NEREGULI ÎN INTERIORUL CFR Factură de 2 miliarde lei - "plimbată" între Electrificare CFR SA şi Regionala CF Constanţa

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 13 aprilie 2022

Factură de 2 miliarde lei - "plimbată" între Electrificare CFR SA şi Regionala CF Constanţa

Factura priveşte casarea unei cantităţi de cupru despre care există indicii că "s-a evaporat" din depozitele sucursalei din Feteşti

Reorganizarea companiilor de stat de cale ferată din ţara noastră implică o serie de probleme privind preluarea unor facturi sau a unor situaţii neclare. Aşa este cazul în privinţa preluării, începând cu data de 15 martie, a fostelor sucursale ale companiei Electrificare CFR SA de către regionalele CF din teritoriu. O astfel de problemă spinoasă este legată de o factură de 2 miliarde lei emisă în cazul casării unei cantităţi de cupru, care ar fi trebuit să ajungă în Portul Constanţa, dar care "s-ar fi evaporat" din depozitele fostei sucursale Feteşti a Electrificare CFR SA.

Factura respectivă ar fi fost semnată de Dorin Maer, şeful regionalei CF Constanţa, iar procesele-verbale de casare pentru o parte din cuprul dispărut ar fi fost semnate de Gheorghe Catrinoiu, actualul şef Serviciu Electrificare din cadrul Regionalei CF Constanţa.

Surse din interiorul CFR SA ne-au declarat: "Ţinând cont de faptul că în curând vor începe lucrările de modernizare în staţiile Ciulniţa şi Feteşti, Gheorghe Catrinoiu va răspunde iar de documentele de încărcare a firului de contact din cupru care se va dezmembra în zonele respective. Adică a ajuns iar la «borcanul cu miere». Ne întrebăm dacă acest lucru nu s-a făcut cumva cu oblăduirea celor din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, care ar trebui să aibă informaţii despre dispariţiile de cupru de la anterioara modernizare a tronsonului de cale ferată Bucureşti-Contanţa, dispariţii care au avut loc în timp de Catrinoiu era şef pe aceeaşi sucursală. În opinia noastră, au numit lupul paznic la oi. Mai mult, asistăm la trenarea procesului pentru recuperarea prejudiciului produs anterior. Nu avem nicio informaţie în legătură cu dosarul penal respectiv care ar fi trebuit finalizat până în acest moment. Credem că se trage de timp pentru a fi clasată cauza şi pentru ca toţi cei vinovaţi să scape de răspunderea penală. Probabil că toată paguba va fi trecută pe costuri. Vorbim despre o factură de peste 2 miliarde lei privind lipsa unei cantităţi de cupru rezultată din casarea unor mijloace fixe, document care este plimbat între Regionala CF Constanţa şi Electrificare CFR SA şi care credem că va fi trecut pe costuri de către societate. Aceasta în condiţiile în care cantităţile de fir de cupru trecute în procesele-verbale semnate de Catrinoiu lipsesc, deoarece nu au fost trimise niciodată în Portul Constanţa. Cu toate acestea, nimeni nu ia vreo măsură, iar la începerea lucrărilor viitoare toate documentele vor ajunge din nou în mâinile lui Catrinoiu".

Menţionăm că, recent, aşa cum anunţa clubferoviar.ro în 8 aprilie 2022, CFR SA a stabilit cine va face modernizarea staţiilor Ciulniţa şi Feteşti, de pe Magistrala 800 Bucureşti-Constanţa. Este vorba despre asocierea SC Arcada Company SA - SC ISPCF SA, după ce oferta depusă de Strabag SRL a fost declarată inadmisibilă şi oferta depusă de asocierea TrackWorks (lider de asociere Alstom Transport SA) a fost respinsă. Valoarea lucrărilor care vor fi efectuate în staţiile Ciulniţa şi Feteşti se ridică la 58 milioane euro.

Referitor la acuzaţiile de mai sus, am dorit să aflăm şi opinia şefului Serviciului Electrificare din cadrul Regionalei CF Constanţa. Din păcate, deşi l-am sunat şi am încercat să îi trimitem mesaje lui Gheorghe Catrinoiu, am constatat că, după materialul din anul 2020, acesta ne-a blocat apelurile către numărul de telefon pe care îl deţine.

În aceste condiţii, am apelat la compania de stat Electrificare CFR SA.

Gheorghe Pătru, director de furnizare în cadrul Electrificare CFR SA, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Sucursalele companiei Electrificare CFR SA au trecut cu tot cu personal, începând din 15 martie, în subordinea regionalelor CF din teritoriu. Facturile sunt preluate doar în ceea ce priveşte situaţiile emise după data de 15 martie, iar în privinţa celorlalte se discută de la caz la caz. Legat de factura de 2 miliarde lei privind presupusul furt de cupru, încă se duc lupte între Regionala CF Constanţa şi noi referitor la cine rămâne. Cam asta este, nu sunt absolut toate lucrurile rezolvate. Noi, fiind partea de exploatare, suntem de acord să le preia Regionala CF Constanţa, pentru că e instalaţia acesteia şi se va ocupa de asta în continuare, dar reprezentanţii regionalei susţin că fiind vorba despre o factură anterioară aceasta trebuie să rămână la noi. Dar încă nu s-a luat vreo decizie".

Mai menţionăm că Gheorghe Catrinoiu a fost candidatul pentru funcţia de primar al PNL Feteşti, dar a pierdut alegerile locale care au avut loc în 27 septembrie 2020, după care s-a întors în cadrul companiei Electrificare CFR SA. Potrivit celor de la clubferoviar.ro, Catrinoiu a făcut demersuri, încă dinaintea scrutinului electoral, pentru deblocarea proiectului privind modernizarea staţiei Feteşti şi a celei din Ciulniţa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mi se impare corect ca intreaga conducere a acelei filiale care au condus destinele acelor subunitati sa raspunda in fata justitiei fiinca intodeauna pestele se impute de la cap nu de la coada de regula nu femeia de serviciu ia hotariri intro intreprindere.

    1. Deocamdata exista niste suspiciuni. Daca vor fi confirmate de verificari abia atunci se poate antrena raspunderea despre care vorbiti. Dar este suspect faptul ca nici Regionala CF si nici compania de stat nu vor sa isi asume factura. Se spune ca nu iese fum fara foc. Poate nu e foc in acest caz, dar poate este o scanteie pe undeva.

    Ce fel de lei sunt aici ? daca sunt roni at fi vorba de cca 400mil euro o suma aberanta in acest caz ? Cu acesti bani se pot cumpara cca 40000 to de cupru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb