"Nici o investiţie strategică în ultimii 25 de ani"

A CONSEMNAT RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2017

Emanuel Babici

Emanuel Babici

(Interviu cu domnul Emanuel Babici, vicepreşedintele grupului Uzinsider)

"Capacităţile care au mai rămas pot fi revigorate numai prin redeschiderea pieţei interne specifice şi prin conectarea, din nou, la investiţiile majore din Orient"

"Trebuie să deblocăm investiţiile strategice în industria extractivă şi energetică - platforme marine, retehnologizări centrale pe cărbune şi unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă"

"Considerăm imperios necesară urgentarea reglementărilor legislative privind Fondul Suveran de Investiţii, pentru a putea salva o importantă zonă industrială"

Mediul de afaceri din ţara noastră, în domeniul industriei de echipamente complexe, este grav afectat de lipsa acută a investiţiilor strategice din industriile specifice, consideră Emanuel Babici, vicepreşedintele grupului Uzinsider, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre afacerile companiei, dar şi privind situaţia economică a ţării.

Uzinsider este o companie cu capital privat, integral autohton şi deţine portofoliu de acţiuni majoritar la trei societăţi comerciale specializate în producţia de echipamente şi părţi de echipamente mecanice complexe.

Reporter: Cum apreciaţi situaţia mediului de afaceri de la noi?

Emanuel Babici: Mediul de afaceri în România, în domeniul industriei de echipamente complexe este grav afectat de lipsa acută a investiţiilor strategice din industriile specifice.

Reporter: În aceste condiţii, ne puteţi spune cum a evoluat piaţa, în domeniul dumneavoastră?

Emanuel Babici: În ultimii ani s-au închis capacităţi importante de producţie a fontei şi oţelului, producţia a scăzut cu până la 80% la o serie de produse specifice. Această scădere a afectat grav piaţa internă a producătorilor de echipamente şi componente specifice pentru aceste industrii.

Situaţii similare întâlnim şi în industria extractivă, cărbune, uraniu şi minereuri neferoase. În industria energetică sunt sistate investiţiile strategice - U3 şi U4 Cernavodă, precum şi retehnologizarea centralelor pe cărbune de la Turceni - Rovinari.

În România, nu s-a demarat nici o investiţie strategică în ultimii 25 de ani.

Toate situaţiile precizate mai sus au avut un efect dezastruos pentru industria prelucrătoare de echipamente tehnologice complexe din România.

Vedeţi exemplele: Fortus Iaşi, UCM Reşiţa, Promex Brăila, Vulcan, Unio Satu Mare, etc.

Capacităţile care au mai rămas pot fi revigorate numai prin redeschiderea pieţei interne specifice şi foarte important - prin conectarea, din nou, la investiţiile majore din Orient , la momentul oportun.

Sigur că fiecare companie afectată are, în prezent, nevoie şi de investiţii proprii pentru aducerea la performanţa tehnologică a echipamentelor din dotare.

Fondul Suveran de Investiţii trebuie gestionat cu mare atenţie, alocarea sprijinului trebuie să se facă către companiile care au o perspectivă de desfacere a produselor pe piaţa concurenţială din ce în ce mai dură.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia fiscalităţii din ţară noastră? Cum vi se pare activitatea ANAF?

Emanuel Babici: Fiscalitatea trebuie îmbunătăţită în continuare, respectând principiile de bază pentru progres economic.

Este necesară stimularea producătorilor de bunuri prin reducerea taxelor pe munca prestată, stimularea producţiei pentru export, taxarea suplimentară a veniturilor din intermedieri şi operaţiuni conjuncturale.

Reporter: Credeţi că este influenţată economia de evenimentele de pe scenă politică?

Emanuel Babici: Sigur, evenimentele de pe scena politică influenţează negativ economia, poate acesta este şi interesul unor partide?! În loc să ne concentrăm să rezolvăm problemele economice importante pentru o dezvoltare durabilă şi pentru accelerarea măsurilor prevăzute pentru integrare, se acţionează pentru instabilitate şi divizare.

Reporter: Consideraţi că cifrele de creştere economică şi, respectiv, deficit prevăzute în buget sunt sustenabile?

Emanuel Babici: Cifrele de creştere economică pentru 2017 sunt sustenabile, rezultatele din trimestrul I, (creştere de 5,2%) , confirmă evoluţia pozitivă a economiei românesti. Sigur, trebuie să se mobilizeze toţi cei responsabili pentru creşterea ritmului de accesare a fondurilor UE şi, în acelaşi timp, să deblocăm investiţiile strategice în industria extractivă şi energetică (platforme marine, retehnologizări centrale pe cărbune şi U3+U4 Cernavodă).

Reporter: Cum vi se pare proiectul privind impozitarea venitului pe gospodărie?

Emanuel Babici: Impozitarea venitului pe gospodărie nu este necesară în această etapă. Cred că este necesară o reglementare legislativă privind deducerea unor cheltuieli în gospodărie, cum ar fi: investiţiile în energia regenerabilă sau investiţiile în echipamente cu consumuri reduse de energie.

Reporter: Ce părere aveţi despre iniţiativa privind salarizarea unitară?

Emanuel Babici: Salariile trebuie să crească! Trebuie stabilizată forţa de muncă calificată, sigur, trebuie să creştem productivitatea.

Sunt situaţii frecvente când productivitatea unui angajat specializat în România este la nivelul maxim atins în oricare ţară din Europa, iar salariul este sub 50% (aceşti specialişti pleacă, migrează, iar angajatorul român pierde de două ori: o dată banii investiţi în specializarea / calificarea angajatului, precum şi pierderi în producţie.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia noastră economică?

Emanuel Babici: Evoluţia economică a României va atinge ritmul de dezvoltare peste media din UE, dacă: - vom accesa fonduri europene; - vom reuşi să definim, împreună cu Comisia Europeană, noile foi de parcurs, cu ţintele comune, până în 2030, domeniile importante fiind: industriile extractivă, metalurgică, energetică şi infrastructura.

Integrarea Europeană înseamnă, în principal: -O strategie comună pentru industria oţelului, -Interconectarea energetică şi Interconectarea rutieră.

Reporter: Cum a evoluat grupul Uzinsider, anul trecut?

Emanuel Babici: Evoluţia în ansamblu a grupului Uzinsider a fost pozitivă şi în anul 2016, rata profitului fiind în creştere cu 2,85%, pe fondul unei cifre de afaceri de 260 milioane lei.

Pentru 2017, se estimează creşteri la producţia fizică şi implicit a cifrei de afaceri.

Până în prezent, aceste previziuni nu sunt consolidate în contracte decât în proporţie de 70%.

Şi în anul 2017, piaţa de desfacere este cu precădere destinată pentru export (95%). Din păcate, piaţa internă este foarte scăzută din cauza lipsei investiţiilor strategice, în special, în domeniul industriei extractive, metalurgice şi energetice.

Produsele realizate în companiile din cadrul grupului Uzinsider sunt în cea mai mare parte echipamente unicat, executate după documentaţia pusă la dispoziţie de beneficiar. Normele, impuse prin documentaţie, sunt în conformitate cu normele internaţionale ISO 2012 şi ISO 2015.

Dintre produsele reprezentative, pot fi menţionate:

- La societatea Comelf SA Bistriţa se realizează instalaţii complexe de filtrare a aerului de combustie, pentru centrale electrice pe gaz de 200 - 400 MW, cu ciclu combinat. Greutatea instalaţiei de filtrare pentru un grup de 400MW este de 120to/unitate.

Tot la Comelf SA, se realizează o gamă largă de echipamente din oţel inoxidabil pentru instalaţii de evacuare gaze arse de la turbinele de 200 şi 400 MW, cu greutati cuprinse între 12 şi 26 to / unitate.

Toate echipamentele se realizează în sistem de asigurare a calităţii, recepţia fiecărui produs se efectuează de către specialiştii beneficiarului.

- La societatea Promex SA Brăila s-a realizat recent un produs prototip - platforma autopropulsată pentru carierele de cărbune - pentru firma Thyssen Germania, cu o greutate de 200 to.

Sunt câteva exemple de echipamente complexe al căror ciclu de fabricaţie este cuprins între 6 şi 10 luni, datorită complexităţii şi condiţiilor de calitate foarte stricte.

Reporter: Care sunt planurile companiilor din grup?

Emanuel Babici: Companiile din cadrul grupului Uzinsider sunt angajate într-un proces continuu de creştere a performanţelor tehnologice pentru îndeplinirea condiţiilor impuse de piaţă. Investiţiile realizate în ultimii trei ani au depăşit 15 milioane de euro. Au fost modernizate fluxurile de fabricaţie, prin asigurarea unor echipamente noi, de ultimă generaţie.

Beneficiarii noştri importanţi (GE SUA, Siemens Germania, Ansaldo Italia, Komatsu Italia, AAF Internaţional SUA) urmăresc cu mare atenţie evoluţia performanţelor tehnologice, în companiile din cadrul grupului Uzinsider.

În continuare, sunt necesare investiţii importante, în special la compania Promex SA Brăila unde se impun investiţii majore, pe care din păcate nu le putem susţine singuri.

Din acest motiv, considerăm imperios necesară urgentarea reglementărilor legislative privind Fondul Suveran de Investiţii, pentru a putea salva o importantă zonă industrială.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb