Nicolae Petria, profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, a fost ales, la începutul acestei săptămâni, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Transilvania Leasing şi Credit IFN (TSLA), se arată într-un raport al societăţii remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Numirea vine în condiţiile în care, luni, acţionarii societăţii controlate de SIF Transilvania (SIF3) au aprobat schimbarea formei de administrare din sistem unitar în sistem dualist şi modificarea Actului Constitutiv, ceea ce a dus la încetarea mandatelor Consiliului de Administraţie al Directoratului.
În acest context, a fost ales Consiliul de Supraveghere al Transilvania Leasing şi Credit IFN pentru o perioadă de doi ani, care pe lângă Nicolae Petria, ce este vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al SIF3, mai este compus din Radu Claudiu Roşca, director general adjunct al SIF3 şi Alina Simona Antohe. Ulterior, Consiliul a ales Directoratul, cu un mandat de doi ani, numindu-l pe Sorin Donca ca director general, ce ocupa funcţia de director şi în formula anterioară, şi pe Marius Laurenţiu Chitic, ca membru.
Fostul Consiliu de Administraţie, din vechea structură de organizare a societăţii, era compus din preşedintele Iulian Stan, fost director general adjunct al SIF Transilvania şi membrii Elena Eliza Cristian şi Alina Simona Antohe. Directoratul era format din Sorin Donca şi Anca Nicoleta Mustaţă.
De menţionat că, acţionarii Transilvania Leasing şi Credit IFN s-au întrunit la solicitarea SIF Transilvania care, sub noua conducere executivă a lui Marius Moldovan, a început să schimbe conducerile societăţilor din portofoliu, ce fuseseră alese în timpul în care SIF-ul din Braşov era condus de Mihai Fercală.
De plidă, la finele săptămânii trecute, Marius Moldovan a fost ales ca preşedinte al Turism Felix (TUFE), chiar în locul lui Mihai Fercală, fost director executiv al SIF-ului din Braşov.
Pe lângă alegerea noii conduceri a societăţii, acţionarii Transilvania Leasing şi Credit IFN au aprobat, în adunarea de la începutul săptămânii, schimbarea destinaţiei programului de răscumpărare aprobat în AGEA din 24 octombrie 2019, din "'distribuirea acţiunilor răscumpărate, cu titlu gratuit, administratorilor, directorilor şi angajaţilor societăţii, în vederea eficientizării şi fidelizării activităţii acestora, în cadrul unui program Stock Option Plan'', în "'reducerea capitalului prin anularea acţiunilor proprii''.
Un alt punct ce a primit undă verde de la acţionari este reducerea capitalului social cu 96,533 milioane de lei, de la 51,569 milioane lei la 51,472 milioane lei, prin anularea a 0,965 milioane de acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei, dobândite de societate în cadrul programului de răscumpărare aprobat în 24 octombrie 2019.
SIF Transilvania are 68,5% din Transilvania Leasing şi Credit IFN, în timp ce SIF Muntenia are 24,72% din societatea ce activează în domenul leasing-ului financiar.
Pentru primul semestru al acestui an, Transilvania Leasing şi Credit IFN a obţinut un profit net de 0,851 milioane lei, cu 6% sub cele 0,904 milioane lei, în primele şase luni ale lui 2019.
Acţiunile TSLA sunt listate pe Piaţa AeRO administrată de Bursa de Valori Bucureşti unde au o tranzacţionare sporadică, iar la ultimul preţ din piaţă, de 0,0265 lei, emitentul are o capitalizare de 13,66 milioane lei.