NICULAE HAVRILEŢ, ANRE: "Liberalizarea pieţei gazelor şi a energiei fac posibilă integrarea pe piaţa comună a energiei"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 iulie 2017

2017 este un an important pentru reforma sectorului energetic de la noi, a declarat, ieri, domnul Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, afirmând că, în acest moment, ţara noastră are liberalizate, în totalitate, pieţele de gaze naturale şi de energie electrică, ceea ce face posibilă integrarea ţării noastre pe piaţa comună a energiei din Europa. Preşedintele ANRE a adăugat că funcţionarea corectă a sectorului energiei de la noi dă încredere investitorilor străini.

Preţul energiei electrice, pentru consumatorii casnici, a crescut cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit unei decizii recente a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Niculae Havrileţ a menţionat că acest procent reprezintă o medie, întrucât, la nivelul celor opt zone de distribuţie se remarcă unele fluctuaţii: "Sunt zone în care avem o creştere de cinci la sută, altele în care avem creşteri de 15% şi, dacă nu mă înşel, chiar o zonă în care înregistrăm o scădere".

Preşedintele ANRE a motivat că aceste fluctuaţii ţin de modul în care furnizorii de ultimă instanţă au ales, sau au ştiut, cum să negocieze preţurile pe piaţa contractelor din amonte (n.r. performanţa fiecărui furnizor în a cumpăra energie din piaţa concurenţială). Furnizorul de ultimă instanţă este acela care este obligat să deţină contracte cu toţi producătorii şi să preia orice consumator care rămâne fără contract, a mai completat domnul Havrileţ.

Niculae Havrileţ a mai spus că, potrivit datelor furnizate de Eurostat, o familie din ţara noastră consumă 100kW pe lună, la un preţ de 52 de lei, ceea ce se traduce printr-o creştere de aproximativ trei lei lunar şi 36 de lei anual.

Conform domnului Havrileţ, în ceea ce priveşte situaţia pieţei PZU, din ultimele luni, trebuie să ne raportăm la situaţia din pieţele cuplate, spre exemplu cea din Ungaria, unde întâlnim o situaţie similară.

Preţul gazelor, pentru consumatorii casnici, este de 111-112 lei, situându-se la nivelul preţului din anul 2008.

Conform afirmaţiilor domnului Havrileţ, preţul energiei va fi mare, sau mic, în funcţie de contribuţia energiilor regenerabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb