NEWSLETTER AIPC Iulian Panait: "Piaţa de capital se zbate într-un anonimat tot mai adânc"

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 decembrie 2012

Iulian Panait: "Piaţa de capital se zbate într-un anonimat tot mai adânc"

Piaţa de capital din ţara noastră există, însă se zbate într-un anonimat tot mai adânc, a declarat Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, în cadrul unui interviu publicat în news-letterul AIPC pe luna noiembrie.

Domnia sa a explicat că sunt puţini investitori pe termen lung şi că, în majoritatea cazurilor, aceştia au devenit implicaţi pe termen lung, în urma căderii pieţei din 2008-2009.

Iulian Panait a dat ca exemplu un investitor care lucra în domeniul financiar şi câştiga bine pe bursă în perioada 2006-2007, dar care nu a putut vinde când piaţa a început să scadă brusc, iar acum urmăreşte lunar sau la două luni evoluţia unui portofoliu. "Acesta este un investitor pe termen lung fără voie", a explicat Iulian Panait.

"Bursa noastră reflectă, mai mult decât trebuie, influenţa burselor străine"

Bursa noastră reflectă, mai mult decât trebuie, influenţa burselor puternice străine şi, mai puţin, factorii interni, inclusiv cei economici de bază, a menţionat Iulian Panait.

Domnia sa a continuat: "Coeficienţii de corelaţie cu bursele străine sunt mai mari decât coeficienţii de corelaţie cu economia autohtonă. De fapt, bursa noastră se coreleaza indirect prin influenţa burselor străine, care reflectă mersul economiilor internaţionale, care la rândul lor influenţează mersul economiei româneşti prin schimburile comerciale realizate cu acestea, inclusiv prin procesul investiţional".

Iulian Panait consideră că bursa din ţara noastră se comportă ca orice piaţă de frontieră străină, la Sofia şi Chişinău putându-se observa aceleaşi caracteristici privind corelaţiile cu bursele străine.

"Trecerea bursei româneşti la o categorie superioară, cea de piaţă emergentă, ar însemna un câştig important"

Trecerea bursei româneşti la o categorie superioară, respectiv cea de piaţă emergentă, ar reprezenta un câştig important pentru ţara noastră, pentru că legislaţia în domeniu impune elemente clare de "good practice", inclusiv pentru procedurile tehnice de decontare a cheltuielilor utilizate de bursă, Depozitarul Central şi Casa de Compensare, care oferă un acces direct al investitorilor străini pe piaţa noastră, a declarat Iulian Panait.

Odată intraţi în acest gen de pieţe, categoria de risc asociată pieţelor emergente ar fi ceva mai redusă şi, în acest caz, vom putea avea mai mulţi investitori străini pe piaţa cu avantajele respective, arată antreprenorul.

De asemenea, domnia sa a evidenţiat faptul că legislaţia în domeniu ar permite o mai bună protecţie investitorilor care s-ar confrunta cu diferite comportamente pe piaţă şi, în plus, ar avea o mai mare anvergură ca volum de tranzacţii şi nivel de capitalizare.

"Exiturile ING şi UniCredit Bank ţin de strategia de retragere de pe anumite domenii şi concentrare pe alte activităţi"

Ieşirile ING şi UniCredit Bank de pe bursa românească ţin de strategia băncilor respective prin retragerea de pe anumite domenii şi concentrarea pe alte activităţi, a spus Iulian Panait.

Domnia sa a subliniat că un atreprenor nu se va retrage dintr-o afacere, dacă simte că aceasta are potenţial şi poate aduce profit.

În aceste condiţii, dacă ar fi simţit că piaţa are potenţial, cele două bănci nu s-ar fi retras, deoarece sunt bănci care au activat în piaţă mult timp, a completat Iulian Panait.

"Mă sperie aceste retrageri, deoarece ING şi UniCredit Bank au o experienţă mult mai îndelungată decât mine, au acces la un alt nivel de business de câteva zeci şi sute de milioane de euro şi cred că ştiu ce vor de la o piaţă", a declarat preşedintele KTD Invest.

Domnia sa a subliniat că investitorii străini care au tranzacţionat prin aceste bănci pentru că au ales această piaţă, vor alege alt broker în cazul în care vor să rămână pe piaţa noastră.

"Situaţia Cristian Sima a avut un impact minim asupra imaginii bursei"

Iulian Panait consideră că situaţia Cristian Sima a avut un impact asupra imaginii bursei, însă acesta a fost minim, deoarece în această perioadă au fost foarte puţini investitori activi.

Domnia sa a subliniat că este, însă, nevoie de mai multă educaţie financiară pentru publicul larg, pentru că dacă investitorii nu ştiu ce înseamnă piaţa de capital şi care sunt mecanismele de tranzacţionare, vor putea fi păcăliţi de brokeri rău intenţionaţi, oricât de aspre ar fi reglementările.

"Rezultatele BVB la 9 luni nu ar putea avea un impact asupra evoluţiei pieţei de capital"

BVB trece printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, dar acesta e un lucru comun pentru majoritatea companiilor din ţara noastră şi din Europa, a spus Iulian Panait, care este de părere că rezultatele financiare ale BVB la nouă luni nu ar putea avea un impact asupra evoluţiei pieţei de capital.

Nici în perioadele în care BVB avea venituri mai mari decât în acest an, nu le-a folosit pentru dezvoltarea pieţei, ci a preferat să distribuie dividende, a precizat Iulian Panait.

"Acum că are venituri mai mici, singura consecinţă va fi distribuirea de dividende cu valoare mai mică", a completat domnia sa.

Opinia domniei sale este că piaţa românească de capital se află într-o situaţie precară, în ceea ce priveşte lichiditatea, capitalizarea free-float-ului şi numărul de companii atractive, dar că în anii următori ea nu va mai coborî semnificativ faţă de nivelul actual.

Iulian Panait a afirmat că există posibilitatea ca şi alţi brokeri să părăsească piaţa, dar pornind de la companiile listate în prezent, domnia sa consideră că lichiditatea medie zilnică nu va coborî sub 2 milioane euro, nici în 2013.

Comparativ cu bursele din regiune, bursa românească a avut performanţe mixte ale preţurilor de tranzacţionare, a spus antreprenorul. Domnia sa a continuat: "În ultimele 12 luni, BET şi BET-C au avut o evoluţie mai slabă decât DAX şi SP500, în timp ce BET-FI a evoluat mai bine decât indicii interna-ţionali".

Iulian Panait a mai arătat că lichiditatea a fost în scădere pe toate bursele, astfel încât ţara noastră nu a făcut excepţie notabilă de la trendul global.

"Euro este o monedă vulnerabilă, în prezent, şi este posibil să mai scadă"

În prezent, euro este o monedă vulnerabilă şi există posibilitatea ca ea să mai scadă, a menţioant Iulian Panait.

Pe lângă euro, şi dolarul are probleme, astfel încât evoluţia cursului nu este uşor de prezis, a adăugat domnia sa. Antreprenorul consideră că euro şi leul vor scădea, în cazul în care datoriile publice ale statelor europene vor redeveni o problemă acută.

Iulian Panait a precizat că, în această situaţie, pe termen scurt, economia românească va suferi, iar bursa va fi la rândul ei afectată.

"2013 nu va fi un an bun, iar după alegeri economia va suferi o contracţie"

După alegeri, economia va suferi o contracţie, pentru că, puţinii bani care mai erau disponibili în buget au fost cheltuiţi cu interes electoral, a arătat Iulian Panait.

"După data de 9 decembrie vom constata că nu prea mai sunt resurse la buget, aşa că investiţiile şi cheltuielile guvernamentale vor fi mai mici, ceea ce probabil va genera o contracţie", a completat antreprenorul.

Cu privire la anul viitor, Iulian Panait este de părere că acesta va fi anul în care interesul pentru conservare va lua locul interesului pentru dezvoltare.

"Nu am motive să cred că 2013 va fi un an bun. Poate că argumentele pentru o evoluţie favorabilă vor apărea în a doua parte a anului" a declarat domnia sa.

Iulian Panait a adăugat: "După alegeri, va veni o perioadă de austeritate pe care o vom resimţi toţi şi de la care puţine companii vor face excepţie". Preşedintele KTD Invest este de părere că dintre companiile care vor continua să prospere, se fac remarcate cele din domeniul energiei şi cele care vor reuşi să acceseze finanţare nerambursabilă din fonduri europene.

Iulian Panait este preşedintele KTD Invest, lector asociat în cadrul ASE-Bucureşti şi trainer în cadrul Asociaţiei Brokerilor.

Citiţi interviul integral pe www.aipc.ro

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ca in afara de el nimeni nu i-ar place sa doarma avand armamentul din dotare in permanenta contractie, caci nu stii niciodata la ce ora din noapte poti sa ai cosmaruri cum ca cineva a hotarat o intrare in insolventa si atunci ai nevoie de arcuri puternice care sa te salte din pat sa mergi repede la calculator si sa citesti daca este adevarat sau nu. Normal ca nici ziarul Bursa nu este Mafalda insa ai macar sansa de a fi in primul esalon pentru a afla ce se intampla. Dar apoi esti total descumpanit, caci domnii intervievati spun ca nu au nici o idee despre acest lucru, ca ei erau in croaziera de Dunare asa pe la mijloc, valsand cand in stanga cand in dreapta si omitand ca initial erau cu pluta pe conducta si tocmai in momentul cand doreau sa spuna stop joc cineva i-a scos din intunecimea mintii in care salasuiau pana atunci. Fazit, bursa romaneasca este o veritabila oglinda a dictonului latin de sorginte profund neoclasicista "musca si fugi" pe care trebuie insa a-l condimenta cu atributul cu chibzuiala pentru ca sansa de a fi nevoie sa faci o injectie antirabica creste proportional cu avansarea in topul celor mai performante intreprinderi cotate la bursa vazute prin prisma relatiilor cu investitorii :-)

    M-ai ametit domnu Panait. Chiar exista acel tip de investitor fara voie ?

    Bursa noastra s-a decuplat de mult de bursele externe. 

    Aici ne zbatem ba suntem, ba nu suntem. 

    Ne comparam cu bancile de investitii ? 

    Cristian Sima impact minim ? 

    Ce ar putea BVB cu banii decat sa fie exemplu de distribuire de dividende ?  

    Dupa alegeri Dumnezeu cu mila ce va fi in Europa va fi si la noi dar mai amplificat ! 

    Exista moneda invulnerabila ?

    Am ametit ! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb