NICOLAE VASILESCU, CASA ROMÂNO-CHINEZĂ Pe şest, UE către statele membre: "Lăsaţi-o mai moale cu China!"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2012

Pe şest, UE către statele membre: "Lăsaţi-o mai moale cu China!"

Uniunea Europeană recomandă tacit statelor membre să aibă mai puţine relaţii economice cu China, potrivit lui Nicolae Vasilescu, preşedintele Casei Româno-Chineze.

Domnia sa ne-a declarat, în cadrul unui interviu: "Una dintre problemele cu care se confruntă investitorii chinezi, politic vorbind, este recomandarea tacită de pe la recepţiile şi cancelariile UE, care s-ar traduce «mai uşor cu China, să ne ajutăm între noi». Unele ţări ţin cont mai mult de acest lucru, altele mai puţin. Noi am ales să ţinem cont foarte mult".

Domnul Vasilescu susţine că autorităţile noastre nu acordă atenţie oamenilor de afaceri care vin să dezvolte afaceri la noi: "Preşedintele unei companii foarte mari producătoare de autoturisme din China a venit, într-o delegaţie, în România, a stat într-un hotel din Bucureşti aproa-pe o săptămână pentru a fi primit de cineva din Guvern, dar a stat degeaba. Nimeni din Executiv nu i-a primit pe aceşti investitori, care, ulterior, au plecat în Bulgaria, unde i-a primit şi premierul, şi preşedintele, şi acum, la 60 de km de graniţa cu România, este o investiţie incredibil de mare, cu 3000 de locuri de muncă. Noi nu am fost în stare să-i primim la o discuţie".

Obţinerea vizelor este un alt obstacol care stă în calea investitorilor interesaţi să-şi dezvolte afacerile pe piaţa noastră, ne-a mai spus Nicolae Vasilescu. Potrivit domniei sale, anul trecut, în timp ce statul român a dat 11.000 de vize pentru chinezi, Ungaria a acordat 114.000 de vize: "Acest lucru înseamnă că ungurii sunt foarte permisivi pentru chinezii care vor să investească. Politica noastră de vize este una foarte restrictivă. Sigur că există «recomandări» în acest sens la nivelul Uniunii Europene, fiind stat care vrem să intrăm în Schengen. În mod normal, graniţa noastră trebuie să fie foarte bine securizată, însă nici chinezii care au viză Schengen nu intră în România".

"Trebuie să obţină viza de Româ-nia, ceea ce este o aberaţie, în momentul în care persoana res-pectivă are viza Schengen în buzunar".

Preşedintele Casei Româno-Chineze susţine că documentele prezentate de partea română potenţialilor investitori nu conţin informaţiile esenţiale legate de proiectele care urmează să se desfăşoare: "Nu ştim să ne vindem marfa, nu ştim să ne prezentăm intenţiile. Venim cu tot felul de hârtii colorate la întâlniri, cu inves-tiţii pentru autostrăzi, porturi, poduri etc., dar chinezul caută ultima pagină, care, în viziunea lui, trebuie să conţină cât costă investiţia respectivă şi cum îşi recuperează banii. La noi pagina aceasta nu există, niciodată nu-i spunem celui care vine să investească «dă-mi 200 de milioane şi uite cum îi recuperezi»".

Interesul companiilor din China de a investi în România este din ce în ce mai mare, însă, deocamdată, suntem încă la un nivel de tatonare, potrivit domnului Vasilescu. Domnia sa ne-a spus că există un surplus de cash-flow pe piaţa chinezească foarte important, de care ţările care trec printr-o perioadă de criză au nevoie, "iar statele europene cele mai deştepte acţionează pentru a be-neficia de acest cash-flow".

În opinia sa, China poate deveni o alternativă viabilă pentru finanţarea proiectelor europene.

China creditează cu zece miliarde dolari proiecte din Europa Centrală şi de Est

China a deschis o linie de credite de zece miliarde dolari pentru proiecte de cooperare cu statele din Europa Centrală şi de Est, a anunţat, ieri, la Varşovia, premierul chinez Wen Jiabao, potrivit agenţiilor internaţionale de presă: "În vederea aprofundării cooperării între ţările şi regiunile noastre, guvernul chinez a decis deschiderea unei linii de credite specială în valoare de zece miliarde dolari, destinată sprijinirii proiectelor de cooperare din domeniile infrastructurilor, noilor tehnologii şi economiei verzi". Cele două părţi ar trebui să îşi extindă nivelul de cooperare, să perfecteze mecanismul de cooperare şi să asigure un fundament solid pentru cooperare, a subliniat Wen Jiabao.

Oficialul chinez a anunţat şi crearea unui fond chino-central-european pentru promovarea investiţiilor: "China va crea, de asemenea, un fond chino-central-european pentru cooperarea în domeniul investiţiilor. Obiectivul nostru este să colectăm într-o primă etapă 500 de milioane de dolari".

Domnia sa a mai subliniat că Republica Populară Chineză îşi va invita companiile să creeze zone tehnologice şi economice în ţările central-europene, în următorii cinci ani.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Incitant si frustrant articol! Dar, ceea ce sustine dl. Vasilescu, ca autoritatile noastre respecta indicatiile vagi ale UE, nu poate fi adevarat. Iar daca, in cazul relatiilor cu China, suntem mai catolici decat Papa, este cel putin bizar. Noi nu respectam nici obligatiile ferme ale Uniunii!

    Cred ca este vorba de obisnuita insolenta, confuzie si incompetenta ce caracterizeaza autoritatile noastre. Si aici poate fi inclus si domnul Vasilescu! 

    1. Parerea mea e ca ar trebui sa o lasam mai moale si cu estabilishmentul din SUA.

    Aflam ca premierul MRU s-a intalnit ieri cu omologul sau chinez la Varsovia. Domnul Vasilescu a fost prezent acolo?

    Este absolut exasperant cum ne batem joc de sansele care ne apar in cale!?!

    Mai intai de fondurile europene care zac la dispozitia noastra si nu suntem in stare sa le accesam, de parca am fi cel putin handicapati!  

    Iar acest refuz de a accepta o conlucrare cu oamenii de afaceri chinezi care dispun de bani pe care nu stiu unde sa-i investeasca este pur si simplu prostesc!  

    Probabil ca cei care trebuie sa dea avizele necesare nu au fost destul de bine "cointeresati".

    Este posibil, de altfel, ca altii, facand parte din UE, sa fie mult mai destepti decat noi in eludarea legii CE, dar ignorarea totala a sanselor care ni se ofera, este, cel putin, condamnabila. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb