NICOLETA PAULIUC: "Ţara noatră are nevoie de o Strategie Naţională privind Marea Neagră"

M.C.
Politică / 28 decembrie 2022

"Ţara noatră are nevoie de o Strategie Naţională privind Marea Neagră"

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, consideră că România are nevoie de o Strategie Naţională privind Marea Neagră, după ce Congresul SUA a adoptat, săptămâna trecută, un document cu aceeaşi temă, potrivit Agerpres.

"Strategia Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră (aprobată pe 24 decembrie 2022 de Congresul SUA) reprezintă o evoluţie firească, în urma adoptării noului Concept Strategic al NATO (la Summitul de la Madrid din vara lui 2022), prin care Marea Neagră a fost declarată zonă de interes strategic. Evident, un impuls important a venit şi din partea corpului diplomatic românesc, care a militat pentru o astfel de soluţie, menită să întărească Flancul Estic al NATO (...) Analizând dintr-o altă perspectivă, decizia Congresului SUA privind Strategia pentru Marea Neagră ne arată că Parteneriatul strategic dintre ţările noastre funcţionează la capacitate maximă. România nu mai este o ţară periferică pe orbita NATO", a afirmat Pauliuc.

Senatorul PNL evidenţiază că "România îşi asumă plenar statutul de pilon al Organizaţiei Atlanticului de Nord" şi se bucură că aliaţii americani sprijină acest punct strategic "fierbinte" pe harta geopolitică a lumii.

"Decizia Congresului american trebuie pusă într-o imagine de ansamblu, în care România va deveni un hub energetic regional într-un cvadruplu context: a) începerea şi accelerarea exploatărilor de gaze din Platforma Continentală a Mării Negre; b) investiţiile SUA în tehnologie nucleară în România; c) memorandumul din octombrie 2022 semnat cu reprezentanţii companiei azere SOCAR, pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră; d) acordul din 17 decembrie 2022 semnat la Bucureşti de liderii României, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ungariei, privind construirea unui cablu electric submarin pe sub Marea Neagră pentru a transporta energia verde azeră în Europa", a menţionat Pauliuc.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat consideră că "toate aceste evoluţii favorabile pe zonă economică sunt dublate de creşterea prezenţei militare NATO în România".

"Nu trebuie însă să ne culcăm pe o ureche. Este vital ca 2023 să fie un an în care România acţionează inteligent pentru a beneficia la maximum de această oportunitate uriaşă", atrage atenţia Pauliuc.

Senatoarea a subliniat că România trebuie să aibă în vedere o Strategie Naţională privind Marea Neagră, analiza rezoluţiei din 2011 a Parlamentului European privind o Strategie a UE pentru Marea Neagră, urmată de o finanţare corespunzătoare şi actualizarea de către ţările riverane Mării Negre (România, Bulgaria, Georgia, Turcia şi Ucraina) a Planului Strategic de acţiune (care datează din 1996).

"Aceste direcţii de acţiune reprezintă un plan care, dacă ne ţinem cu seriozitate de el, ar putea aduce prosperitate pentru români, independenţă energetică şi să garanteze securitatea naţională", a adăugat Pauliuc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Păi ce strategie: ce zic americanii trebuie să facem !

    TOTAL DE ACORD. NUMAI CA...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb