Bursa de Valori Bucureşti oferă, în acest moment, o serie de oportunităţi de care trebuie să profităm, în condiţiile în care actuala criză şi-a produs deja toate efectele pe Bursă, a declarat, pentru ziarul Bursa, Nicolae Pascu, administratorul fondului închis de investiţii "STK" Emergent.
"Consider că trebuie să ne concentrăm asupra oportunităţilor pe care ni le oferă acum piaţa de capital autohtonă, având mai puţine efecte negative de contracarat", a spus domnul Pascu, precizând că administrarea activă a "STK Emergent" va rămâne, în continuare, "arma numărul unu în contracararea eventualelor evoluţii nefavorabile".
Fondul de investiţii "STK" a resimţit efectele crizei financiare pe Bursă, înregistrând, în primul trimestru al anului, pierderi de 8,12 milioane de lei. În mod similar, titlurile STK s-au depreciat cu 14,42%, la 38,25 lei/titlu, pe 27 mai.
"Pierderile au fost cauzate de vânzarea şi răscumpărarea ulterioară a unor participaţii", a explicat domnul Pascu, adăugând: "Acţiunile listate la BVB au înregistrat o volatilitate ridicată în acest început de an şi am considerat că este bine să încercăm să o valorificăm, chiar dacă acest lucru a însemnat marcarea unor pierderi contabile".
Domnul Pascu este, însă optimist că, în al doilea trimestru al anului, "STK Emergent" va trece pe câştig: "Credem că minimele atinse de Bursă în primul trimestru reprezintă sfârşitul trendului de scădere, iar în acest context ne aşteptăm ca şi rezultatele fondului să crească".
Potrivit administratorului "STK", fondul investeşte în acţiuni şi imobiliare, considerând, pornind de la premisa că acestea sunt două clase de active care, istoric, s-au dovedit a fi necorelate, oferind o soluţie eficientă de diversificare şi de păstrare a unei speranţe mulţumitoare de profit.
"Portofoliul de acţiuni este concentrat, în acest moment, în proporţie de 70% în acţiuni din domeniul financiar, pentru că acestea au o rată mare a dividendului", a mai spus domnul Pascu.
Domnia sa consideră că acţiunile financiare sunt subevaluate şi oferă şanse de creştere ridicată odată cu începutul noului ciclu de creştere economică.
Administratorul STK se aşteaptă ca acesta să debuteze în ultima parte a anului 2009, cel puţin în cazul economiilor dezvoltate.
• Proiectul Scala, amânat pe timp nedefinit
Conducerea "STK Emergent" a decis să amâne demararea construcţiilor la proiectul imobiliar "Scala Residence" din Cluj, pe termen indefinit, aşteptând redresarea pieţei imobiliare. Domnul Pascu ne-a explicat:
"Investiţia imobiliară urmăreşte diminuarea riscului şi realizarea de profituri. În ceea ce priveşte riscul, acest scop a fost deja atins, pentru că evoluţia pieţei imobiliare, chiar dacă nefavorabilă, a fost mai bună decât a bursei, care a scazut cu peste 80%, astfel că o parte din activele fondului nu au fost expuse la scăderi".
Domnia sa a precizat că realizarea profitului din această investiţie este o problemă de timp, date fiind realităţile pieţei imobiliare din acest moment, precum lichiditatea scăzută, subfinanţarea din partea băncilor ca factori negativi şi scăderea costurilor şi creşterea marjelor de profitabilitate ca factori pozitivi.
Anul trecut, conducerea STK estima că proiectul "Scala Residence va aduce un profit de maxim 13 milioane de euro.