NICOLAE CINTEZĂ, BNR: "Am interzis unei bănci să mai acorde credite"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 februarie 2013

"Am interzis unei bănci să mai acorde credite"

Banca Naţională a României (BNR) a interzis unei instituţii de credit din ţara noas­ tră să mai acorde credite, din cauză că, deşi are o solvabilitate peste limita impusă de lege, de 8%, este sub nivelul de 10%, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere a Băncii Centrale. Banca mai poate oferi doar împrumuturi cu colateral cash sau având drept garanţie titluri de stat, a arătat domnia sa, care a precizat că situaţia băncii nu este determinată de rata creditelor neperformante înregistrate, acestea situându-se sub media pieţei, ci de capacitatea acţionarului de a o susţine.

De altfel, lipsa capacităţii de susţinere a instuţiilor de credit de către acţionari reprezintă principalul risc la nivel de sistem pentru următorii trei ani, a subliniat şeful supravegherii bancare.

În cazul în care solvabilitatea băncii va ajunge sub 8%, dreptul de vot al acţionarului va fi suspendat, iar banca ar putea fi preluată de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, potrivit lui Nicolae Cinteză, care a e explicat că BNR nu poate retrage licenţa de funcţionare a unei instituţii de credit atât timp cât aceasta are o solvabilitate de cel puţin opt procente.

Pentru un număr de 16-17 bănci, BNR a impus o limită de solvabilitate de 10% şi realizarea de raportări lunare, în loc de trimestriale, din cauza evoluţiei acestora, a mai declarat Nicolae Cinteză.

Rata creditelor neperformante a fost de 18,23% anul trecut, sub estimările iniţiale, de 20%, ale Băncii Centrale. Tendinţa se menţine crescătoare, însă ritmul se află în scădere, potrivit oficialului BNR.

Numărul angajaţilor a scăzut cu 4.000, iar cel al unităţilor, cu 322, a arătat Nicolae Cinteză, care se aşteaptă ca procesul de restructurare să continue şi în următorii ani. Domnia sa a pledat pentru schimbarea modelului de afaceri al băncilor, precum şi a mentalităţii bancherilor. "Două bănci au excelat în creşterea reţelei şi au plătit cu vârf şi îndesat, după 2008, prin majorări de capital", a afirmat oficialul BNR, care a adăugat că toate majorările de capital din sistemul bancar au fost făcute la solicitarea Băncii Centrale.

Pierderea din sistemul bancar a fost, anul trecut, de 2,118 miliarde lei, în urma reevaluărilor de colateral, potrivit lui Nicolae Cinteză. După realizarea auditului, suma suplimentară pentru provizioane a fost de 600 milioane euro, o bancă având nevoie de 140 milioane euro.

"Totul a plecat de la o bancă mică din sistem, care avea colaterale supraevaluate. După ce am efectuat un control am luat decizia de a extinde evaluările la nivelul tuturor instituţiilor", a declarat şeful supravegherii bancare. Acţiunea la respectiva bancă a avut loc la mijlocului anului 2011, iar, cum BNR nu a avut posibilitatea să conteste raportul de evaluare, a ales să interzică deducerea de colateral, a explicat Nicolae Cinteză, adăugând că instituţia de credit în cauză a primit şi ordin de majorare de capital. În urma acestor probleme, oficialii Băncii Centrale au organizat întâlniri cu firmele de audit, iar unele dintre acestea au refuzat să furnizeze anumite cifre, invocând clauze de confidenţialitate. "I-am strâns pe toţi şi le-am spus: ori faceţi cum vă spune BNR, ori plecaţi din sistem. Un auditor care închide ochii la modul de clasificare a creditelor pleacă din sistem. Punct!", a declarat Nicolae Cinteză.

Anunţul Parchetului prinvind frauda din bănci ar fi trebui discutat în CSAT, dacă ar fi fost adevărat

Anunţul organelor de investigaţie, potrivit cărora fraudele bancare ar fi cuprins 80% din sistem, ar fi trebuit să fie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cazul în care cifrele ar fi fost reale, consideră Nicolae Cinteză. "Investitorii străini au cerut lămuriri la roadshow-ul din februarie (n.r. pentru emisiunea de obligaţiuni în euro pe pieţele externe). Astfel de anunţuri nu fac bine unui potenţial investitor. Dacă aţi avea o sumă de bani şi aţi vrea s-o investiţi în România şi auziţi astfel de anunţuri, vă mai gândiţi dacă veniţi, pentru că banii aceştia îi rulezi prin sistem", a arătat oficialul BNR.

Domnia sa a precizat că pierderea înregistrată de BRD, în urma acestor fraude, de 180 milioane euro, reprezintă 0,28% din activele bancare şi a fost integral provizionată, continuând: "Ce înseamnă 180 de milioane de euro? Noi le-am forţat să facă provizioane de 600 de milioane de euro la finalul anului trecut şi le-au înregistrat. Ce, s-a prăbuşit cineva?".

În cazul în care angajaţii au încălcat norma de creditare, cu permisiunea analizei de risc, acestora nu li se poate imputa ceva, a afirmat Nicolae Cinteză. Sancţiuni pot fi aplicate doar dacă respectivii funcţionari au acordat credite fiind conştienţi că acestea nu se vor mai întoarce sau au primit mită pentru a le acorda, a precizat domnia sa. Şeful supravegherii bancare consideră că este important de comunicat faptul că fraudele au fost descoperite de către auditurile interne ale băncilor: "Cel puţin în cazul Volksbank, sesizarea noastră e din noiembrie 2009. Şi la BRD cazul a fost descoperit de auditul de la Paris şi auditul intern al băncii. Ei au transmis că trebuie făcută plângere. Că a fost acolo un conflict intern între nişte persoane şi una dintre ele a plecat cu dosarele în cârcă e altceva. Toate problemele au fost descoperite de bănci şi e important să se ştie aşa ceva. Apare fraudă atunci când cineva nu respectă norma de creditare contra unei sume de bani, unei mite. Atunci da, atunci e penal".

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) s-a oferit să pună la dispoziţia sistemului bancar baza de date a Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), pentru ca instituţiile de credit să poată verifica datele persoanelor fizice şi juridice care solicită credite, a declarat Nicolae Cinteză.

Simularea băncii punte, pentru nouă variante de transfer de active şi pasive

Simularea băncii punte s-a realizat pentru nouă variante de transfer al activelor şi pasivelor, a declarat domnia sa. Iniţial, aceasta a avut loc la o bancă de dimensiuni reduse, însă, din cauza unor probleme, a fost cerut acordul Consiliului de Administraţie al BNR pentru o extindere la 17 instituţii de credit. "Cele mai grele decizii au fost cele legate de menţinerea unui grad de risc scăzut al băncii punte. Nicăieri în lege nu se spune cât este acel grad. Noi am considerat ca fiind rata generală de risc, iar aceasta să fie sub rata generală de risc din sistem", a precizat şeful supravegherii bancare. Băncile şi-au exprimat nemulţumirile privind costul ridicat al acestor simulări, a mai afirmat Nicolae Cinteză.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ate bank?

    1. Da.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb