Primul lot de transportoare blindate Piranha 5, produse în parteneriat de General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti, a trecut toate testele solicitate de Ministerul Apărării Naţionale, pentru a intra în dotarea Forţelor Terestre din ţara noastră.
"În acest moment, avem prima unitate care este dotată cu un astfel de echipament. Este important de subliniat că transportoarele au plecat de pe poarta Uzinii Mecanice Bucureşti, iar la finalizarea procesului de recepţie se va alimenta acreditivul pentru al doilea lot de transportoare, care în integralitatea lui va continua să fie preluat de UMB şi astfel industria românească de apărare va beneficia de transferul de tehnologie pentru producerea acestor vehicule de luptă", a declarat generalul (r) Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, care a precizat că transportoarele au trecut şi testul tragerii reale în poligonul de la Cincu, testare care a avut loc în urmă cu două zile când ministrul de resort se afla, împreună cu premierul Ludovic Orban, în vizită oficială în Israel şi Palestina.
Declaraţia de mai sus a fost făcută, ieri, în cadrul conferinţei de presă în care Nicolae Ciucă a prezentat bilanţul activităţii MApN, la un an de la preluarea mandatului de ministru al Apărării.
Referitor la vizita din Israel, ministrul de resort s-a referit şi la prezentarea de tehnică şi armament făcută de firmele din industria de apărare din ţara noastră, precum şi la dronele construite de compania Elbit Systems care a semnat anul acesta un memorandum cu Avioane Craiova SA şi Romtehnica pentru construirea unor drone la fabrica sucursalei sale din Bacău.
"Am participat la o activitate la care au fost expuse mai multe produse ale industriei de apărare israeliene. În acest moment orice producător de drone reprezintă o variantă pentru MApN, dar discuţiile nu s-au desfăşurat mai sus de nivelul expoziţiei la care am participat, deoarece acest tip de discuţii şi nevoile tehnice ale Armatei se stabilesc la nivelul Departamentului pentru Armamente", a precizat ministrul Nicolae Ciucă.
Domnia sa a trecut în revistă toate programele de înzestrare a Armatei, dar din păcate, din expozeul său, a lipsit orice referinţă privind construirea celor patru corvete destinate Forţelor Navale. Probabil că ministrul Apărării nu a dorit să vorbească despre acest program ţinând cont că pe rolul instanţelor mai sunt încă trei procese prin care sunt contestate diferite aspecte ale achiziţiei publice derulate în urma căreia a fost desemnată câştigătoare asocierea franco-română Naval Group-Şantierul Naval Constanţa.
Ministrul Apărării a vorbit şi despre contractele destinate Forţelor Aeriene, menţionând că patru din cele cinci aeronave F16 pe care le achiziţionăm suplimentar, au ajuns deja în ţară şi că vom primi de la partenerul american pachetul de sprijin logistic pentru modernizarea aeronavelor respective, pachet prin care industria aeronautică din ţara noastră va fi implicată în procesul de modernizare.
În acest context, ministrul de resort a amintit şi despre modernizarea de către Avioane Craiova SA a avioanelor IAR 99 şi IAR 99 Şoim pentru ca piloţii români să se instruiască pentru pilotarea aeronavelor F16, program care în primă fază scoate din bugetul de stat aproximativ 275 milioane lei fără TVA.
Nicolae Ciucă a mai arătat că Armata Română, pentru o parte dintre activităţile în care va fi implicată va beneficia de 250 de vehicule Duster, în valoare totală de 32 milioane lei.
"Investiţiile în economia naţională se ridică la 3,9 miliarde lei, bani întrebuinţaţi atât în investiţiile directe şi indirecte - offset - cât şi în cheltuielile cu bunuri şi servicii. Menţionez că toate aceste investiţii se fac pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Avem obligaţia urgentă ca, ţinând cont de tot ce a însemnat partea de predictibilitate şi surprinderea pe care a realizat-o pandemia de covid-19, să identificăm tot ce ne poate fi de folos pentru a le utiliza când avem nevoie, chiar în situaţii la care nu ne-am gândit", a spus Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale.
Ministrul de resort a mai spus că în acest an au fost asumate 213 obiective de infrastructură care se găsesc în curs de construcţie sau de modernizare şi au fost semnate contracte în valoare totală de peste 1,5 miliarde lei, iar peste 480 milioane euro reprezinta sume plătite companiilor de construcţii.
Ministrul Apărării Naţionale a arătat că, pentru combaterea efectelor pandemiei, MApN a alocat 260 milioane lei.
"În momentul de faţă, am finalizat partea de operaţionalizare a spitalului ROL 2 de la Ana Aslan şi înlocuim corturile cu containere, aşa cum facem şi la Timişoara şi Constanţa. De asemenea, spitalele militare de la Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca au devenit spitale suport covid şi au primit şi trateaza pacienţi", a precizat Nicolae Ciucă.
El a menţionat că în spitalele respective nu este vorba doar despre militari şi că, în funcţie de deciziile fiecărei direcţii de sănătate publică, pacienţii beneficiază de tratamentul oferit de unităţile medicale ale MApN.
Referitor la parada militară care ar fi trebuit să aibă loc de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - ministrul Nicolae Ciucă a spus că ia variantele pe care le ia în calcul sunt condiţionate de situaţia pandemică actuală şi că, în principiu, se va axa pe calitatea activităţilor în ziua respectivă şi nu pe dimensiunea sau amploarea acestora.