România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei, a declarat, astăzi, premierul Nicolae Ciucă, în intervenţia din deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR), relatează Agerpres.
"România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei. Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces. Maniera în care asistăm victimele războiului purtat pe teritoriul Ucrainei dă măsura umanităţii şi responsabilităţii noastre", a spus şeful Executivului.
El a apreciat că "nu ne putem permite să fim blocaţi într-o logică de criză, avem datoria şi obligaţia de a transforma această criză multidimensională în tot atâtea oportunităţi".
Premierul a amintit în intervenţia sa online de sprijinul pe care ţara noastră l-a acordat celor peste 2,1 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului şi s-au stabilit sau au tranzitat România.
Totodată, Ciucă a vorbit despre facilitarea tranzitului de cereale din ţara vecină. "Este notabil faptul că peste 60 la sută din cerealele exportate de Ucraina au tranzitat sau au avut un tranzit facilitat de România", a punctat el.
"Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează Uniunea Europeană şi parteneriatul euroatlantic sunt importante şi trebuie susţinute. Erodarea acestor principii, demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste şi extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăţilor bazate pe drepturi, libertăţi şi supremaţia legii. De aceea România trebuie să îşi asocieze şi mai pronunţat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtăşeşte aceleaşi valori şi obiective şi să redinamizeze comunitatea democraţiilor nu doar pe continentul nostru, dar şi în Asia, Africa sau America Latină", a arătat Ciucă.
Mai mult, prim-ministrul a subliniat că "nu putem permite ca legea forţei să devină substitut al ordinii internaţionale bazate pe reguli şi pe statul de drept". "Acesta trebuie să rămână mesajul nostru clar şi busola opţiunilor noastre de parteneriat aprofundat. Totodată, România va continua să susţină ferm alegerea europeană a partenerilor săi precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi statele din Balcanii de Vest", a adăugat Nicolae Ciucă.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, de marţi până joi, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR 2022), sub tema "Răspunsul diplomatic al României la schimbările realităţii geostrategice".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 06.09.2022, 15:22)
Avem experienta cu reconstructia Iracului,subcontractor la subcontractorul subcontractorului,bani putin pt fraieri si dati cu intarziere,adica teapa pt catelusi si cascaval pt partenerii strategici!,si nu spun povesti,
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 18:38)
Reconstructia Ucrainei va fi problema rusilor.
Si reconstructia va incepe dupa ce Ucraina se preda fara conditii. Si Europa va incepe sa faca presiuni, ca Ucraina sa incheie in orice fel, aceasta mascarada..
Atunci, Rusia va "dezarma" total Ucraina si va prelua minitia si armamentul, tancurile, artileria si rachetele pe care americanii, germanii si romanii si toti, le-ati trimis acolo.
Ce se petrece acolo nu este razboi, este o mascarada. Si rusii se vor alege cu armament si tehnica vestice, moderne. Ca altfel cum, in stare de razboi, a putut stationa blocata doua saptamani, pe autostrada spre Kiev, o coloana lunga de 80 de Km iar pe sensul opus sa se circule normal?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 21:24)
Reconstructive si dialog,
Oare de PACE de ce nu se vorbeste