Nemeth Zsolt: Este timpul unui parteneriat strategic între România şi Ungaria

Ziarul BURSA #Politică / 27 februarie 2012

A venit timpul realizării unui parteneriat strategic între România şi Ungaria, este de părere Nemeth Zsolt, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Sâmbătă, la primul Congres al PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) care a avut loc la Miercurea Ciuc, oficialul a precizat, citat de Mediafax, că, la nivel mondial, la nivel european şi în contextul regional s-a creat o nouă relaţie în ceea ce priveşte relaţiile maghiaro-române: "Noi ne gândim că a venit timpul unui parteneriat strategic şi să evaluăm relaţiile maghiaro-române în acest fel".

Nemeth a declarat că este dreptul maghiarilor din Transilvania să decidă cui îi vor acorda încrederea şi pe cine vor sprijini: "Noi lăsăm ca alegerea să aparţină comunităţii maghiare din Ardeal şi a celorlalte comunităţi. Dacă nu vom fi capabili să creăm acest lucru (n.r. parteneriatul strategic), atunci vor fi perdante şi Ungaria şi România şi Europa Centrală".

Parteneriatul stategic, în opinia sa, vizează proiectele mari de infrastructură, conectarea infrastrucurii de trans­port a celor două ţări, perspectiva financiară europeană 2014-2020, politica de coeziune, politica agrară comună, strategia Dunării, politicile externe şi de securitate.

"Acestea sunt probleme care determină politica Europei Centrale şi este foarte îmbucurătoare scrisoarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu, tocmai în aceaste probleme doreşte o consultare şi o colaborare aprofundată între România şi Ungaria", a afirmat Nemeth, adăugând: "Aş dori să vă atrag atenţia, în mod accentuat, că nu pot fi evitate comunităţile minoritare. Eu salut că Guvernul României şi-a manifestat intenţia că este deschis la Legea minorităţilor, cum s-a manifestat şi faţă de Facultatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş"

Reprezentantul MAE din Ungaria a precizat că poziţia statului vecin în ceea ce priveşte "autonomia administrativă" este cunoscută în România, aşa cum şi poziţia maghiarilor din Translvania este cunoscută, Guvernul Ungariei sprijinind poziţia maghiarimii.

"Există probleme în care nu suntem de acord, dar între prieteni buni o neînţegere şi o dezbatere sinceră este parte a cooperării şi asta nu pune sub semnul întrebării această relaţie strategică", a opinat Nemeth.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb