Nici investitorii, nici oficialii nu au capacitatea să gestioneze o criză pe piaţa de capital

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 februarie 2005

Primul ministru şi alţi miniştri au lansat porumbelul fără să fie siguri că acesta ştie drumul spre casă, iar investitorii au acţionat precum turma de oi care urmează berbecul din frunte după talangă.

Desigur, nici mie şi nimănui nu-i face plăcere atunci cînd trebuie să bage mai adînc mîna în buzunar, mai ales cînd ştie că banii lui se duc pentru a acoperi prostia sau escrocheria guvernanţilor, indiferent care sînt aceia. Guvernanţii actuali nu sînt vinovaţi de toate găurile din buget, dar nici nu se vede că ar face prea mult pentru a recupera ceva de la vinovaţi.

După ce au constatat ce tsunami s-a produs pe Bursă în mai puţin de două zile, au dat-o la întors, cum că acest impozit se va aplica numai vînzărilor speculative cu o vechime sub un an, iar achiziţiile vechi se vor impozita numai cu 1%. Dacă va fi aşa cum s-a anunţat, deschid un curs rapid pentru a învăţa pe investitori cum să plătească mai puţin, fără să încalce legea.

Prima greşeală, capitală aş spune, este că s-a făcut publică o intenţie, nu un proiect de Hotărîre de Guvern, sau chiar o ordonanţă. Al doilea, deja circulă suspiciunea că această intenţie a fost cunoscută de către unii investitori, care au profitat din plin. Cei care au vîndut luni acţiuni TLV de exemplu, la 13.100 - 13.300 lei, au putut cumpăra din greu miercuri la 10.800 - 11.000. Adică, au putut încasa un cîştig între 16% şi 20%. În plus, preţul de achiziţie de la care se va calcula profitul este în jur de 11.000 lei, faţă de un preţ mediu care poate fi şi sub 2.000 lei la unii investitori, datorită acţiunilor gratuite distribuite în timp.

Nici investitorii care au fost luaţi pe nepregătite nu s-au acomodat situaţiei. Deşi ştirea lansată era că măsura se va aplica începînd cu 1 aprilie, s-au repezit cu toţi să vopseas-că pisica într-o zi. Mai ales cei cu mai multă experienţă trebuiau să fie mai calmi şi să judece mai întîi. Era clar ca ziua faptul că dacă toţi vor să vîndă într-o zi preţul acţiunilor se duce naibi.

După ce comitetul bursei a dispus o suspendare temporară, s-au repezit şi mai abitir să vîndă, preţurile scăzînd aproape generalizat cu aproape 15%. Cînd, după a doua oprire s-a văzut că dracul nu este aşa de negru, ci mai mult gri în dungi, au început să cumpere şi au redus scăderea generală la jumătate. Sper că un respiro de cîteva zile să facă ordine în piaţă. Altfel aceasta devine o loterie. Ca la orice loterie, toată lumea cotizează, iar cîştigătorii sînt numai cei cîţiva mai inspiraţi. Un lucru este aproape cert. Investitorii recenţi, speriaţi şi lipsiţi de experienţă sînt printre cei mai mulţi şi mai mari perdanţi şi mai mult ca sigur că mulţi vor uita drumul spre casele de brokeraj. Păcat!

NOTĂ

Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb