NEWSLETTER AIPC Iulian Panait: Un portofoliu format din cele mai lichide 10 - 25 de active de pe piaţă, suficient de bine diversificat

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 octombrie 2012

Iulian Panait

Iulian Panait

Un portofoliu echilibrat format din cele mai lichide 10 până la maxim 25 de active de pe piaţă este suficient de bine diversificat şi o creştere suplimentară a dimensiunii acestuia nu mai aduce beneficii adiţionale semnificative din nicio perspectivă legată de reducerea riscului portofoliului, reiese dintr-un studiu prezentat în teza de doctorat a domnului Iulian Panait - preşedinte KTD Invest (foto), lector al Universităţii Hyperion din Bucureşti, lector asociat în cadrul ASE-Bucureşti, trainer Asociaţia Brokerilor, prezentată în newsletterul pe luna septembrie al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Concluzia este cu siguranţă utilă investitorilor şi managerilor de portofoliu pentru care lichiditatea reprezintă un element crucial în decizia de plasament, se arată în rezumatul tezei.

Teza de doctorat întocmită şi prezentată de domnul Iulian Panait este intitulată: "Analiza randamentelor acţiunilor pe pieţele emergente", studiul de caz fiind pe bursele din Europa Centrală şi de Est.

Scopul lucrării este studierea comportamentelor randamentelor acţiunilor şi indicilor bursieri pe pieţele emergente.

La nivel teoretic, documentarea vizează pieţele emergente în general, dar în aplicaţiile practice şi în studiile efective ale seriilor de date, cel mai adesea atenţia este îndreptată spre pe pieţele emergente din zona Europei Centrale şi de Est, potrivit documentului citat. Perioada de timp la care fac referire majoritatea studiilor din cadrul tezei (respectiv 1995 - 2012) a fost aleasă astfel încât în cadrul cercetării să poată fi inclusă întreaga evoluţie a bursei româneşti de la reînfiinţarea ei în anul 1995 şi până în prezent.

Pe parcursul tezei sunt tratate numeroase particularităţi ale pieţelor bursiere aflate în curs de maturizare, cu accent deosebit pe comportamentul randamentelor acţiunilor şi indicilor bursieri din Europa. Referirile la piaţa româ-nească de capital în general şi la Bursa de Valori Bucureşti în special ocupă o poziţie însemnată în cadrul lucrării.

Tema lucrării este de actualitate pentru că turbulenţele de pe pieţele financiare din perioada 2007-2012 au crescut foarte mult interesul faţă de acest domeniu, deopotrivă din partea cercetătorilor şi practicienilor.

Motivaţia pentru realizarea acestei cercetări provine din faptul că în literatura de specialitate existentă nu s-a acordat până acum suficientă atenţie abordărilor comparative particulare propuse în cadrul tezei, aria de selecţie a activelor studiate a fost mai restrânsă, intervalul de timp investigat a fost diferit, iar comportamentul randamentelor săptămânale şi lunare nu a fost îndeajuns documentat (majoritatea autorilor rezumându-se la analiza randamentelor zilnice), conform rezumatului tezei citate.

Pe baza rezultatelor obţinute în studiile din cadrul cercetării, se recomandă managerilor de portofolii internaţionale diversificarea pe pieţele frontieră ca fiind mai eficientă decât diversificarea pe pieţe emergente, arată Iulian Panat: "Totodată, aceste rezultate sugerează managerilor locali de pe pieţele de frontieră faptul că deşi diversificarea pe pieţele străine mature este preferată pentru că aduce mai multă lichiditate, totuşi aceasta nu contribuie semnificativ la reducerea riscului portofoliului prin comparaţie cu diversificarea pe alte pieţe străine de frontieră".

Rezultatele cercetării domnului Panait confirmă că în cazul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti efectele benefice ale diversificării pe criterii de lichiditate sunt de aceeaşi factură cu cele aduse de diversificarea pe criterii sectoriale, geografice sau de diversificarea nediferenţiată.

Potrivit autorului, contribuţia originală la literatura ştiinţifică în domeniu este determinată de faptul că până în prezent nu există studii similare derulate pentru un număr atât de mare de active (indici şi companii) de pe piaţa românească, dar şi de includerea pentru prima dată într-un astfel de studiu a datelor săptămâ-nale şi lunare.

Citiţi detalii pe www.aipc.ro

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nenea panait sa ne spuna si noua inainte ce actiuni are in portofoliu, daca are intre 10-25 de actiuni, daca se poate undeva spre 25 ar fi ok.

    Si sa ne mai spuna, daca e "doctore", cind a previizionat 8000 lei actiunea FP la listare, ce "contributie origianala" a adus analizei economice -tehnice-financiare etc.

    Fiind singura analiza de prin piata, sa zicem ca are specificul ei de originalitate, ca in rest .. din discursul distinsului regasesc "frazde intregi" ai lator analisti de peste hotare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb