Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la ceremonia de semnare a contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep, că este un pas important pentru ţara noastră cu privire la exploatarea resurselor naturale din Marea Neagră. De asemenea, ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat că acest demers reprezintă "prima cărămidă pentru independenţa energetică a României", relatează News.ro.
"Tranzacţia în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susţine investiţiile vitale în energie şi valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor şi economiei româneşti. Prin acest act prin care astăzi vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri atât din regiune cât şi din UE. Practic vom asigura dezvoltarea capacităţilor proprii, astfel încât să ne putem înscrie ceea ce am asumat prin proiectul legi offshore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament şi asigurăm stabilitate şi predectibilitate întregului domeniului energetic din România. Vreau să le mulţumesc celor două companii prezente aici şi vreau să le cer celor de la Romgaz ca împreună cu reprezentanţii companiei OMV Petrom să înceapă cât mai degrabă procesul de investiţii în Marea Neagră şi să reuşim pe cât posibil ca procesul de extracţie a gazelor să se întâmple cel puţin la termenul asumat, finele anului 2026", a afirmat Nicolae Ciucă, astăzi, la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacţiei de achiziţie de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited.
La rândul său, ministrul Energiei a precizat că semnarea acestui contract înseamnă punerea primei cărămizi care să asigure independenţa energetică a României.
"Pot spune că astăzi asistăm la prima cărămidă pentru independenţa energetică a României. Cum a spus şi premierul, clădim independenţa energetică, independenţa resurselor energetice şi astăzi practic asistăm şi la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiţii şi din România. Vorbim de miliarde de euro ce vorm fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Vorbim de investiţii în orizontală, investiţii pentru a putea scoate gazele naturale şi alături de investiţiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiţii energetice din România. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede această tranzacţie şi îmi doresc ca cel mai târziu la finalul anului 2026, de ce nu poate începutul lui 2026, gazele naturale să intre în sistemul naţional de transport din România. Sunt convins că vom deveni un furnizor de securitate naţională, atât din punct de vedere al gazului natural, cât şi am energiei electrice", a explicat Popescu.
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, conform informaţiilor oferite de Guvern.
Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.
Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acţiuni EMEPRL, au participat din partea ROMGAZ S.A. Directorul General- Aristotel Jude, Directorul Economic- Răzvan Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Secretar de Stat- Dan Dragoş Drăgan, Membrii CA - Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu şi Cezar Batog.
Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de Vice preşedintele - Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Ştirbu şi Thomas Welzel.
1. Eu unul m-am linistit...
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 17:07)
Eu unul m-am linistit... din 2026 am rezolvat-o cu "independenta energetica".
Pana atunci, vedem noi cum o dregem.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 17:39)
dati afara idiotul de Popescu...
Apoi , aduceti oameni profesionisti ai managementului , cu tste vechi in conducerea multinationalelor , ( minim 10 ani de evolutie crescatoare, profesionisti ai managementului Kaisen , acreditati cu MBA, ) si asa , poate ajungem independenti energetic .
Altfel , vom primi Moneda Uniunii Europene.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 18:17)
vrei sa spui moneda Botswanei ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 19:28)
Ciuca al nostru răscumpără cu un miliard participațiile Exxon primite gratuit de aceștia din urmă de la Tăriceanu. Profit Exxon 800 meleoane. Pierderi România...cui îi pasă?
Sunt sigur că există cantități mari de gaze pentru vecinii noștri și pentru ue. La fel cum sunt cantități mari de cash pentru Exxon.
Garanțiile bolovanuli transpirat sunt cu adevărat reconfortante.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 20:16)
Exon a dat 25 meleoane pe zona de extracție....
A luat 1 mld
Tare, nu???
Trăiască Năstase, hotul hoților, el cu familia lui
3.2. Pestele din oceane (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 04.05.2022, 07:39)
Mai trebuie sa cumparam si tot pestele din Marea Neagra,tot de la americani ,cu 100 milioane,ca e peste in mare de 2 miliarde,facem o afacere strasnica!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2022, 10:00)
Ne gandim la vecini si mai ales la aliati.De ai nostri ni se rupe.
4. Orizontul ???
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2022, 13:03)
Egal ,, pielea ursului din pădure " ... se vor schimba și ,,butoanele "