Nici după ieftiniri semnificative, vedetele AeRO nu pot fi considerate subevaluate

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2022

Nici după ieftiniri semnificative, vedetele AeRO nu pot fi considerate subevaluate

Venite cu surle şi trâmbiţe la bursă în urma unor plasamente private de multe ori suprasubscrise, multe dintre acţiunile din secţiunea AeRO le-au provocat daune semnificative investitorilor intraţi la cumpărare în primele zile după listare, dacă aceştia ar dori să tragă linie acum peste plasamentul lor. Din păcate, nici după corecţiile din ultimul an multe dintre acţiunile în cauză n-ar putea fi considerate ieftine prin raportare la media pieţei.

Allview se lista în vara lui 2021 în urma unui plasament privat suprasubscris de peste şase ori, în aprilie. Preţul a evoluat într-un canal cuprins între 20 şi 22 lei până în decembrie 2021 când a început un trend descendent puternic ce a dus cotaţiile până la 9 lei în prezent. Raportul dintre preţ şi profit, celebrul indicator PER, este la 11,3 în prezent şi nu poate fi considerat prea atractiv din vreme ce media pieţei bursiere era în octombrie la 4,4, potrivit raportului lunar al BVB (calculată folosind capitalizarea companiilor cu profit, unde SNP Petrom cu al său PER de 2,7 a avut un cuvânt important de spus). Dacă ne uităm la rezultatele raportate după al doilea trimestru din ultimii trei ani, găsim şi explicaţia scăderilor-profitul s-a redus de la 24 milioane lei la 4,7 şi apoi la 1,6 milioane lei. În momentul demarării ofertei publice, compania avea un profit anual raportat de 23 milioane pentru 2020, dar a încheiat anul 2021, după listare, cu 8,4 milioane lei. Iar declinul pare că va continua.

Safetech s-a corectat de la 4,5 lei în vara lui 2021 la 2,7 lei în prezent, în ciuda unor rezultate raportate mai bune. Profitul din 2021 a fost dublu raportat la cel din 2020 (6,1 milioane lei), iar la trimestrul al treilea din 2022 este mai mult decât dublu raportat la perioada similară din 2021 (5,2 milioane lei, faţă de 2,2 milioane lei). Cotaţiile s-au corectat însă pe fondul supraevaluării masive de la un moment dat, iar în acest moment indicatorul PER este de aproape 20, deci nici pe departe o acţiune ieftină, mai ales în contextul în care zona IT a fost sub presiune pe pieţele dezvoltate în ultima vreme.

MAM Bricolaj are o corecţie de 57% în ultimele 12 luni şi 43% de la începutul anului, iar profitul raportat la nouă luni a fost de numai 0,65 milioane lei, faţă de 1,8 milioane lei în 2021 sau 3,6 milioane în 2020. Şi asta în ciuda deschiderii unui nou magazin în Ghencea la finalul anului trecut.

Arctic Stream are o corecţie de 15% în ultimele 12 luni şi un profit în creştere, cele 4,2 milioane lei raportate la nouă luni din 2022 fiind aproape cât tot profitul de 4,3 milioane lei din 2021. Totuşi, la o capitalizare de 87 milioane lei nu poate fi considerată o acţiune ieftină.

Connections Consult are o scădere de 40% în 12 luni şi un profit de 3 milioane raportat pentru 2021 la o capitalizare de 39 milioane lei. După primele şase luni din acest an, profitul este sub un milion de lei.

Simtel Team s-a ţinut cel mai bine din perspectiva domeniului de viitor (montează centrale fotovoltaice), iar corecţia în ultimele 12 luni este de numai 6,4%. Profitul semnificativ se lasă însă aşteptat-doar 3,4 milioane lei în trimestrul al treilea, la o capitalizare de 195 milioane lei.

AROBS are o corecţie de 11% în ultimul an şi un profit de 28 milioane lei la semestru (43 milioane pe anul 2021), la o capitalizare de 783 milioane lei, ceea ce îi conferă un PER de 16.

Agroserv Măriuţa (MILK) are o corecţie de 43% şi a intrat pe pierdere în primul semestru, cu 1,3 milioane lei (în 2021 profitul a fost de 1,7 milioane lei), iar capitalizarea a ajuns la 66 milioane lei.

Grup Şerban Holding are o corecţie de 10,7% şi un profit de 6,8 milioane lei la jumătate de an, faţă de unul de 3,5 milioane lei în perioada similară din 2021. Pentru 2021 compania raportase un profit de 25 milioane lei la o capitalzare de piaţă de 317 milioane lei în acest moment, fapt ce duce valoarea PER la 11,4. În acest caz ar fi cele mai mari şanse pentru că rezultatele să facă o surpriză plăcută la finalul anului 2022, având în vedere explozia preţurilor alimentelor.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Ca de fiecare daca articole concise, ce creioneaza in mare situatia din piata.

    1. Din pacate s a dat incredere mare caselor de brokeraj in detrimeniul informatiilor financiare accesibile chiar in prospectul de prezentare. Calculele aratau ca nu vor avea rezultate satisfacatoare. Casele de brokeraj au facut profit cu listarea companiilor dar acum si au pierdut total credibilitatea. Investitorii vor spune pas la multe IPO uri si vor analiza mai adinc rezultatele financiare. Sunt domenii de activitate care au succes indiferent de razboiul din Ucraina, sau de inflatie acestea trebuie sustinute si verficati indicatorii financiari permanent.

    In opinia mea nu PER calculat simplu e ceea ce conteaza la o companie nou listata,fara istoric

    Conteaza in ordine 

    1)Ce incredere inspira celor care au mai auzit povesti pescaresti pe piata de capital 

    2)Ce soliditate financiare are firma,cum se raporteaza la asta,care sunt planurile la capitolul asta nu sa scriem ca facem profit X peste Y ani ca aia singura nu spune nimic 

    3) Derivat de mai sus care vor fi indicatorii pe care firma este probabil sa-i aiba cand se cam termina perioada de crestere(la unii se terminase inainte de listare dar nu aflaseram asa de bine au fost impachetate cu fum).Adica ce EPS din care calculam PERu asta va avea dupa cei cativa ani in care am stabilit ca avem incredere in ce ne spune firma si MAI ALES ce EPS Distribuibil are an de an si cata incredere mai am ca nu am fost ca actionar o tranzactie oneoff pentru antreprenor(adica sa vin cu bani sa-i alimentez lui visurile de marire sau rezolva deficitul si apoi sa ma ia la misto). 

    Aici e cheia,EPS/PER distribuibil!Cat produce firma in bani reali din profitul ala astfel incat daca ar vrea i-ar imparti cu mine fara sa puna firma pe butuci.Fac pariu ca nu-s 2 din 10 in situatia asta.Pentru ca s-a desconsiderat 2) ! 

    Mai toate au profit mai mare sau mai mic dar in cont treaba difera foarte tare,mai ales in raport cu datoriile.Si anii astia sunt despre datorii,despre a ramane in viata,nu neaparat numai despre profit.Ca degeaba ai PER mic daca esti in insolventa ractic pentru ca tu ai datorii financiare,in special obligatiuni,care in momentul asta pot fi inlocuite doar la un cost prohibitiv,care te arunca direct de la profit la pierdere.Ori in unele cazuri capital nu vei mai gasi si intri in default cu ele. 

    Asa ca daca ai pornit gresit cu haide sa haidem,hai sa ne dezvoltam ca-s banii ieftini si sa te extinzi mult peste competenta ta de a gestiona o extindere acum constati ca banii nu numai ca s-au scumpit enorm dar in curand nu se vor mai gasi pentru asemenea afaceri. 

    Din pacate BVB in general e piata in care concepte de cashflow au ramas straine iar pe aero ce sa mai zici unde companiile erau firave din start.Si au apelat la capitalul investitorilor si pe langa ca nu aveau planuri fezabile ci doar fantezii,vise de marire,au dat un sut in fund cu o viteza uluitoare celor care au adus banii lor cu mare optimism,de multe ori nesabuit.

    Trebuie luata mult mai aplicat la puricat mantra asta cu growth si vazut unde se face cu adevarat si unde se da cu fum,unde return on investment e spre 0,unde cresterea e sub iata de profil sau inflatia temporara din domeniu.Si penalizate drastic firmele unde nu se intrezareste nicio sansa ca EPS care-ti va fi distribuit sa fie decent in raport cu capitalizarea.In stagflatie growth neinflatat va fi doar izolat de aceea trebuie presupus ca asta cam e in mare ce pot firmele si vazut cat pot ACUM la 1) 2) si 3). Nu ca vine una si-ti mai toarna niste povesti ca are foame de bani,bat creditorii cu piciorul sa sparga usa si ei iti vin cu 15-20% cupon la obligatiuni.Nu-s multe firme in toata tara care pot plati atat la datorii mari,apoi din aatea pe aero. 

    1. Am inteles de la diversi oameni de afaceri ca au fost refuzati sa fie listati pe AeRO desi aveau rezultate bune. Asta e consecinta neintelegerii liniilor de business care o companie care doreste sa se listeze le desfasoara de catre intermediari

      Apoi multe companii care doreau listarea cind au aflat ca o majorare de capital dureaza intre 6 si 8 luni au preferat sa se imprumute la banci sau pur si simplu au listat obligatiuni la BVB dar acestea reprezinta un risc major, nefiind listate nu le poti urmarii activitatea exemplu Vivre. Nu este suficient sa verifici doar PER ul ci toti indicatorii si rezultatele financiare dew la A la Z si verificat periodic 

    e simplu: au facut exituri insiderii.

    eu au busit pretul ca sa puna mana pe cv cash; prost sa fi sa nu vinzi pe varf cand ai capitalizare si PE balon cand sti ca urmeaza corecti si dobanda banca centrala sus fapt ce anticipa cost scump in piata la bani si etc scump. 

    tot ei au busit preturile anticipand scaderile de volum. 

    s c cret 

    APP inca are per, foarte mare doar ca nu conteaza

    face plasament spunand ca rastoarna muntii pe evaluare proprietati si apoi da toti banii imprumut la firmele dezvoltator imobiliar ale antreprenorului'genial'. De atunci banii sunt in contul Creante de la afiliati si cu asta am spus tot. Poate sa-i intoarca inzecit ca asa ceva se cheama Stai deoparte pentru orice investitor. 

    Per calculat la ALW-ce comparatii sa facem, ce sa calculam cand ei se listeaza pe baza de profit facut vanzand in pandemie 'echipamente medicale' la unitati din sanatate cu dosar deschis de DNA pe subiect achizitii in pandemie. Si azi scrie ca are o gramada de stoc despre care spune alambicat cum il descarca, provizioneaza, se tot da dupa cires. 

    MAM cu banii oamenilor isi cumpara ala o firma si 'uita' sa spuna ca-i a lui pana nu apare peste tot(era si greu fiind a lui oficial, nu prin intrrpusi). 

    Putem continua cu HUNT care pare ca scade misterios dar nu e deloc mister prin piata. Normal ca se vand cand se stie ca se vor lua inapoi daca se vrea in operatiuni de majorare capital despre care publicul afla ultimul. 

    La CAB nu se spune situatia financiara la zi desi cam in perioada asta ori au ramas fara bani ori salariatii au ramas fara salarii.

    Putem continua pana maine despre cum sunt tratati cei care mai au curajul sa fie pe BVB.  

    Scrieti ca la Simtel profitul care sa justifice capitalizarea se lasa asteptat. Pai daca scrieti ca'monteaza centrale fotoviltaice'de unde profitul ala mare!?!?!? Vedeti Energobit, Eximprod firmele specializate din grupurile astea ca fac tot marja mica. Ca doar nu o sa die marja cat a clientilor care risca bani multi sa faca proiectele si nici ei nu rup gura targului chiar cand pretul energiei e mare. Alea s proiecte de reducere marginala a costurilor nu de facut profit mare. Si mai ales pe fotovoltaic de azi in 2 ani maxim s-a inchis fereastra, se atinge capacitatea tinta si mai mult nu permite sistemul pentru inca 20 de ani de azi ca TEL abia face investitii sa-l conserve pe asta si ceilalti distribuitori sunt unii pe picior de plecare sau EL care carpeste nu investeste. Foto nu e nuclear, hidro, termo, are plafon. Indiferent cate simpozioane despre ce bine ar fi sa fie bine cu stocari, acumulari am avut in ultimii ani azi s-a ajuns la mult mai concretul mesaj - ce plan avem pentru blackout?

    1. Uiti ca au in lucru 3 parcuri fotovoltaice proprii, care probabil vor.genera profit bunicel?

      probabil, bunicel, in lucru ____numai certitudini

      au unul deja cumparat cu tot cu firma si genereaza ceva doar in comparatie cu activitatea lor de baza care genereaza ce a remarcat si autorul in articol 

    In 2007-2009 aveam rasdaq si tripleta de aur arax dafr comi cu unicorn una la un moment dat,aceleasi case de brokeraj ca la plasamente le pilotau,poate mai putin tradeville vanguard care doar alimenta cu carne de tun dar nu organiza treaba

    aceleasi zvonuri despre relatia mai mult decat profesionala brokeri antreprenori,acelasi front running,ba inca aveam si niste fonduri mai rasarite intrate in joc 

    ce s-a schimbat de atunci?pai denumirea si interesul,mult mai mare atunci,aveau o lichiditate incomparabila chiar si cu cele mai tari de pe BVB azi,in rest tot comunitatea sa dam un tun repede ca fraierii oricum se schimba ca liniile de sacrificiu pe front

    absolut intamplator unii brokeri din vremea aia sunt azi antreprenori care au adus companii pe bursa pentru o invarteala scurta 

    1. exact.

    nu mai scrieti articole din astea rautacioase ca l-ati suparat pe Susan. scarbit de prostia din jurul lui, nu vrea sa se mai amestece cu gloata aia care il ridica in slavi anul trecut dar care anul asta se arata nerecunoscatoare. asa ca ne ameninta ca se retrage de pe FB si ne lasa in prostia noastra. va dati seama - ce ne-al face fara el?

