care au dat faliment, prin aplicarea lecţiilor învăţate de la bănci în timpul crizei financiare, a anunţat marţi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), informează Reuters, potrivit Agerpres.

În prezent, organismele de reglementare din întreaga lume pun la punct reguli care să garanteze că vor putea gestiona falimentul unei mari bănci fără a provoca turbulenţe pe piaţă, cum s-a întâmplat în 2008 cu falimentul Lehman Brothers. Preşedintele EIOPA, Gabriel Bernardino, a precizat că şi organismele de reglementare din domeniul asigurărilor analizează ce reguli sunt necesare pentru a gestiona situaţia falimentului unei companii de asigurări.

"Trebuie să ne uităm la modelul specific de business al companiilor de asigurări", a declarat Bernardino la o conferinţă de presă.

Acesta a subliniat însă că aplicarea principiilor convenite la nivel global cu privire la gestionarea băncilor cu probleme nu va fi un simplu exerciţiu de tip "copy and paste" pentru sectorul asigurărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb