Nextebank a finalizat vineri achiziţia unui pachet majoritar de peste 54,79% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), prin cumpărarea unui pachet de la mai mulţi acţionari şi subscrierea în cadrul procesului de majorare a capitalului social, primind aprobările din partea BNR şi ASF, potrivit unui comunicat remis BVB.
Totodată, a fost depusă la Consiliul Concurenţei notificarea privind concetrarea economică rezultată în urma tranzacţiei, precizează sursa citată.
"Finalizarea tranzacţiei de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni ale Băncii Comerciale Carpatica de către Nextebank marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creştere ale celor două instituţii de credit. Intenţionăm ca, după parcurgerea tuturor procedurilor legale necesare, să demarăm şi un proces de fuziune între Banca Carpatica şi Nextebank", a declarat Horia Manda, preşedintele Consiliului de Administraţie al Nextebank, într-un comunicat comun al celor două bănci.
El a adăugat că instituţiile de credit intenţionează să valorifice "o serie de oportunităţi" identificate pe piaţa bancară locală, utilizând lichiditatea şi platforma bancară diversificată, persoanlul şi expertiza acestuia, resursele constituind baza solidă pentru strategia de creştere viitoare, "atât organic, cât şi prin fuziuni şi achiziţii".
Omul de afaceri Ilie Carabulea şi alţi patru acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica (BCC), acţionând în mod concertat cu acesta, au vândut Nextebank 20% din titlurile BCC pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro).
"În data de 27 ianuarie, Banca Comercială Carpatica (BCC) a fost informată de către avocaţii mandataţi ai lui llie Carabulea şi un numar de 4 acţionari ai Băncii Carpatica acţionând în mod concertat cu acesta conform hotărârii BNR 6 din data de 12 martie 2014 şi a ordinului BNR 17734 din 28 martie 2014 cu privire la faptul că aceştia vor vinde Nextebank un număr de 220.274.282 acţiuni ale băncii reprezentând în mod cumulat 20% din capitalui BCC", se arata într-un comunicat al instituţiei de credit, transmis anterior tranzacţiilor.
Cele cinci tranzacţii au fost perfectate joi, în jurul orei 14:00, la preţul de 0,105 lei/titlu, cu 3,45% peste cotaţia din închiderea de miercuri.
Potrivit directorului general al Băncii Carpatica, Johan Gabriels, cele două bănci vor avea împreună, în scurt timp, o contribuţie notabilă în contextul bancar românesc.
"Ultimii doi ani au fost plini de provocări pentru Banca Comercială Carpatica. A fost nevoie de un efort considerabil şi susţinut pentru a face faţă problemelor istorice, precum portofoliul de credite neperformante, şi pentru a construi un climat de încredere în relaţia bancă-acţionari-clienţi-autorităţi de reglementare. Da, au existat unele puncte de vedere diferite şi unele decizii au fost dificile, dar în permanenţă echipa a fost pregătită şi angajată pentru realizarea obiectivului stabilit, acela de a atrage capital suplimentar necesar asigurării continuităţii şi dezvoltării pe mai departe a băncii. (...) Întâmpinăm cu optimism şi deschidere pe Horia Manda - preşedinte Nextebank - şi întreaga echipă a Nextebank, având convingerea fermă că, împreună, cele două bănci vor fi mai puternice şi în scurt timp vor avea o contribuţie notabilă în contextul bancar românesc", a spus Johan Gabriels.
Nextebank SA este deţinută începând cu 30 aprilie 2014 de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi are majoritar investitori instituţionali: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (EIF), Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG - parte a grupului bancar german KFW, fiind totodată al treilea fond de private equity pentru care Axxess Capital Partners oferă consultanţă investiţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2016, 16:53)
Se vede acum clar ca investitorii pe simbolul BCC ,,nu au ramas cu buza umflata,, asa cum trambita inun articol anterior ZIARUL BURSA.
Atunci spuneam vizavi de esecul cu fondul FLOWERS ca se va gasi in alt investitor.
Avenit si a si subscris rapid !