Preşedintele Donald Trump a criticat adeseori companiile din tehnologie pentru angajarea unor muncitori străini, susţinând chiar că va implementa o obligaţie privind angajarea muncitorilor americani pentru fiecare program de vize şi imigraţie.
Liderul american pare, însă, să fie ceva mai rezervat cu privire la dreptul industriei hoteliere de a utiliza forţă de muncă străină, printre angajaţii sezonieri de la complexul său hotelier Mar-a-Lago numărându-se în special cetăţeni din România şi Haiti, scrie publicaţia New Yorker, citată de News.ro.
În primele trei luni de preşedinţie, Donald Trump a preferat să se retragă în fiecare weekend la complexul Mar-a-Lago din Palm Beach, unde a adus în vizită inclusiv lideri străini precum Shinzo Abe.
Având în vedere frecvenţa deplasărilor sale la Mar-a-Lago, preşedintele se simte mai degrabă "acasă" în complexul luxos din staţiunea Palm Beach decât în birourile de la Casa Albă, notează publicaţia americană. Totuşi, această afacere a profitat uriaş în ultimii zece ani de pe seama programului de vize H-2B, care permite industriei hoteliere să angajeze muncitori sezonieri din afara Statelor Unite.
Jurnaliştii New Yorker au semnalat ipocrizia miliardarului american, care critică programul de vize pentru H-1B, utilizat în special de giganţii tehnologici pentru a recruta forţă de muncă specializată şi educată din afara Statelor Unite, inclusiv din România. Între timp, complexul său hotelier utilizează programul de vize H-2B pentru a recruta forţă de muncă străină şi extrem de ieftină pentru o serie de posturi sezoniere, care necesită muncitori necalificaţi şi deja disponibili în SUA.
Reprezentanţii industriei hoteliere susţin că muncitorii americani nu sunt dispuşi să accepte aceste poziţii sezoniere din cauza salariilor extrem de mici, astfel încât cei 64 de spălători de vase, bucătari, grădinari şi menajeri de la Mar-a-Lago ajung să fie recrutaţi în special din Haiti şi România.