    1. desteptii cumpara, voi, gloata care barfiti si nu va pricepeti cum functioneaza bursa o sa luati la preturi de 5 ori mai mari de la ei cand e sa fie momentul :))))

      pana una alta luam la 20-30% fata de pretul la care au luat baietii destepti din umbra ;)

      In umbra propriilor minti? Sunt deja in coma de la insolatie.

      A terminat actiunea de demascare in numele poporului a aotointitulatului Coman? Acum umbla niste screenshot de cand era bagat in plasamente in schimbul promovarii, ma rog, de inteles in tot circul de la niste ssif. Baga baiatul sute de mii ca avea armata la descarcat. O sa iasa frumos cu blogurile alea a lor de pe facebook sunt si asa zisi analisti prinsi in scheme. Si ceva brocheri care tocmai erau dealeri primari de casino plasamente. Sa vedem daca se scot ca Sima basma curata ca si turnarea de mesaje se premiaza cu extragerea din dosar ca de aia a ajuns tara asa jos de ce paznici are. Traiasca sifonul ca din el ne-am nascut!

    Aceeasi situatie si la TBK iar supreveghetorii pietei nu vad: Oauu.. ce cheltuieli nedeductibile fiscal au la calculul impozitului pe profit. Cash Flow de ris. A devenit firma de buzunar.

    1. ia sa vedem ce nu iau in calcul supraveghetorii pietei, dar sesizeaza inteligentii de pe net: profit inainte de impozitare 9.2 mn lei, impozit profit 1.25 mn lei, adica o cota efectiva de 13.58% fata de 16% cota statutara. oauu... ce venituri neimpozabile au luat la calculul impozitului pe profit. mai departe, CF operational prin metoda directa (care surprinde automat miscarile in working capital) de 900k lei. "i-am prins" isi zice inteligentul fara sa observe ca raporteaza in mod gresit dividendele platite in CF operational. daca le adunam, obtinem un CF operational de 8.025 mn fata de un profit net de 7.96 mn in conditiile in care amortizarea este neglijabila. ochi de vultur, creier de bibilica

      relatia lor cu bursa e dividende si atat, in rest n-au nicio treaba

      de cand se ocupa mai copilule autoritatile de supraveghere a pietei de performanta financiara a unei companii? unde ai auzit tu asta? poate sa isi bage cate nedeductibile vrea si sa aiba cash-flow negativ cat vrea, nu e treaba autoritatii. pe deductibilitati doar ANAF se poate pronunta, dar nedeductibile in exces nu vor penaliza nici ei, invers da. ASF iti va bloca la tranzactionare o firma care isi anunta insolventa, o va amenda daca nu respecta termenele de raportare, va cere documentatia intocmita conform legii in caz de operatiuni de capital, chestii din astea. nu vrei sa aprobe ASF inregistrarile in contabilitate? si sa dicteze retineri din salariu pentru ca se fac prea multe cheltuieli nedeductibile? ia o gura de aer si linisteste-te

    Nu am acțiuni la niciuna enumerate, dar studiind perspectivele pt un eventual entry observ ca AST are o rata anuală de creștere venituri de 100+% și NU are datorii ! În plus, foarte important, comunicarea managementului cu acționarii în BVCs & raportari trimestriale, este transparenta și sinceră - a se face net distincția vs derbedeii parașutați pe AeRO !

    1. vezi ca tot ei afirma pe toate canalele ca nu au crestere anualizata chiar asa de mare, ceea ce e pana la urma o bila alba pentru onestitatea lor. foarte sigur ca nu vor spune ca vor pastra o rata mare de crestere. altfel chiar cu rata pe care o dovedesc in rezultate vor ajunge la evaluare foarte confortabila pentru investitorii pe termen macar mediu si care isi asuma si un oarecare risc. risc iti asumi si la alea din energie, poate chiar mare daca urmaresti discutiile despre reglementare din tari in care capitalismul a ajuns inaintea pantofilor in tara noastra

      mereu e bine sa stii ce risc iti asumi

      clar ca pentru un mic procent din portofoliu cobsiderant cu ceva toleranta la risc pe bvb iei si AST. ori iti vezi de treaba si nu iti asumi si risc, lasi pentru perioade cand toate merg bine din inertie. cativa ani nu ca fi cazul asta la noi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb